Επιμένει συντηρητικά η ΕΚΤ για τα επιτόκια – «Κανένας εφησυχασμός για τον πληθωρισμό»

Επιμένει συντηρητικά η ΕΚΤ για τα επιτόκια – «Κανένας εφησυχασμός για τον πληθωρισμό»
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured prior to a news conference following the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt am Main, western Germany, on March 10, 2022. (Photo by Daniel ROLAND / AFP) Photo: AFP
Η ευρωτράπεζα τονίσει πως «είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι ότι η μάχη του πληθωρισμού έχει κερδηθεί».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να διατηρεί επιφυλάξεις για το κατά πόσο η πολιτική της η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής με την οποία έχει προχωρήσει μέχρι τώρα αρκεί για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στη Ευρωζώνη, «χαμηλώνοντας» τις προσδοκίες των αγορών για άμεση μείωση του κόστους δανεισμού.

Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπή της ΕΚΤ (τον Δεκέμβριο του 2023), «δεν μπορεί να υπάρξει χώρος για κανένα εφησυχασμό σχετικά με τον πληθωρισμό, καθώς αυτός φαίνεται πως μπορεί να κινηθεί ανοδικά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο».

Υπενθυμίζεται πως από το καλοκαίρι του 2022 έως και το φθινόπωρο του 2023 η ευρωτράπεζα προχώρησε σε 10 αυξήσεις των επιτοκίων της προκειμένου να επαναφέρει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στον στόχο του 2% που έχει θέσει για τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Αυτή η αύξηση του κόστους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρησείς προκαλεί ανησυχίες στις αγορές και τους επενδυτές για το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη.

Στα πρακτικά της ΕΚΤ σημειώνεται ακόμα πως «είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι ότι η μάχη του πληθωρισμού έχει κερδηθεί».

Η τράπεζα προσθέτει πως σχετικά με την επιτοκιακή της πολιτική υπάρχει «ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση και υπομονή, καθώς και για τη διατήρηση μιας περιοριστικής στάσης για κάποιο χρονικό διάστημα», με την τελευταία αναφορά να απομακρύνει χρονικά τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Η προσοχή στην πρώτη συνεδρίαση του 2024

Το Reuters σημειώνει πως ενόψει της πρώτης συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της τράπεζες για το 2024 (στις 24 και 25 Ιανουαρίου), οι επικεφαλής της ΕΚΤ αποδέχονται πλέον ξεκάθαρα ότι η επόμενη κίνηση είναι η μείωση του κόστους δανεισμού, αλλά παραμένει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των προσδοκιών των επενδυτών και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

Οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι προοπτικές της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι λανθασμένες και ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα πρέπει να αρχίσουν σύντομα, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστηρίζουν ότι τα βασικά στοιχεία, μεταξύ άλλων για τις εξελίξεις των μισθών, δεν θα είναι διαθέσιμα για μήνες, οπότε ο Ιούνιος είναι η πρώτη λογική στιγμή για επανεξέταση της πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: