Ένα βήμα πιο κοντά σε συμφωνία Δημοκρατικοί – Ρεπουμπλικάνοι;

Ένα βήμα πιο κοντά σε συμφωνία Δημοκρατικοί – Ρεπουμπλικάνοι;

Ούτε «ναι» ούτε «όχι» του Μπάρακ Ομπάμα στη πρόταση του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων.

Ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων, Πιτ Σέσιονς, εξέφρασε την Πέμπτη την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα υπάρξει πρόοδος σχετικά με το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην κυβερνητική λειτουργία, ενώ τόνισε ότι οι δύο πλευρές πιθανώς καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους και τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης την Παρασκευή, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ο Σέσιονς δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες 15 ώρες οι Ρεπουμπλικάνοι και η κυβέρνηση Ομπάμα θα έχουν συζητήσεις προκειμένου να «καθοριστούν οι παράμετροι ώστε να σημειωθεί πρόοδος». Εάν αυτή η πρόοδος είναι επιτυχής, οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία πιθανώς την Παρασκευή.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και το σώμα των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών δεν κατέληξαν σε κάποιον συγκεκριμένο τρόπο προς τα εμπρός σχετικά με την παράλυση της λειτουργίας του δημοσίου και την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους. Η σύσκεψη, η οποία διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, χαρακτηρίστηκε ως εποικοδομητική και κατά την οποία ο Ομπάμα άκουσε την ανάλυση του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή, Τζον Μπένερ, σχετικά με μια μεσοπρόθεσμη αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Η προοπτική συμφωνίας ανέβασε την Wall Street

«Μετά τις συζητήσεις σχετικά με τους τρόπους που η κυβέρνηση μπορεί να κινηθεί μπροστά, δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη κατάληξη» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. «Ο πρόεδρος προσβλέπει στην πρόοδο με τα μέλη των δύο πλευρών».
Ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, ανέφερε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα, δεν έκανε δεκτό αλλά ούτε και απέρριψε –όπως είχε αναφέρει νωρίτερα η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς- το σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων περί μιας μεσοπρόθεσμης αύξησης του ορίου του αμερικανικού χρέους.

Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Ομπάμα και των Ρεπουμπλικανών, ο Ράιαν , ο οποίος είναι πρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμού, δήλωσε στους δημοσιογράφος ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ούτε «ναι» ούτε «όχι» στο σχέδιο.