Επίδειξη δύναμης από τη Βόρεια Κορέα

Επίδειξη δύναμης από τη Βόρεια Κορέα

Εντυπωσιακές στρατιωτικές παρελάσεις στην Πιονγκγιάνγκ, παρουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η 60η επέτειος της εκεχειρείας ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα εορτάστηκε στην πρωτεύουσα της Βορείου Κορέας με μία μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση σήμερα το πρωί.

Παρουσία του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν και του Κινέζου αντιπροέδρου Λι Γιουαντσάο, χιλιάδες οπλίτες ξεκίνησαν -όπως συνηθίζεται εδώ και δεκαετίες- να παρελαύνουν στη μεγάλη πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ στην Πιονγκγιάνγκ.

«Θα προστατεύσουμε τον Κιμ Γιονγκ Ουν με τις ζωές μας», ανέκραξαν με μια φωνή οι χιλιάδες στρατιωτικοί και οι πολυάριθμοι θεατές, την ώρα που ο νεαρός και αμφιλεγόμενος ηγέτης εμφανίσθηκε στο βάθρο των επισήμων, πλαισιωμένος από τους ανώτατους στρατιωτικούς διοικητές του κυβερνώντος κόμματος.

Το υπερθέαμα για τον εορτασμό της λήξης του Κορεατικού Πολέμου (1950-1953), όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Β. Κορέας, ξεκίνησε με τους χιλιάδες οπλίτες των πεζοπόρων τμημάτων να παρελαύνουν με ρυθμικό βήμα υπό τους ήχους των στρατιωτικών εμβατηρίων.

Διαβάστε: Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας

Ο Κιμ, ντυμένος με σκούρο κοστούμι τύπου Μάο, περπάτησε έως το βάθρο των επισήμων πάνω σε ένα κόκκινο χαλί, ενώ η φρουρά παρουσίασε όπλα υπό τους ήχους της στρατιωτικής μουσικής.

Με φόντο τους νεφοσκεπείς ουρανούς της πρωτεύουσας είχαν απλωθεί πλατιές επιγραφές και μπαλόνια, ενώ η πλατεία ήταν στολισμένη με μεγάλες νοτιοκορεατικές σημαίες.

Οι εορτασμοί έρχονται σε μία εποχή που οι δύο κορεατικές χώρες προσπαθούν να αποκαταστήσουν με μικρά βήματα τις μεταξύ τους σχέσεις, ενώ όλος ο κόσμος εξακολουθεί να έχει το βλέμμα στραμμένο με ανησυχία στη Β. Κορέα, μετά την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ τον Φεβρουάριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1/9