Επίθεση αυτοκτονίας με 21 νεκρούς στο κέντρο της Καμπούλ

Επίθεση αυτοκτονίας με 21 νεκρούς στο κέντρο της Καμπούλ

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ στο Αφγανιστάν και τρεις υπάλληλοι του ΟΗΕ μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης των Ταλιμπάν.

Ένα ακόμη καίριο χτύπημα κατάφεραν χθες στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ οι Ταλιμπάν, πραγματοποιώντας επίθεση αυτοκτονίας σε κεντρικό εστιατόριο της πόλης, στο οποίο σύχναζαν μέλη διπλωματικών αποστολών και διεθνών οργανισμών.

Μεταξύ των 21 συνολικά νεκρών βρίσκονται τρεις υπάλληλοι του ΟΗΕ και ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Αφγανιστάν, καθώς και δύο Αμερικανοί πολίτες.

«Μόλις μάθαμε ότι ο αγαπημένος φίλος και συνάδελφος Ουαμπέλ Αμπντάλα, ο εκπρόσωπος μας στο Αφγανιστάν, σκοτώθηκε σε επίθεση σε ένα εστιατόριο στην Καμπούλ, όπου πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Είναι μια πραγματικά τραγική είδηση», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο 60χρονος λιβανέζικης καταγωγής Ουαμπέλ Αμπντάλα είχε ηγετική θέση, καθώς ήταν εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν από τον Ιούνιο του 2008. Ήταν στέλεχος του ΔΝΤ από το 1993 και έχει εργαστεί σε αρκετές θέσεις, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε ακόμη: «Θα αποκήρυττε τα παιδιά του» αν μπλέκονταν σε σκάνδαλα ο Ερντογάν

«Τρία μέλη του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών, μαζί με έναν αριθμό ατόμων άλλων διεθνών οργανισμών, έχει πλέον επιβεβαιωθεί ότι είναι νεκροί. Τέτοιες στοχευμένες επιθέσεις εναντίον αμάχων είναι εντελώς απαράδεκτες και αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Θα πρέπει αυτό να σταματήσει αμέσως», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Φαρχάν Χακ.

Το λιβανέζικο εστιατόριο στο οποίο πραγματοποιήθηκε η επίθεση, με την επωνυμία «Η Ταβέρνα του Λιβάνου», αποτελούσε δημοφιλή τόπος συνάθροισης των ξένων, αλλά και των εύπορων ντόπιων και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Νορβηγική πρεσβεία.

Η επίθεση αυτή, η οποία καταδικάσθηκε «με τους πιο κατηγορηματικούς όρους» από τον Aφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, είναι η πιο πολύνεκρη που έχει πραγματοποιηθεί εναντίον ξένων αμάχων στο Αφγανιστάν από την πτώση των Ταλιμπάν, το 2001.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται δύο Αμερικανοι, δύο Βρετανοί, δύο Καναδοί και δύο Λιβανέζοι: ο αντιπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο 60χρονος Ουάμπελ Αμπντάλα, και ο λιβανέζος ιδιοκτήτης του εστιατορίου, ο Καμάλ Χαμάντι, τον οποίο σκότωσαν οι δράστες όταν πήρε ένα όπλο και προσπάθησε να αμυνθεί.

Διαβάστε ακόμη: Αλλαγές στην πολιτική παρακολουθήσεων από τον Ομπάμα