Επιμένει ο Τσαβούτσογλου: Η αγορά των S-400 από τη Ρωσία είναι «κλεισμένη συμφωνία»

Επιμένει ο Τσαβούτσογλου: Η αγορά των S-400 από τη Ρωσία είναι «κλεισμένη συμφωνία»
ΜΕΒΛΟΥΤ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ epa06879655 Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu attends the 'Nato Engage' forum on the sidelines of the NATO Summit in Brussels, Belgium, 11 July 2018. NATO member countries' heads of states and governments gather in Brussels on 11 and 12 July 2018 for a two days meeting. EPA/TATYANA ZENKOVICH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από την άλλη, το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τις συνομιλίες τους με την Τουρκία αναφορικά με το σχέδιό της να αγοράσει το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Η αγορά του ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, που προκαλεί ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον, είναι «κλεισμένη συμφωνία» και δεν μπορεί να ακυρωθεί, επανέλαβε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.  Οι τόνοι στη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία ανεβαίνουν ξανά εξαιτίας της απόφασης της Άγκυρας να αποκτήσει το σύστημα S-400, που η Ουάσιγκτον επισημαίνει ότι δεν είναι συμβατό με τον εξοπλισμό του NATO. Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι εάν η συμφωνία υλοποιηθεί, ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Η Ουάσιγκτον προτρέπει την Τουρκία να αγοράσει το σύστημα Patriot της Raytheon αντί των S-400, αλλά η Άγκυρα αντιτείνει πως αν και θα ήθελε να κλείσει τέτοια συμφωνία, αυτή θα καταστεί εφικτή μόνο εάν της προταθούν όροι που η ίδια θεωρεί ευνοϊκούς.  Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η Τουρκία θέλει να αγοράσει τα συστήματα Patriot, όμως δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία που έχει υπογράψει με τη Ρωσία. «Έχουμε πει εδώ και δεν ξέρω πόσους μήνες πριν ή πόσα χρόνια πριν ότι είναι κλεισμένη συμφωνία, δεν μπορούμε να την ακυρώσουμε», ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Από την άλλη, το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τις συνομιλίες τους με την Τουρκία αναφορικά με το σχέδιό της να αγοράσει το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι οι δύο σύμμαχες χώρες θα μπορέσουν να βρουν έναν δρόμο προς τα εμπρός.

«Υπάρχουν θαυμάσιες ευκαιρίες για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία να εργαστούν στενότερα μαζί», είπε ο Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. «Είχαμε μια καλή, μακρά συζήτηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών χθες και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα βρούμε έναν δρόμο για να προχωρήσουμε», συνέχισε.

Ο Πομπέο είπε επίσης ότι «στη σύνοδο του ΝΑΤΟ συζητήθηκε η ανάγκη να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από τη Βενεζουέλα. Οι συνομιλίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για τις ρωσικές στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό», κατέληξε.