Επιστροφή στον αποπληθωρισμό για την ευρωζώνη – Αναγκαία όσο ποτέ η λήψη μέτρων

Επιστροφή στον αποπληθωρισμό για την ευρωζώνη – Αναγκαία όσο ποτέ η λήψη μέτρων

Η ΕΚΤ καλείται να απαντήσει άμεσα στην αποτυχία της να αναστρέψει το οικονομικό περιβάλλον στη ζώνη του ευρώ.

Σημαντική πτώση 0,2% μέσα στο Φεβρουάριο σημείωσαν οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση τόσο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να δράσει, αλλά και στις εθνικές κυβερνήσεις για να αναθεωρήσουν τις αντιαναπτυξιακές πολιτικές που εφαρμόζουν, όπως απεφάνθη και το G20 αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η διολίσθηση της ευρωοικονομίας στον αποπληθωρισμό συνιστά μια αναπάντεχη αναστροφή του κλίματος που είχε δημιουργηθεί τον Ιανουάριο, όταν είχε καταγραφεί αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 0,3%. Πρόκειται για την πρώτη διολίσθηση των «28» σε αρνητικό πληθωρισμό» από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν οι τιμές είχαν υποχωρήσει κατά 0,1%, σύμφωνα με την Eurostat.

Οι ειδικοί αποδίδουν την ανησυχητική αυτή εξέλιξη στην κάμψη των τιμών ενέργειας κατά 8%, έπειτα από μια κάμψη κατά 5,4% που είχαν καταγράψει τον Ιανουάριο.

Λόγω της εξέλιξης αυτής οι ειδικοί θεωρούν βέβαιη τη λήψη περαιτέρω μέτρων από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για την τόνωση των τιμών στη ζώνη των «28». Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης επέμενε ότι «οι πολιτικές της ΕΚΤ αποδίδουν».