Επίθεση βομβιστή-καμικάζι στη Βαγδάτη – Τζιχαντιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη

Σύμφωνα με το στρατό αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν χωρίς δίνουν ακριβή απολογισμό.

Αρκετοί νεκροί και τραυματίες υπήρξαν εχθές το βράδυ έπειτα από επίθεση βομβιστή καμικάζι σε μια αγορά στην Βαγδάτη, τόνισαν πηγές ασφαλείας και ο ιρακινός στρατός. Ο βομβιστής καμικάζι ενεργοποίησε τη ζώνη με τα εκρηκτικά που έφερε στην αγορά Τζαμίλα στην περιοχή Σαντρ Σίτι, βορειοανατολικό προάστιο της ιρακινής πρωτεύουσας, καθώς ήταν περικυκλωμένος από δυνάμεις ασφαλείας, τόνισε οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον στρατό αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν χωρίς δίνουν ακριβή απολογισμό. Ένας αστυνομικός έκανε λόγο στο Γαλλικό Πρακτορείο για τουλάχιστον 8 νεκρούς και 15 τραυματίες. Ο απολογισμός αυτός επιβεβαιώθηκε από μια πηγή στο νοσοκομείο αλ Κίντι. Η βραδινή επίθεση συνέβη μέρες μετά την έναρξη του ραμαζανιού. Δεν έχει υπάρξει άμεση ανάληψη ευθύνης της επίθεσης. Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για μια έκρηξη στη Βαγδάτη χθες Πέμπτη, υποστηρίζοντας ότι βομβιστής καμικάζι πυροδότησε γιλέκο με εκρηκτικά στη βορειοδυτική συνοικία Σαντρ Σίτι της ιρακινής πρωτεύουσας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εξτρεμιστικής οργάνωσης, ο βομβιστής «παρεισέφρησε σε συγκέντρωση απίστων και πυροδότησε το γιλέκο» με τα εκρηκτικά που φόραγε «σκοτώνοντας οκτώ» εξ αυτών και «τραυματίζοντας πάνω από 10 άλλους». Ωστόσο οι πληροφορίες για το εάν υπήρξαν θύματα – και πόσα – στην έκρηξη στη Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, όπου κατοικούν κυρίως σιίτες, μοιάζουν αντιφατικές.

Ο ιρακινός αστυνομικός διευθυντής Τζαμάλ Χαμίντ δήλωσε αργά το βράδυ χθες στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι βρέθηκε δέμα στο πλάι δρόμου κοντά σε αγορά και πυροτεχνουργοί προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη για την εξουδετέρωσή του, χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Πρόσθεσε ότι μια πρότερη ανακοίνωση της μεικτής Διοίκησης Επιχειρήσεων της Βαγδάτης, στην οποία γινόταν λόγος περί επίθεσης βομβιστή-καμικάζι και για οκτώ νεκρούς, δόθηκε στη δημοσιότητα κατά λάθος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε ζώνη με εκρηκτικά ενώ ήταν περικυκλωμένος από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Ιρακινά ΜΜΕ μετέδωσαν πως τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν. Ωστόσο, το Reuters υπογραμμίζει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει εάν υπήρξαν θύματα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε αντιθέτως πως ο συγκεκριμένος απολογισμός επιβεβαιώθηκε από πηγή σε νοσοκομείο στην Αλ Κίντι. Η κυβέρνηση του Ιράκ, χώρας που υπέστη φοβερές καταστροφές έπειτα από χρόνια πολέμου και δράσης εξτρεμιστικών οργανώσεων, ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2017 το «τέλος του πολέμου» εναντίον του ΙΚ, μετά την εκδίωξή του από όλες τις αστικές και κατοικημένες ζώνες που κυρίευσε το 2014 στην ιρακινή επικράτεια. Η εξτρεμιστική οργάνωση συνεχίζει όμως να διαθέτει μυστικούς πυρήνες, κυρίως σε ορεινές ζώνες και περιοχές της ερήμου, κοντά στα πορώδη σύνορα με τη Συρία. Έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις στο Ιράκ.