Επιτόκια: Σε αναμονή η Fed, η ΕΚΤ θα πατήσει πρώτη τη σκανδάλη

Fed Επιτόκια
Photo: DALL•E
Τα μηνύματα του Jerome Powell, οι προβλέψεις των ελληνικών τραπεζών και το timing.  

Παραμένει θολό τοπίο η αποκλιμάκωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ λόγω του πληθωρισμού, ειδικά εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων και προεκλογικών στρατηγικών, αλλά οι αναλυτές εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι δεν επηρεάζονται τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι στην ατζέντα των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του ατλαντικού αλλά το βασικό σενάριο είναι ότι η Christine Lagarde, επικεφαλής της ΕΚΤ, θα πατήσει πρώτη τη σκανδάλη. Εξάλλου, αποκλιμακώνονται οι τιμές, ο πληθωρισμός υποχωρεί προς το στόχο του 2% ενώ αυτό προεξοφλούν και οι τάσεις των αγορών, με τις τιμές των κρατικών ομολόγων να έχουν δεχτεί πιέσεις και τις αποδόσεις να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα στις ΗΠΑ απ’ ότι στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ παραμένει στο 4,50% και στο 4% για αποδοχή καταθέσεων ενώ η Fed διατηρήθηκε αμετάβλητα τα δικά της επιτόκια στο εύρος του 5,25% με 5,5%. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες προβλέπουν ότι το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα διατηρηθεί πάνω από τα επίπεδα του 3% στο τέλος του 2024 για να μειωθεί περαιτέρω την επόμενη διετία πριμοδοτώντας την ήδη υψηλή κερδοφορία τους. Μόνο από τόκους τα έσοδά τους το 2023 ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ. Επίσης, με βάση τις παραδοχές στα στρατηγικά τους πλάνα για την τριετία 2024-2026 έχουν κάνει συντηρητικές προβλέψεις. Με βάση τις εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας, το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα μειωθεί στο 3% το 2024 από 4% σήμερα και στο 2,25% έως τα τέλη του 2026. Στο 3,5% προσδιορίζει το μέσο επίπεδο του euribor 3μήνου για το 2024 η Alpha Bank, με μείωση στο 2,6% το 2025 και στο 2,4% το 2026. Στο 3,75% εκτιμάται για φέτος το μέσο επιτόκιο της ΕΚΤ από την Τράπεζα Πειραιώς, με σταδιακή μείωση στο 2,75% το 2025 και στο 2,5% το 2026, ενώ η Eurobank προβλέπει 3,25% για το 2024 και 2,75% την επόμενη διετία.

Εν κατακλείδι, η πορεία του πληθωρισμού θα καθορίσει το timing για την ΕΚΤ αλλά και την Fed που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αμερικανική αγορά εργασίας. Ο πληθωρισμός παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα και η περαιτέρω πρόοδος στην αποκλιμάκωσή του δεν είναι διασφαλισμένη είπε ο Jerome Powell, πρόεδρος της Fed σημειώνοντας ότι ο δρόμος μπροστά είναι αβέβαιος. Πρακτικά, επί του παρόντος η ημερομηνία που θα ανοίξει ο πτωτικός κύκλος των επιτοκίων παραμένει ασαφής, ενώ και οι γεωπολιτικές εντάσεις δεν βοηθούν στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: