Σταθεροποιητικές τάσεις στις αγορές ομολόγων ενόψει της νέας αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Σταθεροποιητικές τάσεις στις αγορές ομολόγων ενόψει της νέας αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured in Frankfurt am Main, western Germany, on March 12, 2020. - The ECB's governing council left its key interest rates unchanged but unveiled fresh stimulus to keep liquidity flowing in the face of the worsening coronavirus crisis, joining efforts by central banks around the world. (Photo by Daniel ROLAND / AFP) Photo: AFP
Ενδεικτικά ο δείκτης ΡΜΙ που ανακοινώθηκε χθες έδειξε ότι ευρωπαική οικονομία επέδειξε αντοχές στην άνοδο των επιτοκίων.

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφάνισαν χθες οι ευρωπαικές αγορές ομολόγων, καθώς οι εξελίξεις από το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας αφήνουν περιθώρια στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων.

Ενδεικτικά ο δείκτης ΡΜΙ – ο οποίος καταγράφει την επιχειρηματική δραστηριότητα – που ανακοινώθηκε σήμερα έδειξε ότι ευρωπαική οικονομία επέδειξε αντοχές στην άνοδο των επιτοκίων. Συγκεκριμένα ο δείκτης αυξήθηκε τον Ιανουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2022. Στο μεταξύ η Goldman Sachs σε σημερινή της έκθεση προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τρείς φορές τα επιτόκια της φέτος, με αποτέλεσμα το βασικό της επιτόκιο να φθάσει στο 3,5% από 3,25% που προέβλεπε έως τώρα. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι τον ερχόμενο μήνα θα προχωρήσει σε μία αύξηση κατά 0,5% και σε μία ισόποση τον Ιούνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη δευτερογενή αγορά, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 119 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 4,36% από 4,33% χθες έναντι 2,52% του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,84%.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,0664 δολάρια από το επίπεδο των 1,0698 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1.0664 δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: