Επιπλέον στήριξη 10 δισ. ευρώ στην ιταλική οικονομία

Επιπλέον στήριξη 10 δισ. ευρώ στην ιταλική οικονομία
epa08456604 People walk in front of the Colosseum on which the colors of the Italian flag are projected during Phase 2 of the emergency Covid-19, Rome, Italy, 31 May 2020. The Colosseum reopens tomorrow, after the lockdown, with a dedicated medical service. The service will be activated for visitors who will be feverish at the control with the thermoscanners installed at access. In addition to the staff of the Park of the Colosseum, the assistance of medical and nursing staff will also be guaranteed. EPA/MASSIMO PERCOSSI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το νέο πακέτο θα ενισχύσει το πρόγραμμα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις δαπάνες σε διάφορες περιοχές και μικρές πόλεις της χώρας.

Επιπλέον στήριξη 10 δισεκατομμυρίων ευρώ σκοπεύει να διοχετεύσει στην οικονομία της η ιταλική κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα, το ήδη διογκωμένο δημοσιονομικό της έλλειμμα θα αυξηθεί περαιτέρω στο 11% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας, Τζουζέπε Κόντε, θα αναζητήσει σύντομα έγκριση από το Κοινοβούλιο για το νέο σχέδιο επιπλέον δαπανών.

Το νέο πακέτο θα ενισχύσει το πρόγραμμα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις δαπάνες σε διάφορες περιοχές και μικρές πόλεις της χώρας. Επιπλέον, ένα μέρος του πακέτου θα αξιοποιηθεί για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Από την επέλαση του κορωνοϊού, η Ιταλία έχει διοχετεύσει 75 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας. Τις τελευταίες εβδομάδες, η οικονομία σημειώνει σταδιακή ανάκαμψη εξαιτίας της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Ωστόσο, μέσα στους επόμενους μήνες ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας ενδέχεται να επιβαρύνει περαιτέρω την ιταλική οικονομία, καθώς θα λήξουν οι αναστολές των πληρωμών φόρων και παράλληλα θα αρθεί η απαγόρευση απολύσεων από τις πληγείσες επιχειρήσεις. Από τις βασικές προτεραιότητες της ιταλικής κυβέρνησης είναι να αποφύγει μια ραγδαία αύξηση στον αριθμό των ανέργων στα μέσα Αυγούστου, όταν δηλαδή λήξει το πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων. Όπως δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Λάουρα Καστέλι, στο κρατικό ραδιόφωνο Rai Radio 1, η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη τη μείωση του ΦΠΑ για μερικά χρόνια, προκειμένου να ενισχύσει την κατανάλωση.

Εάν η ιταλική κυβέρνηση πράγματι εγκρίνει το επιπλέον πακέτο 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, τότε το δημοσιονομικό της έλλειμμα θα ανέλθει στο 11% το 2020. Όπως δήλωσαν Ιταλοί αξιωματούχοι στο Bloomberg, στην περίπτωση που η Ιταλία αξιοποιήσει πλήρως τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης, τότε το έλλειμμα θα ενισχυθεί κατά περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2020-2021.

Αυτή τη στιγμή, η προσοχή της ιταλικής κυβέρνησης είναι στραμμένη προς τις εξελίξεις σχετικά με το κοινό ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο πρόκειται να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μερίδιο σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στη δημιουργία του Ταμείου θα οδηγήσει σε «αποτυχία», τόνισε χθες ο Κόντε ενώπιον του Κοινοβουλίου. Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε πως οι ευρωπαϊκές χώρες απέχουν πολύ ακόμη από τη σύναψη συμφωνίας. «Οι θέσεις των κρατών-μελών απέχουν ακόμα- σε αρκετά σημεία, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες», τόνισε.

Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας προβλέπει ότι η οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση μεταξύ 9,2% και 13,1% φέτος. Επίσης, αναμένει πως θα υπάρξει μια ήπια ανάκαμψη το 2021. Σημειώνεται πως η ιταλική οικονομία είχε συρρικνωθεί ήδη από το τέλος του 2019. Το ήδη υψηλότατο χρέος της χώρας αναμένεται πως θα εκτοξευθεί στο 150% του ΑΕΠ.