Επίθεση σε αυτοκινητοπομπή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Συρία

Επίθεση σε αυτοκινητοπομπή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Συρία

Σώοι επέστρεψαν στη βάση τους οι έντεκα εμπειρογνώμονες του ΟΑΧΟ, που μετέβαιναν σε πόλη όπου έχουν αναφερθεί επιθέσεις με αέριο χλωρίου.

Στη βάση της επιστρέφει η αυτοκινητοπομπή των επιθεωρητών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, που δέχθηκε επίθεση σήμερα καθώς ταξίδευε στην κεντρική Συρία.

«Ένδεκα μέλη της αποστολής του ΟΑΧΟ που ταξίδευαν σήμερα στην κεντρική Συρία δέχθηκαν επίθεση αλλά επιστρέφουν στην επιχειρησιακή τους βάση ασφαλείς και σώοι», ανακοίνωσε ο ΟΑΧΟ. Η αποστολή δέχθηκε την επίθεση καθώς μετέβαινε σε πόλη της κεντρικής επαρχίας Χάμα όπου πρόσφατα είχαν αναφερθεί επιθέσεις με αέριο χλωρίου.

«Όλα τα μέλη της ομάδας είναι ασφαλή, σώα και κατευθύνονται στην επιχειρησιακή τους βάση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΑΧΟ στη Χάγη Μάικ Λούαν.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι «έξι ερευνητές της αποστολής του ΟΑΧΟ και πέντε Σύροι οδηγοί τους που επέβαιναν σε δύο αυτοκίνητα απήχθησαν από ομάδες τρομοκρατών», όπως αποκαλεί η συριακή κυβέρνηση τους αντάρτες που πολεμούν το καθεστώς του προέδρου Άσαντ.

Ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ πρεσβευτής Αχμέτ Ουζουμτζού εξέφρασε την ανησυχία του για τους επιθεωρητές και μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ που εργάζονται στη Συρία και επανέλαβε την έκκληση του προς όλες τις πλευρές να συνεργαστούν με την αποστολή: «Οι επιθεωρητές μας είναι στη Συρία για να διαπιστώσουν τα πραγματικά περιστατικά σε σχέση με τις επίμονες καταγγελίες για επιθέσεις με αέριο χλωρίου. Η ασφάλειά τους είναι πρωταρχικό μας μέλημα και είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση να τους παρέχουν ασφαλή πρόσβαση».

Διαβάστε ακόμη:

Συριακός στρατός και πολίτες εισήλθαν μετά από δύο χρόνια στην Χομς

Κελιά «θανάτου» οι φυλακές της Συρίας