Επικυρώθηκε το «ιστορικό βήμα» σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ

Επικυρώθηκε το «ιστορικό βήμα» σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ

«Ευρώπη, σε ευχαριστούμε για αυτό το μπόνους των πολλών δισεκατομμυρίων!» δήλωσε ο Πέτρο Ποροσένκο - Ειδικό καθεστώς για τις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο σήμερα προχώρησε σε μία ιστορική κίνηση, επικυρώνοντας την συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο της στενότερης συνεργασίας σε όλους τους τομείς με την Ευρώπη, αφού εξασφαλίζεται ένας χώρος ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ουκρανίας και των ευρωπαϊκών χωρών και καταργούνται οι δασμοί στην διακίνηση των προϊόντων.

«Ποιος θα αντιταχθεί στην προοπτική ένταξης στην ΕΕ προς την οποία κάνουμε σήμερα ένα πρώτο, αποφασιστικό βήμα;», διερωτήθηκε ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ενώπιον των βουλευτών λίγα λεπτά πριν από την ψηφοφορία. Η συμφωνία που προκάλεσε την πτώση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς επικυρώθηκε τελικά ομόφωνα και από τους 355 βουλευτές που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία, ενώ ταυτόχρονα έγινε η επικύρωση της συμφωνίας και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αναφερόμενος στους θανάτους των διαδηλωτών κατά την εξέγερση που ακολούθησε την απόρριψη από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς της συμφωνίας με την ΕΕ και των στρατιωτών στις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε: «Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κανένα κράτος δεν έχει πληρώσει ένα τόσο υψηλό τίμημα για το δικαίωμά του να βρίσκεται στην Ευρώπη».

Την ίδια ώρα, στο Στρασβούργο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Στέφαν Φίλε, χαρακτήρισε ως «ιστορικό βήμα» την οικονομική και πολιτική σύνδεση του Κίεβου με την ΕΕ. Ο Φίλε που μίλησε αντί της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, η οποία απουσίαζε, είπε ακόμη ότι η Ρωσία πρέπει να σεβασθεί την συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και την κάλεσε να περάσει από τις υποσχέσεις στα έργα. Ο κύριος Φίλε άφησε να εννοηθεί ότι το ζητούμενο είναι η «ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο» και υπεραμύνθηκε των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την επιβολή και νέων περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας.

Άφησε, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι κυρώσεις ή και να καταργηθούν αναλόγως, όπως διευκρίνισε, τις εξελίξεις στην Κριμαία, την προσάρτηση της οποίας στη Ρωσία χαρακτήρισε ως παράνομη.

Οι ευρωβουλευτές, αμέσως μετά, είχαν την δυνατότητα μέσω ζωντανής σύνδεσης να ακούσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, να αναλαμβάνει τη δέσμευση ότι θα καταθέσει σύντομα το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων της Ουκρανίας, με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2020, με το οποίο θα καταπολεμηθεί η διαφθορά στη χώρα, θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των μειονοτήτων και θα ενισχυθεί η δημοκρατία.

«Χωρίς την Ουκρανία δεν υπάρχει Ευρώπη», κατέληξε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε επίσης «ιστορική» τη στιγμή, υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει υπάρξει ποτέ μια ταυτόχρονη ψηφοφορία δύο κοινοβουλίων που καλούνται να επικυρώσουν μαζί μια συμφωνία σύνδεσης».

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερασπιζόταν πάντα την ακεραιτότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να δρα προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε ο Σουλτς. Παρ’ όλα αυτά η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία συμφώνησαν την προηγούμενη Παρασκευή να καθυστερήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μετά το τέλος του 2015, κάνοντας μια υποχώρηση στη Ρωσία.

Η Μόσχα, η οποία επισημαίνει ότι η οικονομία της θα πληγεί από την ξαφνική εισροή ευρωπαϊκών προϊόντων χωρίς δασμούς στην αγορά της μέσω της Ουκρανίας, έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς στα ουκρανικά προϊόντα που εισάγει από την 1η Νοεμβρίου.

Βάσει της συμφωνίας, η Ουκρανία θα εξακολουθεί να έχει προνομιακή πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016, όμως θα παραμείνουν οι φόροι στα προϊόντα που εισάγονται από την ΕΕ. Το Κίεβο ανησυχεί ότι αν εισάγει πιο φθηνά προϊόντα από την ΕΕ, θα πληγεί η αγορά των τοπικών προϊόντων. Αναφερόμενος στο χρονικό αυτό περιθώριο ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε: «Η εθνική οικονομία έχει ενάμιση χρόνο για να γίνει ανταγωνιστική και να προετοιμαστεί για τον ανταγωνισμό με τις ευρωπαϊκές αγορές».

«Ευρώπη, σε ευχαριστούμε για αυτό το μπόνους των πολλών δισεκατομμυρίων!», συνέχισε…

«Ειδικό καθεστώς» στις φιλορωσικές επαρχίες
Το ουκρανικό κοινοβούλιο προχώρησε σήμερα και στην έγκριση ενός ακόμη νομοσχεδίου σε μία κίνηση συμβιβασμού προς τους ρωσόφιλους αυτονομιστές στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στις οποίες πλέον παραχωρεί «ειδικό καθεστώς».

Στο νομοσχέδιο, που  προβλέπεται από το πρωτόκολλο το οποίο υπεγράφη στις 5 Σεπτεμβρίου από την ουκρανική κυβέρνηση και την ηγεσία των ρωσόφωνων αυτονομιστών, περιλαμβάνεται η σύσταση προσωρινής, για τριετή θητεία, τοπικής κυβέρνησης, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές.

Το δεύτερο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε προβλέπει τη χορήγηση αμνηστίας στους αυτονομιστές μαχητές στις συγκρούσεις με τον ουκρανικό στρατό.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν ήδη ανακοινώσει ότι απορρίπτουν την πρόταση του Κιέβου και εμμένουν στην διεκδίκηση της ανεξαρτησίας των ανατολικών επαρχιών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη χορήγηση βοήθειας για την ανοικοδόμηση των υποδομών που έχουν καταστραφεί κατά την πεντάμηνη ένοπλη σύγκρουση και οικονομικής και κοινωνικής βοήθειας προς τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύθηκε χθες στην ιστοσελίδα της ουκρανικής προεδρίας, οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο ανοίγουν τον δρόμο για την αποκέντρωση παρέχοντας παράλληλα εγγυήσεις «για την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας μας».

Όπως διευκρίνισε η ουκρανική προεδρία, ο νόμος περί αμνηστίας καλύπτει όλους τους μαχητές, εκτός από εκείνους που έχουν κατηγορηθεί «για δολοφονίες, βιασμούς και τρομοκρατικές ενέργειες».

Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, εξαιρούνται επίσης από την αμνηστία οι υπεύθυνοι για την καταστροφή εν πτήσει του Boeing της Malaysia Airlines τον Ιούλιο, με 298 νεκρούς.