Επιστρέφει το Σύμφωνο Σταθερότητας – Οι νέοι κανόνες για έλλειμμα και χρέος

Επιστρέφει το Σύμφωνο Σταθερότητας – Οι νέοι κανόνες για έλλειμμα και χρέος
Σε επί τα χείρω αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη το 2024 αναμένεται να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο 

Επιστρέφει το Σύμφωνο Σταθερότητας,  όπως ενημέρωσε χθες ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών την Επιτροπή των Οικονομικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στη Βουλή.

Ειδικότερα, εντός Απριλίου, το Υπουργείο θα πρέπει να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο θα ρίξει τίτλους τέλους στην ατμόσφαιρα ανεμελιάς που επικρατούσε ως σήμερα.

Οι πολίτες θα πρέπει να ξεχάσουν μποναμάδες και επιδόματα, και να ξανασφίξουν το ζωνάρι, δεδομένου ότι επιστρέφουν οι βασικές αρχές της Συνθήκης, που προβλέπουν δημοσιονομικό έλλειμμα ως 3% και χρέος προς ΑΕΠ στο 60%.

Το νέο εργαλείο ελέγχου θα είναι η «οροφή» στις καθαρές πρωτογενείς δαπάνες. Ουσιαστικά, θα υπάρχει μια συμφωνημένη πορεία των καθαρών δαπανών. Βάσει των νέων κανόνων θα μπορεί να συμβεί μια σωρευτική απόκλιση κατά 0,6%, η οποία όμως δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται κατά το ήμισυ (0,3%) μέσα σε μια χρονιά ειδάλλως εάν τα όρια δεν γίνονται σεβαστά τότε η χώρα  θα μπαίνει σε διαδικασία επί παραβάσει. Υπενθυμίζεται πως οι επενδύσεις στην άμυνα, δηλαδή σε εξοπλιστικά προγράμματα και όχι σε λειτουργικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα μετρούν στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και πως το πρόγραμμα σταθερότητας θα είναι τετραετές.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, για τις χώρες που ξεπερνούν το 60%, ο νέος κανόνας προβλέπει πως οι χώρες με χρέος πάνω από 90% του ΑΕΠ θα πρέπει να παρουσιάζουν ετήσια μείωση του χρέους κατ’ ελάχιστο 1% του ΑΕΠ. Στις χώρες με χρέος μεταξύ 60% και 90% του ΑΕΠ, η ετήσια μείωση του χρέους θα πρέπει να είναι τουλάχιστον είναι 0,5% του ΑΕΠ.

Τόσο οι υφιστάμενοι όσο και οι νέοι κανόνες προβλέπουν ότι τα κράτη θα πρέπει κατά κανόνα να θέτουν στόχους για το  έλλειμμα, οι οποίοι να είναι πιο φιλόδοξοι από το ανώτατο όριο 3% που ορίζει η Συνθήκη.

Στο υφιστάμενο πλαίσιο, υπάρχουν δύο τέτοια ανώτατα όρια τα οποία στην περίπτωση της Ελλάδας συνεπάγονται μέγιστο έλλειμμα ίσο με 0,8% του ΑΕΠ. Με τους νέους κανόνες τίθεται ένα ενιαίο και λιγότερο αυστηρό ανώτατο όριο ελλείμματος, το οποίο προβλέπει ότι το έλλειμμα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1,5% του ΑΕΠ.

Όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη, το επίκεντρο της προσαρμογής μετακινείται από το πρωτογενές πλεόνασμα στο ρυθμό αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών καθώς δεν πρέπει να υπερβαίνει το πλαφόν του 2,6% πιθανότατα που θα τεθεί. Μόνο στην περίπτωση που οι δαπάνες συγκρατηθούν χαμηλότερα από αυτό το όριο θα δημιουργείται ταμειακός χώρος για παροχές.

Επί τα χείρω η ανάπτυξη

Την ίδια στιγμή σε επί τα χείρω αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη το 2024 αναμένεται να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο λόγω των μέτριων επιδόσεων της οικονομίας το 2023, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2% έναντι εκτίμησης για 2,4%.

Το υπουργείο προβλέπει πλέον μεγέθυνση της οικονομίας 2,5%, από 2,9% που προέβλεπε το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.

Η νέα πρόβλεψη, θα ενσωματωθεί στο αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης για την περίοδο 2025-2027, που θα καταθέσει το ΥΠΕΘΟ στο τέλος του μήνα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: