Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5,25% – 5,5% – «Σήμα» για περιοριστική πολιτική επί μακρόν

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5,25% – 5,5% – «Σήμα» για περιοριστική πολιτική επί μακρόν
epa07133399 A general view on the Federal Reserve Board building before a meeting of the Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πιθανή μόνο άλλη μία αύξηση κατά 0,25% ως το τέλος του 2023.

Σήμα για μια επί μακρόν περιοριστική πολιτική στις ΗΠΑ έστειλε ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας (Federal Reserve) Jay Powell, καθώς οι Αμερικανοί policy makers έχουν επιδοθεί εις άγραν πειστικών δεδομένων ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί. Αλλά με τον στόχο να έχει τεθεί στο 2%, μάλλον υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη που πρέπει να διανυθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Fed στη συνεδρίαση της 20ής Σεπτεμβρίου διατήρησε τα επιτόκια στο τρέχον εύρος Διατήρηση των επιτοκίων στο τρέχον εύρος του 5,25% – 5,5%, παγώνοντας, αν και με επιφύλαξη, το έργο της νομισματικής σύσφιξης… Παράλληλα, έδειξε ότι μπορεί να προχωρήσει σε ακόμη μία αύξηση 0,25% πριν από το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσίευσε η κεντρική τράπεζα στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής της, η εν λόγω τελική αύξηση, εάν πραγματοποιηθεί, θα γίνει στον τρέχοντα κύκλο, ολοκληρώνοντας μια σειρά 12 επιτοκιακών αυξήσεων από τότε που ξεκίνησε η νομισματική σύσφιξη στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2022. Πάντως, οι αγορές είχαν προεξοφλήσει πλήρως τη μη κίνηση της Fed, γεγονός που διατήρησε το επιτόκιο των κεφαλαίων Fed στο εύρος μεταξύ 5,25%-5%, το υψηλότερο των τελευταίων 22 ετών.

Βάσει του dot-plot της Fed, υπάρχει η ισχυρή πιθανότητα άλλης μίας αύξησης φέτος, την οποία θα ακολουθήσουν δύο μειώσεις επιτοκίων το 2024 – δύο λιγότερες από ό,τι υποδείχθηκε κατά την τελευταία ενημέρωση τον Ιούνιο.

Το επιτόκιο πολιτικής θα φτάσει το 5,1% τον Ιούνιο του 2024.  Τα μέλη της FOMC (Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς της Fed) επεσήμαναν πως μακροπρόθεσμα, ήτοι μέχρι το 2026, το επιτόκιο κεφαλαίων θα διαμορφωθεί στο 2,9%.

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα περιοριστικό εύρος, πολύ μακριά από αυτό που η Fed θεωρεί «ουδέτερο», όπερ σημαίνει πως η οικονομία θα αργήσει να χαλαρώσει… Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η επιτροπή προσέφερε μια ματιά στο 2026. Το μακροπρόθεσμο αναμενόμενο ουδέτερο επιτόκιο διατηρήθηκε στο 2,5%.

Οικονομία

Πέρα από τις προβλέψεις για τα επιτόκια, τα μέλη της FOMC αναθεώρησαν απότομα τις προσδοκίες τους για την οικονομική ανάπτυξη το 2023, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,1%, ήτοι σε υπερδιπλάσια επίπεδα από την εκτίμηση του Ιουνίου και ενδεικτικό ότι τα μέλη δεν προβλέπουν ύφεση σύντομα.

Οι προοπτικές του ΑΕΠ για το 2024 αυξήθηκαν στο 1,5%, από 1,1%.

Ο αναμενόμενος ρυθμός πληθωρισμού, όπως μετράται από τον δείκτη τιμών των βασικών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης, κινήθηκε επίσης χαμηλότερα, στο 3,7%, μειωμένος κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο, όπως και οι προοπτικές για την ανεργία, που τώρα εκτιμώνται στο 3,8%, έναντι 4,1% προηγουμένως.

Η FOMC υποστήριξε ότι η οικονομική δραστηριότητα «επεκτείνεται με σταθερούς ρυθμούς», σε σύγκριση με τη λέξη «μέτρια», η οποία είχε χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες δηλώσεις.

Σημείωσε επίσης ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας «έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένουν ισχυρή».

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη ρητορική που περιέγραφε την εικόνα της απασχόλησης ως «στιβαρή».

Η εικόνα των θέσεων εργασίας ήταν σταθερή, με ανεργία 3,8% ελαφρώς υψηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Εκτός από τη διατήρηση των επιτοκίων σε σχετικά υψηλά επίπεδα, η Fed συνεχίζει να μειώνει τα ομόλογα που διακρατά (QT), μια διαδικασία που μείωσε τον ισολογισμό της κατά περίπου 815 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Ιούνιο του 2022. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έχουν επίσης βελτιωθεί, αν και ο ετήσιος ρυθμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Fed.

Ο Powell σημείωσε ότι το πραγματικό ΑΕΠ έχει κινηθεί πάνω από τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας και η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Θα προχωρήσουμε προσεκτικά αλλά είμαστε διατεθειμένοι να αυξήσουμε τα επιτόκια αν χρειαστεί, διαμήνυσε ο Powell.