Επιχειρηματικό checklist για τη χρονιά που φεύγει

Επιχειρηματικό checklist για τη χρονιά που φεύγει

Συμβουλές για των φρονίμων τα «παιδιά» ώστε το 2015 να μπει χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Τι σκέφτονται περισσότερο -από επαγγελματικής πλευράς- οι επιχειρηματίες στο τέλος της χρονιάς; Τι άλλο παρά τους φόρους που θα έλθουν… Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ένας πρωτοχρονιάτικος μίνι «εφιάλτης». Όχι μόνον στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Ιδού λοιπόν μικρές συμβουλές οργάνωσης από την Καναδή σύμβουλο μικρομεσαίων επιχειρήσεων Σούζαν Γοούρντ για όσα θα πρέπει να βάλετε στη λίστα των εκκρεμοτήτων σας. Και δεν μιλάμε φυσικά γι’ αυτή των δώρων…

Φροντίστε τα λογιστικά σας
Βάλτε σε τάξη έξοδα και έσοδα, τιμολόγια, αποδείξεις κι όλα τα συναφή. Εάν δεν έχετε ήδη -και δεν σας πέφτει κομμάτι βαρύ και τσουχτερό- καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν λογιστή, για βοήθεια και συμβουλές στο δύσκολο αυτό έργο.

Πάρτε… κατευθύνσεις
Μιας και κάθε καινούργιο έτος σηματοδοτεί μια νέα αρχή, αναγνωρίστε ποια είναι η φετινή θέση εκκίνησής σας. Εξετάστε το ισοζύγιο σας, τις δανειακές υποχρεώσεις και τα λοιπά «ανοίγματά» σας, και φυσικά τα (όποια) διαθέσιμα κεφάλαιά σας. Έτσι θα μπορέσετε να κάνετε μία καλύτερη αποτίμηση του τι πήγε καλά και τι στραβά στη χρονιά που φεύγει, τι πρέπει να διορθώσετε ή να ακολουθήσετε πιστά ως στρατηγική στο νέο έτος.

Θέστε βιώσιμους στόχους
Γνωρίζοντας τη θέση της εταιρείας σας, μπορείτε να εξετάσετε τα επόμενα βήματά σας, λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους στους οποίους πετύχατε ή αποτύχετε τη χρονιά που φεύγει. Εντοπίστε τους λόγους. Κρατήστε σημειώσεις.

Διευρευνήστε τα περιθώριά σας
Ρίξτε μία ματιά σε νέες διατάξεις που θα μπορούσαν να ευνοήσουν στο νέο έτος την επιχείρησή σας, σε κυοφορούμενες αλλαγές στον φορολογικό κώδικα που θα βρείτε μπροστά σας και κάθε άλλη παράμετρο που θα μπορούσατε σύννομα να αξιοποιείσετε για τη βελτίωση της φορολογική σας στρατηγικής, π.χ. το είδος της εταιρείας. Για κάθε αλλαγή κατεύθυνσης συμβουλευτείτε αρμόδιους επαγγελματίες (π.χ. λογιστή και δικηγόρο).

Προετοιμαστείτε
Αρχίστε από τώρα να συγκεντρώνετε τα έγγραφα που θα σας χρειαστούν για την φορολογική σας δήλωση, αποφεύγοντας τον πανικό της τελευταίας στιγμής. Ότι ήταν να γίνει για το 2014, άλλωστε, έγινε μέσα στη χρονιά που πλέον φεύγει.