Επιστρέφοντας από τον Άρη

Επιστρέφοντας από τον Άρη

Για 6 εβδοµάδες, το National Geographic προσκάλεσε το κοινό να στρέψει το βλέµµα του προς τον ουρανό και να κοιτάξει πιο µακρια.

Μια µοναδική διαστηµική εµπειρία, που ταξίδεψε τους τηλεθεατές στον µυστηριώδη «Κόκκινο» Πλανήτη και τα µυστικά του, έζησαν οι φίλοι του National Geographic και της σειράς «ΑΡΗΣ». Της εντυπωσιακής τηλεοπτικής παραγωγής έξι επεισοδίων, που µας µετέφερε στο έτος 2033 για να µας αφηγηθεί την ιστορία της πρώτης επανδρωµένης αποστολής στον Άρη.

Συνδυάζοντας τη µοναδική ποιότητα µιας πλούσιας παραγωγής µεγάλου µήκους µε τον απαράµιλλο επαγγελµατισµό του National Geographic, οι λάτρεις του διαστήµατος έζησαν µέσα από τις περιγραφές των κορυφαίων µυαλών του κόσµου στη διαστηµική έρευνα και των εικόνων που κόβουν την ανάσα µια πρώιµη απεικόνιση της αποίκισης του πλανήτη Άρη.

Οι συγκινήσεις δεν σταµάτησαν εκεί. Διότι µπορεί µεν το σενάριο µιας ανθρώπινης αποικίας στον «Κόκκινο» Πλανήτη να απέχει από την υλοποίησή του, όµως το National Geographic σε συνεργασία µε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κατάφεραν να µικρύνουν την απόσταση ανάµεσα στον Άρη και το αθηναϊκό κοινό! 300 τυχεροί, ανάµεσα σε 4.000 συµµετέχοντες, απόλαυσαν στις 8 Νοεµβρίου την πρεµιέρα της σειράς, που πραγµατοποιήθηκε στον εντυπωσιακό θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανητάριου του Ιδρύµατος Ευγενίδου.

stamatioskrimizis
Την προβολή της avant-première στον θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανητάριου του Ιδρύματος Ευγενίδου προλόγισε ο Δρ Σταμάτιος Κριμιζής.

Το ταξίδι συνεχίστηκε µε τις Βραδιές Αστρονοµικής Παρατήρησης, συµπαρασύροντας περισσότερα από 12.000 άτοµα! Τη Δευτέρα, 21 Νοεµβρίου, τοποθετήθηκαν αρχικά στο χώρο του Ζαππείου τα τηλεσκόπια που µετέτρεψαν χιλιάδες Αθηναίους σε διαστηµικούς παρατηρητές. Την εβδοµάδα που ακολούθησε, τα τηλεσκόπια βρίσκονταν κάθε µέρα σε διαφορετικό σηµείο του Λεκανοπεδίου –Περιστέρι, Άλιµο, Χαλάνδρι, Κηφισιά, Γλυφάδα και Π. Φάληρο– δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να παρατηρήσει τους πλανήτες του ηλιακού µας συστήµατος, τους αστερισµούς και τα άλλα σώµατα του αττικού ουρανού. Η οµάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς επίσης και µέλη ερασιτεχνικών αστρονοµικών οµάδων, ήταν εκεί για να δίνουν απαντήσεις σε κάθε ερώτηµα που γεννιόταν στους επισκέπτες.

Οι δράσεις µε αφορµή τη σειρά «ΑΡΗΣ» ολοκληρώθηκαν πανηγυρικά µε µια σειρά ξεναγήσεων στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο Θησείο. Εταιρικοί συνεργάτες του National Geographic, δηµοσιογράφοι, bloggers και γνωστές προσωπικότητες της πόλης θαύµασαν τους θησαυρούς που βρίσκονται στους χώρους του κτιρίου Σίνα, όπως την παλαιότερη και πιο πιστή χαρτογράφηση του πλανήτη Άρη, που φτιάχτηκε από το χέρι του Έλληνα ερασιτέχνη αστρονόµου Ευγένιου Αντωνιάδη. Οι τυχεροί που απόλαυσαν αυτή τη µοναδική διαστηµική βραδιά είδαν το πιστότερο αντίγραφο του διάσηµου Μηχανισµού των Αντικυθήρων, έµαθαν γιατί στον «Κόκκινο» Πλανήτη υπάρχει κρατήρας µε το όνοµα «Σίµων Σίνας» και µυήθηκαν στο παρελθόν, το παρόν και το µέλλον της αστρονοµίας. Στο πλαίσιο της ξενάγησης δόθηκε η ευκαιρία για παρατήρηση του Άρη και άλλων πλανητών και αντικειµένων του αθηναϊκού ουρανού µέσα από το τηλεσκόπιο Δωρίδη, ηλικίας 114 ετών.

Μιλώντας για την επιτυχία της προσπάθειας, ο General Manager FNG Greece, Βασίλης Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «Η σειρά ΑΡΗΣ σηµατοδότησε τη νέα εποχή του National Geographic. Στη FOX Networks Group Greece αντλήσαµε έµπνευση από το κορυφαίο περιεχόµενο και υλοποιήσαµε ένα πλάνο ενεργειών που έκανε το κοινό να αναρωτηθεί, να αναζητήσει και να κοιτάξει πιο µακριά. Χωρίς αναζήτηση, το αύριο θα είναι ακριβώς το ίδιο µε το σήµερα».

Με αφορµή το πρωτοποριακό διαστηµικό έργο «ΑΡΗΣ», το αθηναϊκό κοινό έστρεψε το βλέµµα του στον ουρανό και µοιράστηκε ένα µέρος του πάθους για ανακάλυψη. Άνθρωποι όλων των ηλικιών ενθουσιάστηκαν από την αστρονοµική παρακολούθηση και κόλλησαν λίγο από το «µικρόβιο» της ανησυχίας για το τι υπάρχει πιο µακριά από αυτό που µπορούµε να δούµε. Όπως είναι, άλλωστε, και το διαχρονικό όραµα του National Geographic.

Το κανάλι National Geographic είναι διαθέσιµο στην Ελλάδα µέσω Nova, COSMOTE TV, Vodafone TV και Cyta Τηλεόρασης.