Επιτόκια: «Πάγωμα» από την Ελβετία, νέες αυξήσεις σε Σουηδία και Νορβηγία

Επιτόκια: «Πάγωμα» από την Ελβετία, νέες αυξήσεις σε Σουηδία και Νορβηγία
Photo:
«Γεμάτη» με αποφάσεις κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης ως προς την επιτοκιακή τους πολιτική είναι η Πέμπτη.

«Γεμάτη» με αποφάσεις κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης ως προς την επιτοκιακή τους πολιτική είναι η Πέμπτη, λίγες ώρες μετά από την απόφαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για διατήρηση της νομισματικής της πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 1,75%, έναντι των προσδοκιών των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση κατά 0,25%.

Στη σχετική ανακοίνωση, η SNB ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί νέα αύξηση των επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25% στο 4%, όπως αναμενόταν από τους αναλυτές και δήλωσε ότι ίσως χρειαστεί να κάνει περισσότερα για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας (Norges Bank) αύξησε το δικό της βασικό επιτόκιο κατά 0,25% στο 4,25%, όπως αναμενόταν από τους αναλυτές. Η Norges Bank δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέα αύξησης, τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο των δράσεων για τον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων στη νορβηγική οικονομία.

Σημειώνεται πως το μεσημέρι της Πέμπτης η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) πάτησε «παύση» στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, διατηρώντας το βασικό επιτόκιο της αμετάβλητο, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις σε περίπτωση που επιμείνουν οι πληθωριστικές πιέσεις στη βρετανική οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com