Επιφυλακτικοί οι σύμβουλοι management λόγω επιτοκίων και ΑΕΠ

Επιφυλακτικοί οι σύμβουλοι management λόγω επιτοκίων και ΑΕΠ
27 May 2021, Bavaria, Augsburg: One-euro coins and 100-euro banknotes lie on a table. (to dpa "ECB briefing on the international role of the euro with ECB Executive Board member Fabio Panetta") Photo: Karl-Josef Hildenbrand/dpa (Photo by KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Πρόβλημα τα υψηλά επιτόκια στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ, η άνοδος των επιτοκίων, καθώς και η αβεβαιότητα για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας υποβαθμίζουν τις προσδοκίες των συμβούλων management για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το επόμενο έτος.

Αν και καταγράφεται ικανοποίηση από την πτωτική τάση της ανεργίας και την επιβράδυνση του πληθωρισμού, λόγω υποχώρησης των τιμών της ενέργειας, οι συνολικές προσδοκίες των τεχνοκρατών που συμβουλεύουν τις επιχειρήσεις και την κυβέρνηση παρέχοντας τεχνική υποστήριξη για τον σχεδιασμό στρατηγικής και την αξιοποίηση ευκαιριών στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, είναι λιγότερο αισιόδοξοι σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα στελέχη των συμβουλευτικών εταιρειών εκτιμούν ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν. Εξάλλου, η κυβέρνηση εστιάζει σε βραχυπρόθεσμες πολιτικές για να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες της κοινωνίας. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι χθες ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για το Market Pass, με 300.000 νοικοκυριά με ΑΦΜ που λήγει σε 1, 2, 3 και 4 να σπεύδουν να δηλώσουν ενδιαφέρον. Η μεγάλη προσέλευση, αν και η προθεσμία λήγει στι 15 Μαρτίου, καταδεικνύει την πίεση που δέχονται τα εισοδήματα από τις αυξήσεις τιμών στο λιανεμπόριο, τάση που δεν δείχνει σημάδια εξομάλυνσης. Ως αποτέλεσμα, η αύξηση των πωλήσεων για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στον πληθωρισμό, που παραμένει υψηλός σε είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, αν και αποκλιμακώνεται στα ενεργειακά αγαθά. Ανάλογη είναι η τάση και σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους.

Έτσι, η τριμηνιαία έρευνα Βαρόμετρο GRe+1 του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδας (ΣΕΣΜΑ) έδειξε μεν μια βελτίωση των προσδοκιών στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (30,6% από 28,3% αντίστοιχα) αλλά και επιδείνωση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 (46,7%).

Ειδικότερα, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας, ο οποίος καταγράφει τις προσδοκίες των συμβούλων για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών, όπως ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, η ανεργία, οι ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, οι εξαγωγές και ο πληθωρισμός, αυξήθηκε στο 32,5%, από 25,6% το τρίτο τρίμηνο του 2022. Είχε όμως τιμή 47,6% στο τέλος του 2021. Επισημαίνεται επίσης ότι η μέση ετήσια τιμή του δείκτη το 2022 ήταν 22,3%, μειωμένη κατά πολύ της αντίστοιχης του 2021 που ήταν 51,6%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εικόνα δεν είναι ιδιαίτερα καλή. Βελτιωμένη από το προηγούμενο τρίμηνο αλλά χειρότερη από το προηγούμενο έτος…», σύμφωνα με τον Γιώργο Ραουνά, πρόεδρο του ΣΕΣΜΑ (και συνεταίρο-γενικό διευθυντή της KPMG στην Ελλάδα). Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας σε σχετική παρουσίαση του Συνδέσμου χθες, απέδωσε την εξέλιξη στην ανησυχία των συμβούλων για την οικονομική μεγέθυνση, τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Μια σημαντική παράμετρος της αβεβαιότητας είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Αν και οι συνθήκες εμφανίζονται βελτιωμένες σε σχέση με άλλες εποχές, έχουν εξασθενήσει οι δυνατότητες σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Όπως σχολιάζει ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας Κωνσταντίνος Αϊβαλής, αυτό συνδέεται με την αύξηση των επιτοκίων, η οποία αναμένεται να τροφοδοτηθεί περαιτέρω στο προσεχές διάστημα, με βάση τις προβλέψεις, τόσο από την αμερικανική Fed όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Προσδοκίες καλλιεργούν ωστόσο οι ξένες επενδύσεις στη χώρα, αν και όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου των συμβούλων απαιτείται χρόνος για να οικοδομηθεί ένα οικοσύστημα από το οποίο θα επωφεληθεί το σύνολο της αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: