Επιδεινώνεται το κλίμα ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία μετά τις νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέος κατάλογος προσώπων και εταιρειών που πλήττονται με κυρώσεις από την Ουάσινγκτον - Με αντίμετρα απειλεί η Ρωσία.

Λίγες ώρες αφότου οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν με το οποίο καταδίκαζαν τη χημική επίθεση κατά του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στην Αγγλία, επιρρίπτοντας στη ρωσική κυβέρνηση την ευθύνη για την ενέργεια, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον νέο κατάλογο κυρώσεων που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, στον νέο κατάλογο συμπεριλήφθησαν 13 άτομα και τρεις ρωσικές εταιρείες που κατηγορούνται από τις αμερικανικές αρχές ότι παρενέβησαν με τη δράση τους στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι νέες κυρώσεις ήταν «απάντηση στις κυβερνοεπιθέσεις», ενώ ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στήβεν Μνούτσιν, επεσήμανε ότι «οι σημερινές ενέργειες στρέφονται κατά των αδιάλειπτων προσπαθειών αποσταθεροποίησης στις οποίες προβαίνει η Ρωσία, οι οποίες άρχισαν με παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές και συνεχίστηκαν με κυβερνοεπιθέσεις, περιλαμβανομένης κι εκείνης που σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η χώρα του προετοιμάζει «αντίμετρα» στις νέες αμερικανικές κυρώσεις. «Αντιδρούμε με ηρεμία. Αρχίσαμε να ετοιμάζουμε τα αντίμετρα», είπε ο Ριαμπκόφ στο ρωσικό πρακτορείο Interfax, διαβεβαιώνοντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις «συνδέονται με την προεκλογική εκστρατεία» για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, η κυβερνοεπίθεση της 15ης Φεβρουαρίου υπήρξε «η πλέον καταστροφική στην ιστορία». Η επίθεση αυτή επισημαίνεται «οδήγησε σε απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλη την Ευρώπη , την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», ενώ οδήγησε σε «ουσιαστικές παραβιάσεις της διεθνούς ναυσιπλοΐας, του εμπορίου και στην Παρασκευή φαρμακευτικών σκευασμάτων». «Εκτός των άλλων, πολλά νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούσαν να διαχειρισθούν την ηλεκτρονική τους αλληλογραφία για περισσότερο από μία εβδομάδα».

Μεταξύ των προσώπων που περιλαμβάνονται στον νέο κατάλογο των κυρώσεων βρίσκεται και ο Ρώσος επιχειρηματίας Γιεβγκένι Πριγκόζιν. Ο ίδιος είπε πάντως ότι δεν τον ανησυχεί το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο αυτόν, γιατί δεν έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στις ΗΠΑ. «Μου έχουν επιβληθεί κυρώσεις ίσως τρεις ή τέσσερις φορές. Κουράστηκα να μετράω, δεν θυμάμαι. Δεν κάνω δουλειές στις ΗΠΑ ή με Αμερικανούς. Δεν ανησυχώ. Μόνο που τώρα θα σταματήσω να πηγαίνω στα McDonald’s», είπε ο Πριγκόζιν, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης και στις εταιρείες του Πριγκόζιν που ανήκουν στον όμιλο του «Concorde» και κατά της ρωσικής εταιρείας Internet Research Agency που έχει την έδρα της στην Αγία Πετρούπολη και θεωρείται «φάμπρικα των τρολς». Επίσης περιορισμοί επιβλήθηκαν και στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB και στην Υπηρεσία Κατασκοπείας (GRU), όπως και έξι συνεργάτες των εν λόγω υπηρεσιών, τους οποίους η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι ευθύνονται για τις κυβερνοεπιθέσεις με τον ιό NotPetya.

Οι λογαριασμοί που έχουν στις ΗΠΑ τα πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών «παγώνουν», ενώ όσοι είναι Αμερικανοί πολίτες ή διαμένουν μόνιμα στην χώρα, δεν θα έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν επιχειρηματικές συναλλαγές με οποιονδήποτε.

«Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επιβάλλει πρόσθετες κυρώσεις στο πλαίσιο του CAATSA με βάση τις πληροφορίες των μυστικών μας υπηρεσιών, ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και ολιγάρχες για τις αποσταθεροποιητικές τους δραστηριότητες, και κατ αυτόν τον τρόπο να μη έχουν πρόσβαση στο αμερικανικό οικονομικό σύστημα», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου των ΗΠΑ.

Οι νέες κυρώσεις επιβλήθηκαν βάσει του αμερικανικού νόμου «Περί καταπολέμησης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων» (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act- CAATSA) που ψηφίστηκε πέρυσι.