Επιστρέφουν στην Κριμαία οι ελεγκτές του ΟΑΣΕ

Επιστρέφουν στην Κριμαία οι ελεγκτές του ΟΑΣΕ

Νωρίτερα σήμερα είχαν δεχθεί προειδοποιητικά πυρά.

Περίπου 50 στρατιωτικοί παρατηρητές από 28 χώρες-μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) οι οποίοι νωρίτερα είχαν δεχθεί προειδοποιητικά πυρά επιστρέφουν οδικώς από σημείο ελέγχου της βόρειας Κριμαίας στη βάση τους στην ουκρανική πόλη Κέρσον, ανακοίνωσε ο ΟΑΣΕ.

Η εκπρόσωπος του Οργανισμού Κάθι Μπάρτον δήλωσε ότι κανένας τους δεν τραυματίστηκε. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ, το επόμενο βήμα θα το αποφασίσουν όταν επιστρέψουν στη βάση τους.

Αυτή ήταν η τρίτη τους απόπειρα να εισέλθουν στην Κριμαία. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας είχε καλέσει την αποστολή, αλλά οι φιλο-ρωσικές αρχές της Κριμαίας υποστήριξαν ότι δεν έδωσαν άδεια στην αποστολή να επισκεφθεί την περιοχή.

Διαβάστε ακόμη: Καζάνι που «βράζει» η Κριμαία

Πρώτη επαφή Ρώσων – Ουκρανών σε ρωσικό έδαφος
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν και ο Ουκρανός πρεσβευτής στη Μόσχα Βλαντίμιρ Γιελτσένκο συναντήθηκαν στη Μόσχα όπου είχαν συνομιλίες–οι πρώτες απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών από την έναρξη της κρίσης στη χερσόνησο της Κριμαίας, όπως επιβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δύο αξιωματούχοι «συζήτησαν για τις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις σε μία ειλικρινή ατμόσφαιρα», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Διαβάστε ακόμη: Κερδισμένοι και χαμένοι των ρωσικών κυρώσεων

Η Πολωνία εκκενώνει το προξενείο της στην Κριμαία
Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ραντοσλάβ Σικόρσκι δήλωσε σήμερα ότι η Πολωνία προχώρησε στην εκκένωση του προξενείου της στην Κριμαία λόγω των επεισοδίων από τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει την περιοχή.

Γράφοντας στο Twitter, ο Σικόρσκι ανέφερε ότι: «Εξαιτίας των συνεχιζόμενων επεισοδίων εκεί από τις ρωσικές δυνάμεις, προχωρήσαμε με επιφύλαξη στην εκκένωση του προξενείου μας στην Κριμαία της Ουκρανίας».

Το προξενείο της Πολωνίας βρίσκεται στη Σεβαστούπολη, όπου εδρεύει τόσο ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας όσο και το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό και όπου χθες το βράδυ ένοπλοι έθεσαν υπό τον έλεγχο τους μια ουκρανική βάση εκτόξευσης παραβιάζοντας την πύλη της με το φορτηγό στο οποίο επέβαιναν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο