Επιχειρηματίας ετών 14!

Επιχειρηματίας ετών 14!

Ο ανήλικος Τζόρνταν Κέσεϊ στήνει ήδη την τρίτη εταιρεία του από την Ιρλανδία.

Τι μπορεί να περιμένει κανείς από ένα παιδί στα 14 του; Λογικά, να είναι καλό στα μαθήματά του, να εμπλουτίζει τις γνώσεις του και να αναπτύσσει τις δεξιότητές του. Και θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό ακριβώς κάνει και ο Τζόρνταν Κέσεϊ από την Ιρλανδία, πλην όμως με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Πριν καν φθάσει στα μισά της δεύτερης δεκατίας της ζωής του, ο μικρός Ιρλανδός αναπτύσσει με πείσμα τα… χόμπι του. Το πρώτο είναι ο προγραμματισμός, που έμαθε ως αυτοδίδακτος στα 9, διαβάζοντας βιβλία. Το δεύτερο -και μάλλον το πιο πηγαίο ταλέντο του- είναι να φτιάχνει πετυχημένες εταιρείες!

Την πρώτη άρχισε να τη στήνει στα τέλη του 2011, όταν στη χώρα του είχε κάνει ήδη «απόβαση» το ΔΝΤ, η ανεργία κάλπαζε στην πόλη του το Γουτέρφορντ και ο τότε 12χρονος Ιρλανδός αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει κάτι για τον τόπο του, με τα μέσα που μπορούσε…

Λάνσαρε το πρώτο του ηλεκτρονικό παιχνίδι, το Alien Ball Vs. Humans, που το 2012 έφθασε γρήγορα στην κορυφή των app charts και τον καθιέρωσε ως τον πρώτο app developer στη χώρα του, αλλά κι ως έναν από τους νεαρότερους επιχειρηματίες σε όλη την Ευρώπη.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα λοιπόν ο Τζόρνταν κατάφερε να κάνει αυτό που άνθρωποι με τα διπλάσια ή και τριπλάσια από τα χρόνια του δεν έχουν καταφέρει: ίδρυσε την Casey Games, την οποία «εμπλούτισε» με πολλά άλλα ηλεκτρονικά παιχνίδια για iOS και Flash, όπως τα Greenboy Touch και Food World.

Πέρυσι ο Τζόρνταν λάνσαρε τη δεύτερη startup του, την Teachware: μια web based εφαρμογή για εκπαιδευτικούς, που τους δίνει τη δυνατότητα να διαχειρίζονται όλες τις πληροφορίες γύρω από τους μαθητές τους και σήμερα έχει πάνω από 300 εγγεγραμμένους χρήστες.

Προ ημερών, ο 14χρονος ανακοίνωσε στο Web Summit του Δουβλίνου ότι προχωρά στην τρίτη εταιρεία του, την Eventzy, που θα αρχίσει να λειτουργεί στις αρχές του 2015 ως app και ως ιστοσελίδα και θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της να οργανώνουν εκδηλώσεις.

«Ο κόσμος θα μπορεί να τις δημιουργεί στην ιστοσελίδα ή να την κάνει “add” στο Faceboook από την εφαρμογή», εξηγεί ο ανήλικος επιχειρηματίας στους The Irish Times. «Θα υπάρχει μία δωρεάν εκδοχή και μία με συνδρομή για μεγαλύτερες, π.χ. εταιρικές εκδηλώσεις. Σε κάθε περίπτωση, το λογισμικό μας θα επιτρέπει στους χρήστες να οργανώνουν εκδηλώσεις και να τις προωθούν στα social media».

Με αυτά και με άλλα, ο 14χρονος Ιρλανδός έχει ήδη καθιερωθεί στον επιχειρηματικό και τεχνολογικό κόσμο. Εδώ κι έναν χρόνο αποτελεί βασικό ομιλητή σε διεθνή τεχνολογικά συνέδρια, όπως τα TED talks, Cannes Lions, Digital Agenda Assembly και TiEcon Silicon Valley. Ενώ έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ενσωμάτωσης μαθημάτων προγραμματισμού, όπως το δημοφιλές Coder Dojo, στα σχολεία.

Στόχος του είναι να ακολουθήσουν το παράδειγμά του κι άλλοι ανήλικοι συμπατριώτες του. Γι’ αυτό κι ανέλαβε μία ακόμη πρωτοβουλία: την καθιέρωση των βραβείων «The Kids Technology Awards», που απευθύνονται σε παιδιά κάτω των 16 ετών. Συνολικά 10 κατηγοριών, τα βραβεία περιλαμβάνουν διακρίσεις στους τομείς του καλύτερου app, του καλύτερου blog και του καλύτερου κώδικα προγραμματισμού.

Όσο για τον ελεύθερο χρόνο του; Ο Τζόρνταν χαλαρώνει παίζοντας κάθε Σάββατο ποδόσφαιρο, καθώς στη διάρκεια της σχολικής εβδομάδας αναγκάζεται να παρακολουθεί εξτρά μαθήματα για να αναπληρώσει όσα χάνει όταν λείπει σε διεθνή συνέδρια ή ασχολείται με τις δικές του επιχειρήσεις…