Επιχειρήσεις και G20 πιέζουν τις ΗΠΑ για άμεση λύση

Επιχειρήσεις και G20 πιέζουν τις ΗΠΑ για άμεση λύση

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Ομπάμα – Ρεπουμπλικάνων χωρίς οριστική λύση για το χρέος των ΗΠΑ.

Το πρώτο βήμα για την εκτόνωση της κρίσης στις ΗΠΑ έγινε, καθώς ο Μπάρακ Ομπάμα κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ρεπουμπλικάνους για να βρεθεί μια λύση για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού ή τον τερματισμό της αναστολής της λειτουργίας πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών που συνεχίζεται για 11η ημέρα.

Όμως παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες χαρακτηρίζονται ως «επικοδομητικές», οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία ακόμα, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι πιέσεις από μεγάλες επιχειρήσεις ακόμα και από τη G20.  «Είχαμε συνομιλίες για όλα», είπε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Νταν Κόουτς, ο οποίος εκπροσωπεί την Ιντιάνα. «Αυτό ήταν εποικοδομητικό. Αλλά δεν υπήρξε διευθέτηση» των διαφορών, πρόσθεσε.

Ο γερουσιαστής Όριν Χατς της Γιούτας δήλωσε ότι ο Ομπάμα εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την διάρκεια της πρότασης των Ρεπουμπλικάνων για μια βραχυπρόθεσμη επέκταση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού. Η γερουσιάστρια Σούζαν Κόλινς, η οποία εκλέγεται στο Μέιν, δήλωσε ότι ο Ομπάμα εξέφρασε ενδιαφέρον για τις προτάσεις που του υπέβαλαν οι Ρεπουμπλικάνοι αλλά «δεν τις αποδέχθηκε».

Ένα βήμα πιο κοντά σε συμφωνία Δημοκρατικοί – Ρεπουμπλικάνοι;

150 επιχειρήσεις πιέζουν τον Πρόεδρο
Ο Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με μια ομάδα περίπου 150 ηγετών μεγάλων επιχειρήσεων την Παρασκευή το απόγευμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ενημέρωσε τους επικεφαλής των μεγάλων επιχειρήσεων για τις τρέχουσες συνομιλίες στο Κογκρέσο για την άρση του ανώτατου ορίου του αμερικανικού χρέους, πριν από την καταληκτική ημερομηνία η οποία λήγει την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος σημείωσε ότι η παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης έχει αρνητικές συνέπειες στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και πλήττει τις τοπικές οικονομίες σε όλη τη χώρα, οι οποίες εξαρτώνται από τον τουρισμό σε εθνικά πάρκα και μνημεία», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο κεντρικός ρόλος των ΗΠΑ στην οικονομία δεν είναι δεδομένος»
Ο κεντρικός ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών στην παγκόσμια οικονομία δεν θα πρέπει να «θεωρείται δεδομένος», όταν η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δημοσιονομική κρίση , προειδοποίησε την Παρασκευή και ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα . ( … ) Όταν οι κίνδυνοι αυξάνονται , η αναζήτηση για ασφάλεια και ποιότητα ωθούν τους επενδυτές στις αγορές των ΗΠΑ (…)αλλά αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο », ανέφερε ο Τζακ Λιου σε γραπτή δήλωση που δημοσιεύτηκε με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

«Πριν από την παράλυση του προϋπολογισμού ( που ξεκίνησε πριν από έντεκα ημέρες) , όλα τα σημάδια έδειχναν ενίσχυση της ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ», δήλωσε ο Λου. «Εάν το Κογκρέσο ενεργήσει γρήγορα , αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: «Μονομαχία» στο Καπιτώλιο

Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι ότι οι υπουργοί Οικονομικών και ηγετικά στελέχη των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των 20 (G20) βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών κάλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μιας δυνητικά αποσταθεροποιητικής κήρυξης αθέτησης πληρωμών από μέρους του ομοσπονδιακού κράτους.

Επίσης ζήτησαν από την αμερικανική κεντρική τράπεζα να ενεργήσει προσεκτικά όταν αποφασίσει να μειώσει τον όγκο των αγορών κρατικών ομολόγων στις οποίες προβαίνει για να τονώσει την αμερικανική οικονομία.

Μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «είναι απαραίτητο να αναλάβουν δράση άμεσα για να αντιμετωπίσουν τις βραχυπρόθεσμες δημοσιονομικές αβεβαιότητες».

Διαβάστε: Από την «πίσω πόρτα», στο τιμόνι της FED