Επιστροφή αναδρομικών σε ειδικά μισθολόγια με ευνοϊκή φορολόγηση

Επιστροφή αναδρομικών σε ειδικά μισθολόγια με ευνοϊκή φορολόγηση
Το περίπτερο του Ελληνικού Στρατού στην ΔΕΘ. Ειδικό ρομποτάκι εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών αλλά και σκυλιά που βρίσκονται στην υπηρεσία του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), θα έχουν τη δυνατότητα να δουν επισκέπτες στο περίπτερο που στήνει για πρώτη σε ΔΕΘ το Γενικό Επιτελείο Στρατού, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Το ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα φορολογηθεί με συντελεστή 20% χωρίς άλλη φορολογική υποχρέωση.

Με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς θα επιστραφούν τα αναδρομικά σε περίπου 400.000 ενστόλους, δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς, που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Λίγο πριν από την καταβολή του χρηματικού ποσού, αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο φορολόγησης των αναδρομικών, κάτι που δεν είχε κάνει το περυσινό έτος όταν επέστρεφε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε το σύνολο του ποσού να φορολογηθεί με συντελεστή 20% και να εξαντληθεί η φορολογική υποχρέωση για κάθε δικαιούχο.

Διαφορετικά, οι ένστολοι, οι πανεπιστημιακοί, οι δικαστικοί και οι γιατροί του ΕΣΥ θα έπρεπε να υποβάλουν πλήθος τροποποιητικών δηλώσεων, προκειμένου τα ποσά αυτά να φορολογηθούν στο έτος που αντιστοιχούν. Εκτός από την ταλαιπωρία, όλοι οι ανωτέρω φαίνεται να βγαίνουν κερδισμένοι, καθώς ο πρώτος φορολογικός συντελεστής της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος ανέρχεται στο 22%.

Το ζήτημα πάντως είναι εάν ο προϋπολογισμός «αντέχει» τη δαπάνη αυτή ή εάν θα αναγκασθεί η κυβέρνηση να περικόψει από άλλες δαπάνες για να αποδοθούν τα αναδρομικά με την ευνοϊκότερη φορολόγηση.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ότι, «σε συνέχεια της ψήφισης από τη Βουλή των νομοθετικών διατάξεων για την καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού σε κατηγορίες ειδικών μισθολογίων και ενόψει της έκδοσης των εφαρμοστικών κοινών υπουργικών αποφάσεων για την καταβολή του ως άνω ποσού στους δικαιούχους κατατίθεται νομοθετική διάταξη, η οποία θα προβλέπει ότι, κατ’ εξαίρεσιν, η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για το εισόδημα αυτό εξαντλείται μετά την παρακράτηση 20% στο καταβαλλόμενο ποσό, που ορίζεται από τις γενικές φορολογικές διατάξεις (άρθρο 60 του ν. 4172/2013)».

Σημειώνεται ότι το ποσό που υπολογίζεται να εισπράξουν τα ειδικά μισθολόγια ξεπερνά τα 820 εκατ. ευρώ.

«Από την 1η Ιανουαρίου 2019, συνολικά 620.000 συντάξεις θα αυξηθούν σταδιακά»

Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΔΕΔΥ σχετικά με το ασφαλιστικό, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επισημαίνει ότι το παράδειγμα που παρατίθεται, περιλαμβάνει λανθασμένες διαφορές, καθώς συγκρίνει ποσό σύνταξης που εκδόθηκε με βάση τον ν. 4387/16, με ένα υποθετικό ποσό που θα καταβαλλόταν, χωρίς τις περικοπές που επέβαλαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, την περίοδο 2010-14.