Επικεφαλής του Facebook αποκαλύπτει: Αυτό είναι το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης

Τι είναι το «νευρωνικό δίκτυο» και πώς μπορεί να αλλάξει όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα.

του Jonathan Vanian

Ο επικεφαλής επιστήμονας του τομέα τεχνητής νοημοσύνης του Facebook, Yann LeCun, έχει συμβάλλει στην άνοδο της βαθιάς μάθησης, της υπερσύγχρονης τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούν εταιρείες όπως η Google και η Amazon για να μεταφράζουν γλώσσες γρήγορα και να προσδιορίζουν αντικείμενα που βρίσκονται σε φωτογραφίες.

Στον πυρήνα της βαθιάς μάθησης βρίσκεται ένα λογισμικό που ονομάζεται «νευρωνικό δίκτυο», το οποίο εξετάζει τεράστιο όγκο δεδομένων για να εντοπίζει μοτίβα πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι κάνουν οι άνθρωποι. Όμως, αυτή η τεχνολογία απαιτεί τεράστια υπολογιστική ισχύ, αναγκάζοντας τους κατασκευαστές ημιαγωγών όπως η Intel να εξετάσουν ριζικά νέους σχεδιασμούς υπολογιστικών τσιπ ώστε αυτά να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και να βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων υπολογιστικών καθηκόντων τεχνητής νοημοσύνης.

Ο LeCun πρόκειται να παρουσιάσει μια νέα ερευνητική εργασία την επόμενη εβδομάδα σε επιστημονικό συνέδριο στο Σαν Φρανσίσκο. Εκεί, θα αναφερθεί στο όραμά του για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης. Ειδικότερα, θα εστιάσει στο πώς πρέπει να εξελιχθούν τα τσιπ και το σχετικό hardware που καθιστούν δυνατή την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο LeCun υποστηρίζει ότι τα νέα υπολογιστικά τσιπ θα επιτρέψουν στις εταιρείες να χρησιμοποιήσουν ακόμα περισσότερα νευρωνικά δίκτυα στα κέντρα δεδομένων τους, απ’ ό,τι είναι δυνατόν σήμερα. Έτσι, διαδικασίες όπως η διαδικτυακή μετάφραση λόγου θα μπορεί πλέον να εκτελείται σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν να αναλύουν κάθε πλάνο ενός βίντεο, για να εντοπίζουν ανθρώπους και αντικείμενα, και όχι απλώς μερικά στιγμιότυπα. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί σημαντικά η ακρίβεια.

Ο LeCun πιστεύει επίσης ότι ο έλεγχος περιεχομένου, όπως π.χ. η σάρωση κειμένου για την εύρεση προσβλητικής γλώσσας ή ψευδών ειδήσεων, θα βελτιωθεί μέσω της χρήσης καλύτερων υπολογιστικών τσιπ. Για μια εταιρεία όπως το Facebook, που παλεύει να απομακρύνει την προπαγάνδα και τις καταχρηστικές συμπεριφορές από την υπηρεσία της, αυτή η τεχνολογική πρόοδος έρχεται αναμφισβήτητα την κατάλληλη στιγμή.

Απ’ την άλλη, ο LeCun επισημαίνει ότι ένα από τα εμπόδια για την τεχνητή νοημοσύνη είναι οι σύγχρονες μπαταρίες. Η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης καταναλώνει πολλή ενέργεια, που σημαίνει ότι είναι περιορισμένη η δυνατότητα χρήσης της σε κάποιες μικρότερες συσκευές.

Δείτε ακόμη: Τι αποκαλύπτει ανώτατο στέλεχος του Facebook για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης

Σχετικά άρθρα