Επιχειρηματίας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Επιχειρηματίας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Η Amway δίνει την απάντηση μέσω παγκόσμιας έρευνας.

Απάντηση στο ερώτημα αν ένας άνθρωπος γεννιέται έχοντας τη στόφα του επιχειρηματία ή αν τελικά γίνεται στην πορεία της ζωής του, επιχειρεί να δώσει η παγκόσμια έρευνα της Amway, μίας από τις κορυφαίες εταιρείες απευθείας πωλήσεων στον κόσμο.

Τα στοιχεία της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 38 χώρες παγκοσμίως είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακά, ειδικά όταν αυτά προέρχονται από την ελληνική αγορά. Το 69% των Ελλήνων ερωτηθέντων θεωρεί ότι η επιχειρηματικότητα διδάσκεται και μόνο το 30% ότι ενυπάρχει στο ανθρώπινο DNA.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, το 70% δηλώνει δυσαρέσκεια απέναντι στις υπάρχουσες εναλλακτικές επιχειρηματικής εκπαίδευσης που παρέχονται από σχολές, πανεπιστήμια και κυβερνητικά προγράμματα, ενώ ένας στους δύο Έλληνες θεωρούν ανεπαρκείς τις εκπαιδευτικές προτάσεις επιχειρηματικότητας.

Γεγονός είναι πάντως πως οι Έλληνες εξακολουθούν και δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην αυτοαπασχόληση, με το εν λόγω ποσοστό να αγγίζει το 70% κοντά στον παγκόσμιο μέσο όρο που είναι 75% και τον κοινοτικό μέσο όρο που είναι 73%. Βασική δε προϋπόθεση για την έναρξη μιας εταιρείας είναι η επιθυμία να είναι «αφεντικά του εαυτού τους», ενώ κινητήριος δύναμη συνιστά το αίσθημα της αυτοεκπλήρωσης και η δυνατότητα πραγματοποίησης των ιδεών.

Επιπρόσθετα, βάση της έρευνας προκύπτει πως το 38% έχει ως κίνητρο την επιστροφή στην αγορά εργασίας, το 36% βλέπει την επιχειρηματικότητα ως δυνατότητα εναλλακτικής πηγής εισοδήματος, ενώ το 28% πιστεύει ότι υπάρχει μεγαλύτερη συμβατότητα μεταξύ της επιχειρηματικότητας και της καριέρας, της οικογένειας και του ελεύθερου χρόνου. Οι νέοι κάτω των 35 εμφανίζονται πιο θετικοί απέναντι στην επιχειρηματικότητα (77%) σε σχέση με μεγαλύτερες ηλικίες (35-49, εκεί το ποσοστό είναι 66%) και άνω των 50 (62%), με τους άνδρες να είναι πιο θετικοί (51%) έναντι των γυναικών (47%) στην ιδέα της επιχειρηματικότητας.

«Οι ευκαιρίες υπάρχουν ακόμη και σε δύσκολο περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η έννοια της δημιουργικότητας και για αυτό το λόγο προτείνεται η διδασκαλία της στα σχολεία ως μέρος της βιωματικής εκπαίδευσης», ανέφερε ο  κ. Γιάννης Καλογήρου, καθηγητής του ΕΜΠ και παράλληλα στέλεχος του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ και επιστημονικός υπεύθυνος του ΜοΚΕ ΕΜΠ. Επεσήμανε δε ότι σε αντίθεση με το παρελθόν η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει έναν διεθνή ανταγωνισμό, όπως αυτός διαμορφώνεται από χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία ή ακόμη και το Βιετνάμ και πως μόνο οι επιχειρήσεις που επένδυσαν στην κατάρτιση του προσωπικού τους , στους τομείς της καινοτομίας και της ανάπτυξης κατάφεραν να αντεπεξέλθουν των συνεπειών της κρίσης.

Την έναρξη στο προσεχές διάστημα του επιχειρηματικού επιταχυντή business accelerator που θα είναι επιφορτισμένος με την κάλυψη αναγκών μιας επιχείρησης που κάνει τα πρώτα της βήματα, ανακοίνωσε ο Δ/νων Σύμβουλος της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, Κωνσταντίνος Μπιτζάνης. Ο ίδιος αναφερόμενος στο πρόγραμμα Innovathens, μίλησε για τη, μέχρι στιγμής, συμμετοχή 8.100 ατόμων και την υλοποίηση 85 νέων ιδεών, ενώ έκανε σύντομη αναφορά  στις 11 δράσεις που υλοποιεί ο δήμος Αθηναίων για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της τρέχουσας χρονιάς. Επιπρόσθετα, έκανε αναφορά στην προσπάθεια που γίνεται για την καλύτερη χαρτογράφηση των επιχειρήσεων της Αθήνας.

«Επιχειρηματίας γίνεσαι μέσα από συνεργασίες, μέσα από την εμπειρία που έχεις αποκτήσει αλλά και από τις σπουδές σου», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής του Crowdfund Policy, Μιχάλης Ψαλλίδας. Πρόσθεσε πως δεν θα ξανά ζήσουμε μια τόσο μεγάλη κρίση που να αποτελεί μια τόσο μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και προέβαλλε ως επιτακτική ανάγκη τον έμπρακτο μετασχηματισμό της οικονομίας σε πολλούς τομείς.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και ο κ. Ζαχαρίας Μαυρούκας, Γενικός Δ/ντής Βιομηχαμικής & Επιχειρηματικής πολιτικής/ Απεσταλμένος της Ελλάδας στην ΕΕ για τις ΜμΕ, ο οποίος δήλωσε πως η επιχειρηματικότητα είναι ο βασικός παράγοντας για την ανάκαμψη την οικονομίας, με απώτερο στόχο την αύξηση της απασχόλησης και όχι αποστέωση της χώρας από τα καλύτερα μυαλά της. «Αναζητούμε τη νέα καινοτομική επιχειρηματικότητα που θα είναι ανταγωνιστική στη διεθνή και εγχώρια αγορά. Οι καινούριες προσπάθειες πρέπει να συνοδευτούν από τις κατάλληλες δομές και υποδομές. Δεν αρκεί μόνο η πληροφόρηση και η δικτύωση αλλά είναι εξίσου σημαντική η απόκτηση γνώσης σε θέματα ζωτικής σημασίας, όπως για παράδειγμα η πιστοποίηση των προϊόντων. Δυστυχώς μερικές φορές από την υπερβολική τάση να οργανώσουμε την αγορά δημιουργούμε πολλές φορές εργαλεία που είναι αλληλοσυγκρουόμενα».

Ο κ. Μαυρούκας παραδέχτηκε πως αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά υπάρχουν venture capitals, για τη διαχείριση των οποίων η οργάνωσή μας είναι ελλιπής. Στόχος θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που δίνει αξία στον επιχειρηματία, κέρδη στην οικονομία και συμβάλλει στην σταδιακή μείωση της ανεργίας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Ιουλίου-Απριλίου 2014 από την εταιρεία Gfk SE σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο LMU (Ludwig Maximilians University) Enterpeneurship Center στο Μόναχο για λογαριασμό της Amway Europe και συμμετείχε σε αυτή δείγμα 22.767 ατόμων.

Σημειώνεται πως το επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθεί η Amway αποτελεί, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της, μια εναλλακτική λύση στο μεγάλο ποσοστό ανεργίας που μαστίζει τη χώρα. Δίνεται μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της εκπαίδευσης, της ελευθερίας και της ευελιξίας, ενώ πιστεύεται πως το συγκεκριμένο μοντέλο εργασίας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως incubator για την επιχειρηματικότητα σε μεγάλη κλίμακα. Στην Ελλάδα τα μέλη της Amway ανέρχονται σε 20.000, ένας σταθερός αριθμός τα τελευταία χρόνια, με τις εκτιμήσεις για την πορεία της εγχώριας αγοράς να είναι θετικές και να κάνουν λόγο για μια χώρα με μεγάλη δυναμική.

Κι αν αναρωτιέστε ποιες εθνικότητες στηρίζουν με κλειστά μάτια το επιχειρείν, είναι κυρίως οι Σουηδοί (94%), οι Μεξικάνοι και οι Νορβηγοί με ποσοστά 93% αντιστοίχως. Τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζουν η Αυστρία (60% των ερωτηθέντων είναι θετικοί έναντι της επιχειρηματικότητας), η Γερμανία (56%) και η Σλοβακία (55%).