Επιστροφή καταθέσεων: Η άποψη των τραπεζών για το μεγάλο στοίχημα

Επιστροφή καταθέσεων: Η άποψη των τραπεζών για το μεγάλο στοίχημα
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Πώς κρίνουν τα στοιχεία του Ιουλίου τραπεζικά στελέχη και ποιες προκλήσεις βρίσκονται ήδη στο τραπέζι.

Ένα ακόμη σημαντικό θετικό βήμα στο δύσκολο στοίχημα της επιστροφής των καταθέσεων κρίνουν τραπεζικά στελέχη τις θετικές εισροές καταθέσεων κατά περίπου ένα δισ. ευρώ, τον Ιούλιο του 2017, που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως έχουν επισημάνει κατ´ επανάληψη διοικητικά στελέχη των συστημικών τραπεζών, η επιστροφή των καταθέσεων, μαζί με την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, αποτελούν τις τρεις βασικές προκλήσεις του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Επισημαίνουν ότι και οι τρεις αυτές προκλήσεις συνδέονται απόλυτα μεταξύ τους και εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα επιτευχθούν, έχοντας ως βάση την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την πιστή εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, καθώς και του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία.

Ειδικότερα, αναφορικά με την επίτευξη του στόχου επιστροφής των καταθέσεων -τόσο από το εξωτερικό όσο και από τα σεντούκια- εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι με την σταδιακή αποκατάσταση στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την οριστική πλέον απομάκρυνση

του κινδύνου του Grexit, οι εισροές καταθέσεων θα ακολουθήσουν μια σταθερή πορεία, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό για τον τραπεζικό σύστημα και την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητάς του.

Σημαντικό ρόλο στις εισροές καταθέσεων, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, έχει η σταδιακή χαλάρωση των capital controls.

Αναφορικά με τον στόχο που έχουν θέσει οι τράπεζες για χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας -νοικοκυριών και επιχειρήσεων- τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία, ότι διαθέτουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για νέες χρηματοδοτήσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά η ζήτηση εξακολουθεί να είναι υποτονική.

Επισημαίνουν επίσης, ότι στο πλαίσιο της επαρκούς χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται σε συνεργασία με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης κα.

Εξάλλου, με ενδιαφέρον αναμένονται και τα οικονομικά αποτελέσματα των συστημικών τραπεζών, που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας και ιδιαίτερα τα στοιχεία που αφορούν την πορεία των καταθέσεων, των χορηγήσεων, των μη εξυπηρετούμενων δανείων και φυσικά της κερδοφορίας τους.