Επιδεινώθηκε η υγεία της ελληνικής μεταποίησης τον Νοέμβριο

Επιδεινώθηκε η υγεία της ελληνικής μεταποίησης τον Νοέμβριο
pexels Photo: pixabay.com
Μειώθηκε η παραγωγή στην ελληνική μεταποίηση

Η υγεία της ελληνικής μεταποίησης επιδεινώθηκε και πάλι τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI® από την S&P Global.

Η συνολική μείωση προήλθε από τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών μετά την ασθενή ζήτηση από την πλευρά των πελατών του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Οι μειωμένες νέες πωλήσεις οδήγησαν τις εταιρείες στη μείωση και πάλι του αριθμού των εργαζομένων, καθώς ο όγκος των αδιεκπεραίωτων εργασιών συρρικνώθηκε απότομα. Οι πρωτοβουλίες περικοπής του κόστους είχαν επίσης ως αποτέλεσμα τη σταθερή μείωση της αγοραστικής δραστηριότητας και την εξάντληση των αποθεμάτων τόσο των προμηθειών όσο και των ετοίμων προϊόντων. Η μείωση των αγορών εισροών συνέβαλε εν μέρει στην εξασθένηση των πιέσεων που ασκούνταν στην παραγωγική ικανότητα των προμηθευτών, καθώς οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν στον μικρότερο βαθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εν τω μεταξύ, οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθένησαν. Παρότι εξακολουθούν να είναι ιστορικά έντονες, οι χαμηλότερες τιμές για ορισμένα βασικά αγαθά και η προσφορά εκπτώσεων οδήγησαν σε βραδύτερο ρυθμό αύξησης της επιβάρυνσης κόστους και των τιμών πώλησης.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) έκλεισε στις 48.4 μονάδες τον Νοέμβριο, ελαφρώς υψηλότερα από τις 48.1 μονάδες του Οκτωβρίου. Η πρόσφατη τιμή υπέδειξε πέμπτη συνεχή μηνιαία μείωση των λειτουργικών συνθηκών σε όλο το εύρος του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.

Τα επίπεδα παραγωγής των Ελλήνων κατασκευαστών μειώθηκαν για έκτο συνεχή μήνα τον Νοέμβριο, μολονότι με βραδύτερο ρυθμό. Η μείωση της παραγωγής ήταν σε γενικές γραμμές σταθερή, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν ότι η ασθενής ζήτηση από την πλευρά των πελατών και η μείωση των εισροών νέων παραγγελιών οδήγησαν στην ύφεση.

Πίσω από την πτώση της παραγωγής βρισκόταν η περαιτέρω συρρίκνωση των νέων πωλήσεων στα μέσα του τέταρτου τριμήνου. Η μείωση των νεών παραγγελιών ήταν σε γενικές γραμμές απότομη παρά την εξασθένηση σε σύγκριση με τον Οκτώβριο. Οι εταιρείες ανέφεραν ότι οι επιπτώσεις του πληθωρισμού και η οικονομική αβεβαιότητα οδήγησαν στη διστακτικότητα των πελατών, ενώ υπήρξαν και αναφορές για ακυρώσεις παραγγελιών.

Οι συνθήκες ζήτησης στις αγορές του εξωτερικού ήταν επίσης δύσκολες, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν περαιτέρω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πιέσεις επί του κόστους που αντιμετώπισαν οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών εξασθένησαν τον Νοέμβριο, καθώς οι τιμές εισροών αυξήθηκαν με τον δεύτερο βραδύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2021. Παρά τις αναφορές για χαμηλότερο κόστος ορισμένων βασικών αγαθών, ο ρυθμός αύξησης ήταν ιστορικά αυξημένος λόγω των περαιτέρω αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών.

Οι ηπιότερες αυξήσεις της επιβάρυνσης κόστους επέτρεψαν σε ορισμένες εταιρείες να προσφέρουν μειωμένες τιμές και εκπτώσεις στους πελάτες τους, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τις πωλήσεις. Παρότι εξασθένησε στον βραδύτερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών, ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων ήταν αισθητά υψηλότερος από τον μέσο όρο της έρευνας, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν γενικά να μετακυλίσουν το υψηλότερο κόστος.

Τα στοιχεία του Νοεμβρίου υπέδειξαν μείωση της αγοραστικής δραστηριότητας, την έβδομη σε ισάριθμους μήνες. Η χαμηλότερη ζήτηση για εισροές και οι μειωμένες απαιτήσεις για αναπλήρωση των αποθεμάτων, καθώς οι νέες παραγγελίες είχαν μειωθεί, οδήγησαν, εν μέρει, σε αναφορές για εξασθένηση των πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού. Παρότι εξακολουθεί να είναι απότομη λόγω των ελλείψεων σε υλικά και των καθυστερήσεων στις μεταφορές, η μείωση της απόδοσης των προμηθευτών ήταν η λιγότερο έντονη από τον Οκτώβριο του 2020.