Επίθεση Γιούνκερ στον Τσίπρα: «Η Αθήνα λέει στους ψηφοφόρους πράγματα που δεν έχω πει»

Επίθεση Γιούνκερ στον Τσίπρα: «Η Αθήνα λέει στους ψηφοφόρους πράγματα που δεν έχω πει»
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Δεν είχα νέα επικοινωνία μετά την Κυριακή», αναφέρει ο πρόεδρος τη Κομισιόν.

“Αποφάσισα να σταματήσω να διαπραγματεύομαι με την Ελλάδα, γιατί οι διαπραγματεύσεις, δεδομένης της ελληνικής θέσης, δεν οδηγούν πουθενά», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ερωτηθείς σχετικά με την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ είπε ότι από την Κυριακή το βράδυ και μετά δεν έχει έρθει σε επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση. «Δεν με ενδιαφέρει η ελληνική κυβέρνηση, με ενδιαφέρει ο ελληνικός λαός», δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και συνέχισε λέγοντας ότι ίσως πράγματι τα φτωχότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας υποφέρουν περισσότερο από τους άλλους Ευρωπαίους, λόγω των προγραμμάτων προσαρμογής που έπρεπε να εφαρμοστούν.

«Δεν είμαι υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα και στο ηλεκτρικό ρεύμα», συνέχισε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, λέγοντας ότι αν η Ελλάδα υποχρεωνόταν να κάνει κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλο λάθος. Ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι πρότεινε στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα πρόγραμμα 35 δισ. ευρώ από τώρα ως το 2020, προκειμένου να στηριχθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα. Σημείωσε, επίσης, ότι κατά την άποψή του η συζήτηση εντός και εκτός της Ελλάδας, θα ήταν ευκολότερη αν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ακριβώς αυτό που προτείνουν οι θεσμοί (και η Επιτροπή) .

Σημείωσε, τέλος, ότι ο ίδιος πρότεινε να αντικατασταθούν τα μέτρα από το ΦΠΑ, με άλλα όπως για παράδειγμα με περικοπές δαπανών στον τομέα της άμυνας.

Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ τόνισε ότι στηρίζει τις προσπάθειες μεταξύ της ΕΕ και της Ελλάδας για επίτευξη συμφωνίας, γιατί όπως είπε, “είναι σημαντικό για την ΕΕ, την Ελλάδα και για όλους”. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δαπανά το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα.

Νέα παρέμβαση του Λευκού Οίκου

Την ελπίδα ότι η κατάσταση μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της μπορεί να επιλυθεί προτού επιφέρει σημαντικές, αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία εξέφρασε το βράδυ της Τρίτης ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ είπε στους δημοσιογράφους ότι όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στις συνεχιζόμενες συνομιλίες θα πρέπει να ενδιαφέρονται να ξαναστηθεί η Ελλάδα σε ισχυρές οικονομικές βάσεις κατά τρόπο που να μην διασαλεύονται οι χρηματοπιστωτικές αγορές.