Τρόμος στη Βαρκελώνη: Αυτός είναι ο 18χρονος οδηγός μακελάρης του βαν

Τρόμος στη Βαρκελώνη: Αυτός είναι ο 18χρονος οδηγός μακελάρης του βαν

Οι ισπανικές Αρχές "βλέπουν" πίσω από τις επιθέσεις έναν πυρήνα 12 μελών κι έχουν τεθεί σε συναγερμό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη όλων των δραστών.

Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας έχει “σκεπάσει” και πάλι την Ευρώπη, που βίωσε μια νέα διπλή τρομοκρατική επίθεση, αυτήν τη φορά στην Ισπανία, στις πόλεις της Βαρκελώνης και του Καμπρίλς. Από τα δύο χτυπήματα έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 110, ανάμεσα στους οποίους αρκετοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

AdTech AdΣύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, οι ισπανικές Αρχές «βλέπουν» πίσω από τις επιθέσεις -την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος- έναν πυρήνα 12 μελών κι έχουν τεθεί σε συναγερμό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη όλων των δραστών.

Ο εκπρόσωπος του καταλανικού Υπουργείου Εσωτερικών Γιοακίμ Φορν δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, ότι είναι πιθανό ότι οι τρομοκράτες είχαν την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν φιάλες βουτανίου στην πρώτη επίθεση στη λεωφόρο Λας Ράμπλας της Βαρκελώνης.

Οι ισπανικές αρχές μάλιστα θεωρούν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις και την έκρηξη που σημειώθηκε την νύκτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στην πόλη Αλκανάρ και από την οποία ανατινάχθηκε κατοικία στην οποία υπήρχαν περισσότερες από 20 φιάλες βουτανίου. Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι οι κάτοικοι του σπιτιού είναι πιθανόν ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικούς μηχανισμούς χρησιμοποιώντας φιάλες αερίου.

Συλλήψεις και καταζητούμενοι

Η καταλανική αστυνομία ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης τη σύλληψη δύο ατόμων, ενώ Ισπανού και ενός Μαροκινού, ενώ σήμερα ανακοινώθηκαν οι συλλήψεις άλλων δύο ατόμων, χωρίς να δοθούν περισσότερα στοιχεία. Ο οδηγός της καμιονέτας που πραγματοποίησε την επίθεση στη Βαρκελώνη διαφεύγει.

Οι ύποπτοι που έχουν μέχρι τώρα συλληφθεί για τη φερόμενη εμπλοκή τους στις χθεσινές επιθέσεις δεν είχαν προηγούμενη εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής διεύθυνσης της ισπανικής εισαγγελίας Χαβιέρ Θαραγόθα.

Ο Ισπανός, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, είναι γεννημένος στη Μελίγια, ισπανική πόλη στο βόρειο Μαρόκο. Συνελήφθη στο Αλκανάρ, 200 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης, σε μία κωμόπολη όπου την περασμένη νύκτα είχε σημειωθεί έκρηξη σε κατοικία, με έναν νεκρό και επτά τραυματίες. Η αστυνομία συνδέει αυτήν την έκρηξη με την επίθεση της Βαρκελώνης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. «Υποπτευόμαστε ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικό μηχανισμό» δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο Μαροκινός ονομάζεται Ντρις Ουκάμπιρ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. Συνδέεται με την ενοικίαση της καμιονέτας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Βαρκελώνης και συνελήφθη στο Ριπόλ, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων βόρεια της Βαρκελώνης.

«Τώρα προέχει να εξετάσουμε τα στοιχεία της ταυτότητας αυτών των ανθρώπων, να αποδείξουμε τη σχέση ανάμεσα στα διαφορετικά ενεχόμενα άτομα, σε εκείνους που πήραν την καμιονέτα και εκείνους που κατάφεραν να διαφύγουν» δήλωσε ο Γιοακίμ Φορν.

Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser, οι καταλανικές αρχές αναζητούν ένα τρίτο όχημα, ένα βαν, και δύο ανθρώπους σε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Επίσης, τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας αναζητούν τον 18χρονο Μούσα Ουκαμπίρ, αδελφό ενός από τους συλληφθέντες στην τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη, τον οποίο θεωρούν ύποπτο-κλειδί.

Ο Μούσα Ουμπακίρ

Σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, το οποίο επικαλείται αστυνομικές πηγές, ο Μούσα, ο νεώτερος αδελφός του Ντρις Ουκαμπίρ, φέρεται να ήταν ο δράστης της επίθεσης στη λεωφόρο Ράμπλας που οδηγούσε το μοιραίο βαν.

Με εκρηκτικά-μαϊμού ήταν ζωσμένοι οι δράστες

Οι ζώνες με εκρηκτικά τις οποίες φορούσαν οι δράστες της επίθεσης στο Καμπρίλς που σκοτώθηκαν από την αστυνομία ήταν ψεύτικες, δήλωσε ο περιφερειακός ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόν στον τοπικό ραδιοσταθμό RAC1.

Ένας ύποπτος ισλαμιστής οδήγησε χθες ένα βαν εναντίον του πλήθους στη Βαρκελόνη σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι αργότερα το ίδιο βράδυ οι αστυνομικοί σκότωσαν στο Καμπρίλς πέντε δράστες για να αποτρέψουν μια άλλη βομβιστική επίθεση καμικάζι.

Ο Πουτζεμόν δήλωσε πως πυροτεχνουργοί έχουν επιβεβαιώσει πως οι ζώνες με τα εκρηκτικά ήταν ψεύτικες.

Βαρύς απολογισμός

Ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις στην Καταλονία αυξήθηκε την Παρασκευή σε 14, μετά τον θάνατο μιας γυναίκας που είχε τραυματιστεί στην πόλη Καμπρίλς, σύμφωνα με τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100 και ανάμεσά τους αρκετοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στους τραυματίες της επίθεσης με βαν στη Βαρκελώνη περιλαμβάνονται ξένοι, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης της Καταλονίας Μούντο Μπλανκ. «Υπάρχουν πολλά θύματα ισπανικής εθνικότητας και υπάρχουν και άλλα θύματα ξένων εθνικοτήτων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, ο Φρανσίσκο Λόπες Ροδρίγκες, 60 ετών, είναι ο πρώτος Ισπανός νεκρός που ταυτοποιήθηκε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Periodico, οι τραυματίες από τις φονικές επιθέσεις προέρχονται από την Ισπανία και τουλάχιστον άλλες 33 χώρες: Ανάμεσά τους οι Αργεντινή, Αυστρία, Βέλγιο, Καναδά, Κίνα, Κούβα, Ολλανδία, Ισημερινό, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Κουβέιτ, ΠΓΔΜ, Πακιστάν, Περού, Φιλιππίνες, Ρουμανία, Ταϊβάν, Τουρκία, Βρετανία, ΗΠΑ και Βενεζουέλα.

«Είμαστε στην επομένη των επιθέσεων, άρα είναι πολύ πρώιμο να προσδιορίσουμε αν πρόκειται να επηρεαστεί ο τουριστικός τομέας του τουρισμού στην Ισπανία. Αυτή την ώρα υποστηρίζουμε τις τοπικές αρχές στο έργο τους. Και βέβαια, όλα τα υπουργεία είναι σε επαφή», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Υπουργείου Ενέργειας, Τουρισμού και Ψηφιακής Πολιτικής.

Σημειώνεται ότι κατά τις επιθέσεις σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά πέντε εκ των δραστών.

«Είδα τέσσερις ή πέντε ανθρώπους καταγής και άλλοι προσπαθούσαν να τους συνεφέρουν. Υπήρχε πολύ αίμα» αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λίλι Σούτιον, μια Ολλανδή τουρίστρια.

Ο Τομ Γκέλερ αφηγήθηκε στο ραδιόφωνο του BBC πως είδε το όχημα να κατεβαίνει με ταχύτητα τη λεωφόρο. «Δεν επιβράδυνε καθόλου. Έπεφτε κατ’ ευθείαν πάνω στο πλήθος στην καρδιά των Ράμπλας» είπε.

Οι αρχές δεν είχαν ακόμη ολοκληρώσει την καταγραφή των θυμάτων, που ανήκουν σε τουλάχιστον 24 διαφορετικές εθνικότητες, σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, όταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα σήμανε ο συναγερμός στο Καμπρίλς. Ένα Audi A3 ανέπτυξε ταχύτητα στην οδό κατά μήκος της προκυμαίας χτυπώντας περαστικούς.

Το αυτοκίνητο έπεσε πάνω σ’ ένα όχημα των Mossos d’ Esquadra, της καταλανικής αστυνομίας, και ξέσπασε ανταλλαγή πυρών, σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση. Όταν η επιχείρηση έλαβε τέλος, «πέντε ύποπτοι τρομοκράτες» ήταν νεκροί και ένας αστυνομικός και έξι πολίτες τραυματίες, ένας από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση.

«Βρισκόμαστε στην οδό της προκυμαίας. Ακούσαμε κρότους και σκεφτήκαμε, ‘πρέπει να είναι πυροτεχνήματα’, αλλά ήταν πυροβολισμοί» αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάρκελ Αρτάμπε, 20 ετών, ο οποίος εργάζεται σ’ ένα εστιατόριο του Καμπρίλς. Είπε πως είδε καταγής μια ξένη, που φαινόταν να έχει τραυματισθεί στο κεφάλι και οι φίλοι της καλούσαν σε βοήθεια.

«Δεν φοβόμαστε» φωνάζουν στη Βαρκελώνη

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στην κεντρική πλατεία της Βαρκελώνης και τήρησαν ενός λεπτού σιγή παρουσία του βασιλιά και των κύριων αρχών της Ισπανίας, ενώ στη συνέχεια φώναξαν «δεν φοβόμαστε», την επομένη των επιθέσεων που αιματοκύλισαν την Καταλονία.

«No tinc por, no tinc por» («δεν φοβόμαστε» στα καταλανικά) φώναξαν δέκα φορές οι χιλιάδες κάτοικοι της Βαρκελόνης που αποφάσισαν να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι (13.00 ώρα Ελλάδας) στην πλατεία της Καταλονίας στη Βαρκελώνη.

Προηγουμένως ο βασιλιάς Φελίπε 6ος, ο οποίος είχε φθάσει το πρωί μαζί με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και τον πρόεδρο της περιφέρειας της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόν, είχε τηρήσει μαζί τους ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Ο Μαριάνο Ραχόι κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα μετά τις δύο επιθέσεις.

ΓΑ

Εμπειρία τρομοκρατίας

Η Ισπανία, τρίτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, είχε μέχρι τώρα αποφύγει τις επιθέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που είχαν πλήξει άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Παρίσι ή οι Βρυξέλλες.

Όμως στη Μαδρίτη είχαν πραγματοποιηθεί οι πιο αιματηρές ισλαμιστικές επιθέσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Ευρώπη: στις 11 Μαρτίου 2004, βόμβες είχαν εκραγεί σε αμαξοστοιχίες, με αποτέλεσμα τον θάνατο 191 ανθρώπων. Την ευθύνη είχε αναλάβει μια οργάνωση της Αλ-Κάιντα.

Αυτή η τραυματική εμπειρία και ο μακροχρόνιος αγώνας της εναντίον των τρομοκρατικών επιθέσεων των βάσκων αυτονομιστών της ETA, ώθησαν την Ισπανία να ενισχύσει τις υπηρεσίες πληροφοριών της και να εφαρμόσει μια πολιτική προληπτικών συλλήψεων υπόπτων για τζιχαντισμό.

Η Καταλονία είναι, μαζί με τη Μαδρίτη και τους ισπανικούς θυλάκους της Θέουτα και της Μελίγια στο Μαρόκο, ένας από τους τόπους στους οποίους συγκεντρώνονται ριζοσπαστικοποιημένοι ισλαμιστές.

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των καταδικασθέντων για δραστηριότητες που σχετίζονται με την τζιχαντιστική τρομοκρατία κατοικούσαν στην Καταλονία, έναντι 35,4% στην περιοχή της Μαδρίτης, σύμφωνα με μια έκθεση του ινστιτούτου Real Instituto El Cano.

Οι αντιδράσεις αγανάκτησης για την τρομοκρατική επίθεση είναι πολλές. «Δεν θα μας τρομοκρατήσουν. Όλη η Ισπανία είναι στη Βαρκελόνη. Οι Ράμπλας θα ανήκουν και πάλι σε όλον τον κόσμο», δήλωσε ο βασιλιάς Φελίπε 6ος σε μήνυμά του από τα ανάκτορα.

Ο μονάρχης πρόκειται να συμμετάσχει στις 12:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) στη Βαρκελόνη στην τήρηση ενός λεπτού σιγής σε αλληλεγγύη με τα θύματα της επίθεσης.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μετέβη στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, η περιφερειακή κυβέρνηση της οποίας επιδιώκει την απόσχισή της από την Ισπανία.

«Μας ενώνει ο πόνος. Αλλά μας ενώνει κυρίως η βούληση να βάλουμε τέλος σ’ αυτή την τρέλα και σ’ αυτή τη βαρβαρότητα», δήλωσε στην τηλεόραση και ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος από σήμερα.

Η Βαρκελώνη κινητοποιήθηκε αμέσως. Οι εργαζόμενοι στην ασφάλεια του αεροδρομίου τερμάτισαν μια απεργία, τα ταξί μεταφέρουν δωρεάν τους ταξιδιώτες που το χρειάζονται. Εθελοντές έσπευσαν να προσφέρουν αίμα, σε σημείο που οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για άλλο.

(Φωτογραφίες: AP / Emilio Morenatti, Daniel Vil, Manu Fernandez)

Πηγή: news247.gr