Επιδημιολόγοι: Η ματιά μας είναι στραμμένη στη Βόρεια Ελλάδα

Επιδημιολόγοι: Η ματιά μας είναι στραμμένη στη Βόρεια Ελλάδα
Ένας ηλικιωμένος άντρας με μάσκα προσώπου διασχίζει μία διάβαση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, Δευτέρα 04 Μαΐου 2020. Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της άρσης των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης στην Ελλάδα, μαζί με το άνοιγμα κάποιων καταστημάτων και επιχειρήσεων οι οποίες πρέπει να τηρούν τους κανόνες υγιεινής για την αποφυγή εξάπλωσης του νέου κορονοϊού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σταθεροποίηση παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Προσέθεσε ότι καταγράφονται 2.24 νέα κρούσματα ανά ημέρα και τα ενεργά κρούσματα είναι 20.000.

«Η ματιά μας είναι στραμμένη στη Βόρεια Ελλάδα», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αύξηση κατά 60% παρουσιάζει η Κοζάνη. Διπλασιασμό των κρουσμάτων η Ξάνθη. Υπερδιπλάσιο αριθμό κρουσμάτων παρουσιάζει η περιοχή της Θεσσαλονίκης».

Περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ανησυχούν τους επιστήμονες και όπως είπε, επικρατεί και πάλι η ενδοοικογεναική μετάδοση.

Αναφέρθηκε εκτενώς στα παιδιά, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στα παιδιά δεν έχει παρουσιάσει αύξηση, και επανέλαβε την έκκληση για πιστή εφαρμογή των κανόνων αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τη μείωση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα.

Ευχάριστο, όπως είπε, είναι το γεγονός ότι ο εμβολιασμός των εφήβων προχωρά.

Γκάγκα: Η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει

Η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημία η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Υπάρχει αυξητική τάση στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Βόρεια Ελλάδα που κυμαίνεται από 11% έως 36%. «Χτυπάει καμπανάκι κινδύνου» είπε χαρακτηριστικά,

Σαφώς καλύτερα πάνε τα πράγματα με τον εμβολιασμό, όπως είπε, επισημαίνοντας ότι οι ασθενείς στις ΜΕΘ είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολίαστοι.