Επίσημη πρώτη για το Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη με μηνύματα κατά του εθνικισμού

Επίσημη πρώτη για το Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη με μηνύματα κατά του εθνικισμού
epa07159232 German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron hold hands after leaving books at the peace library at the Paris Peace Forum as part of the commemoration ceremony for Armistice Day, 100 years after the end of the First World War, in Paris, France, 11 November 2018. World leaders have gathered in France to mark the 100th anniversary of the First World War Armistice with services taking place across the world to commemorate the occasion. EPA/GONZALO FUENTES / POOL MAXPPP OUT

Υπέρ της ειρήνης και της ενότητας τάχθηκαν Μέρκελ-Μακρόν - Την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας στη νεοσύστατη «Βιβλιοθήκη της Ειρήνης».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν άνοιξε σήμερα το απόγευμα τις εργασίες του διεθνούς φόρουμ για την ειρήνη στο Παρίσι με τη συμμετοχή δεκάδων ηγετών της διεθνούς κοινότητας.  «Η Ιστορία θα καταγράψει χωρίς αμφιβολία μια εικόνα, εκείνη των 84 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που παρίστανται εδώ, ενώ χθες αντιπροσώπευαν έθνη που είχαν εμπλακεί στον πόλεμο, ενώθηκαν (σήμερα) κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου στην ειρήνη» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε μια σύντομη τοποθέτησή του λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του φόρουμ.

«Όμως αυτό που παραμένει αβέβαιο για το μέλλον, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ερμηνευτεί αυτή η εικόνα. Θα είναι το φωτεινό σύμβολο της διαρκούς ειρήνης ή αντιθέτως το φωτογραφικό στιγμιότυπο των τελευταίων στιγμών της ενότητας, προτού ο κόσμος βυθιστεί σε μια νέα αταξία;» διερωτήθηκε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους. «Αυτό επαφίεται μονάχα σε εμάς».

«Ο κόσμος στον οποίο ζούμε έχει αποδυναμωθεί από τις κρίσεις που αποσταθεροποιούν τις κοινωνίες μας» υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Και εμείς έχουμε καταστεί πιο εύθραυστοι από την αναβίωση των θλιβερών παθών, του εθνικισμού, του ρατσισμού, του αντισημιτισμού, του εξτρεμισμού, τα οποία θέτουν εν αμφιβόλω αυτόν τον ορίζοντα που οι λαοί μας αναμένουν».

«Αυτό το φόρουμ του Παρισιού για την ειρήνη θα έχει ως αποστολή κάθε χρόνο να ενώσει τον έναν με τον άλλον προκειμένου να προωθήσουμε συγκεκριμένες ενέργειες, με στόχο αυτή η δουλειά για την ειρήνη να καταγράφει λίγο περισσότερη πρόοδο κάθε χρόνο» σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ διατύπωσε την εκτίμηση ότι το «ευρωπαϊκό σχέδιο για την ειρήνη», που γεννήθηκε μετά το 1945, απειλείται από την άνοδο του εθνικισμού και του λαϊκισμού. «Βλέπουμε ότι η διεθνής συνεργασία, μια ειρηνική ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων της μίας και της άλλης πλευράς και ακόμα και το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ειρήνη τίθενται εκ νέου υπό αμφισβήτηση» σημείωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης στο πρώτο φόρουμ για την ειρήνη στο Παρίσι.

«Η ειρήνη που έχουμε σήμερα, που μας μοιάζει κάποιες φορές δεδομένη, αυτή η ειρήνη απέχει πολύ από το να είναι κάτι το δεδομένο και πρέπει να δώσουμε μάχη για εκείνη» υπογράμμισε η Μέρκελ, ενώ προειδοποίησε για «έναν εθνικισμό με παρωπίδες» και διατύπωσε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο «να αρχίσουμε και πάλι να ενεργούμε σαν να μπορούμε απλά να αγνοούμε τις σχέσεις και τις αμοιβαίες δεσμεύσεις μας».

Την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας στη «Βιβλιοθήκη της Ειρήνης»

Το μήνυμα ότι ο αγώνας για την ειρήνη είναι καθημερινός, έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δωρίζοντας την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη στη «Βιβλιοθήκη της Ειρήνης» που εγκαινιάζεται στο Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη.

Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καταθέτουν τη δική τους συνεισφορά, ένα βιβλίο της επιλογής τους, στη γλώσσα τους, με θέμα την ειρήνη.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη χαρά του που συνεισφέρει στη Βιβλιοθήκη το έργο «Ειρήνη», του 421 π.Χ., του αρχαίου Έλληνα ποιητή Αριστοφάνη και εξηγώντας την επιλογή του, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά και από τα πρώτα αντιπολεμικά έργα, από έναν από τους σημαντικότερους αρχαίους ποιητές. Ο πρωθυπουργός είπε ότι «αυτό το έργο είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ» καθώς, όπως είπε, περιγράφει γιατί πρέπει να παλεύουμε καθημερινά ενάντια στον πόλεμο και να μην παίρνουμε την ειρήνη ως δεδομένη. Σημείωσε ειδικότερα ότι σήμερα, όπου έχουμε την άνοδο του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, αλλά και συγκρούσεις ανά τον κόσμο, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τις παγκόσμιες αξίες και ότι πρέπει να παλεύουμε για την ειρήνη καθημερινά.

Διαδηλώσεις κατά του Τραμπ στο Παρίσι

«Τραμπ=πόλεμος»: περισσότεροι από 1000 άνθρωποι διαδήλωσαν, σε ειρηνικό κλίμα, σήμερα στο Παρίσι, στην Πλατεία της Δημοκρατίας, κατά της παρουσίας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις εκδηλώσεις μνήμης της 11ης Νοεμβρίου.

Για τουλάχιστον 3 ώρες, οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την άφιξη του μεγιστάνα στη γαλλική πρωτεύουσα. Μαζί τους είχαν ένα τεράστιο μπαλόνι, ομοίωμα του Ντόναλντ Τραμπ, όπου παρομοιάζεται με ένα μωρό που γκρινιάζει και φοράει πάνα βρακάκι, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν τουλάχιστον 1500 άνθρωποι. Πραγματοποιήθηκε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας έπειτα από το κάλεσμα που απηύθυνε η συλλογικότητα “Ni guerres ni état de guerre”, ενώ δεν σημειώθηκε «κανένα επεισόδιο», σύμφωνα με την αστυνομία.