Επιστροφή των Μαρμάρων: Ώρα μηδέν

Επιστροφή των Μαρμάρων: Ώρα μηδέν

Ολοκληρώθηκε το συνέδριο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που σηματοδοτεί την έναρξη της διεθνούς εκστρατείας «Return, Restore, Restart».

Με την παρουσία των υπουργών Πολιτισμού & Αθλητισμού και Τουρισμού, Κων/νου Τασούλα και Όλγας Κεφαλογιάννη, πραγματοποιείται αυτήν την ώρα το συνέδριο «Παρθενώνας. Η ακεραιότητα ενός Μνημείου-Συμβόλου. Ο ρόλος των πολιτών. Μια διεθνής εκστρατεία», που διοργανώνει στο Μουσείο της Ακρόπολης, το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη.

«Σκοπός αυτή της διεθνούς συνάντησης είναι να φωτίσει από όλες τις πλευρές ένα μεγάλο ζήτημα πολιτισμού και ηθικής, την ακεραιότητα ενός μνημείου-συμβόλου, του Παρθενώνα, με την επανένωση των Γλυπτών του, που ενώ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι ενός συνόλου, παραμένουν διαμελισμένα», ανέφερε στην ομιλία της η κ. Βαρδινογιάννη, καλωσορίζοντας μια σειρά Ελλήνων και ξένων εμπειρογνωμόνων και ακτιβιστών σε μια εκδήλωση που σηματοδοτεί την έναρξη της νέας διεθνούς εκστρατείας με τίτλο Return, Restore, Restart. Στόχος της η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, η αποκατάσταση της ακεραιότητας του μνημείου και η επανέναρξη της ιστορίας μέσα από την επίτευξη της ενότητας των Γλυπτών.

«Ξεκινήσατε αυτή την εκστρατεία για ένα μνημείο το οποίο είναι βέβαιο ότι στο τέλος τα πράγματα θα οδηγήσουν σε δικαίωση. Λένε ότι δεν υπάρχει πιο ισχυρό όπλο από μια ιδέα της οποίας ήρθε η ώρα. Κι εσείς αυτή την ιδέα την προετοιμάζετε ώστε να έρθει η ώρα της. Και όταν έρθει αυτή η ώρα τα πράγματα θα δείτε θα γίνουν ομαλά, περίπου αυτονόητα», ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Τασούλας.

Από την πλευρά της, η κ. Κεφαλογιάννη μίλησε για το μνημείο- σύμβολο, όχι μόνο του κλασικού πολιτισμού της Ελλάδας αλλά και ολόκληρου του δυτικού κόσμου. «Αυτό το σύμβολο ζητούμε να επανενωθεί και να λειτουργήσει ως μνημείο ενότητας του κατακερματισμένου μας κόσμου» τόνισε.

Στο πρώτο μέρος του συνεδρίου, με τίτλο «Η αναγκαιότητα της Επανένωσης- Το θεωρητικό υπόβαθρο» συμμετείχαν εκτός από τον πρόεδρο του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρη Παντερμαλή, ο επίτιμος ειδικός σύμβουλος της γενικής διευθύντριας της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, Μουνίρ Μπουσενάκι, ο ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Γουίλιαμ Σεντ Κλερ και ο καθηγητής Νομικής, Μαρκ Βλάσιτς, οι οποίοι εξέφρασαν την ένθερμη υποστήριξή τους στο ζήτημα. «Πιο παλιά, έλεγαν ότι δεν υπήρχαν στην Ελλάδα οι κατάλληλες υποδομές για να φιλοξενήσουν τα Γλυπτά. Μετά την ανέγερση του Μουσείου της Ακρόπολης, αυτό δεν ισχύει» δήλωσε ο κ. Μπουσενάκι, αναφερόμενος τόσο στην καθολική αξία του Παρθενώνα, όσο και σε περιπτώσεις αρχαιοτήτων που λεηλατήθηκαν σε προηγούμενες περιόδους και είχαν ευτυχή κατάληξη, καθώς επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους. Στην ανάγκη ο επισκέπτης να έχει μια πληρότητα γνώσης ως προς τα Γλυπτά του Παρθενώνα αλλά και στο «εθνικό επίτευγμα» που αποτελεί το γεγονός ότι μετά από 200 χρόνια διεκδίκησης, «φτάσαμε να ζητάμε τα γλυπτά και με άλλους τρόπους, υπογραμμίζοντας και δείχνοντας τη σημασία τους» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Παντερμαλής.

«Η επαναφορά της ακεραιότητας του μνημείου είναι το καλύτερο επιχείρημα που έχετε, υπάρχουν όμως κι άλλες ιδέες, όπως της Κλασικής Ελλάδας που βρίσκεται πίσω από τον Παρθενώνα. Δεν νομίζω να υπήρχε άλλο μνημείο της Δημοκρατίας πριν από τον 19ο αιώνα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σεντ Κλερ, ενώ ο κ. Βλάσιτς, κάνοντας έναν απολογισμό δράσης, προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα σύνδεση μεταξύ χωρών σε κρίση, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που λεηλατήθηκαν στο παρελθόν, βρίσκοντας ωστόσο κάποια τον δρόμο της επιστροφής.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, με τίτλο «Η εκστρατεία για τα Μάρμαρα- Ο ρόλος των πολιτών» μίλησαν ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, πρόεδρος του «Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη» και της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ο Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ο Έντι Ο‘ Χάρα, πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ο καθηγητής Ντούσαν Σιντζάνσι, πρόεδρος της αντίστοιχης Ελβετικής Επιτροπής, ο Άγγελος Δεληβορριάς, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας και ο Ηλίας Νικολακόπουλος, καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας & Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διαβάστε ακόμα:

Return, Restore, Restart για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Βίντεο δείχνει πώς ήταν η Αρχαία Αθήνα

Η οικονομική κρίση βλάπτει τα μνημεία. Προστατέψτε τα