Δύσκολος καιρός για… CEOs – Γιατί παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον

Δύσκολος καιρός για… CEOs – Γιατί παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον
Photo: pixabay.com
Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων αποφασίζουν ότι το άγχος, η πίεση και η μοναξιά δεν αξίζουν τα (πολλά) χρήματα.

Είναι μια δύσκολη εποχή για να είσαι CEO, αν το πλήθος των ανθρώπων, που παραιτούνται από την κορυφαία θέση, αποτελεί ένδειξη.

Ο Νόελ Κουίν της HSBC ανακοίνωσε απροσδόκητα την Τρίτη ότι θα παραιτηθεί από επικεφαλής της τράπεζας μόλις το διοικητικό συμβούλιο επιλέξει τον διάδοχό του. Ο Μπομπ Μπάκις της Paramount Global παραιτήθηκε από τον τιτάνα των μέσων ενημέρωσης τη Δευτέρα, ενώ ο Κένι Γουίλσον της Dr Martens δήλωσε πρόσφατα ότι αυτή θα είναι η τελευταία του χρονιά στην ηγεσία της εταιρείας υποδημάτων.

Οι αποχωρήσεις τους αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης τάσης. Υπήρξε ρεκόρ 622 αλλαγών διευθύνοντος συμβούλου σε αμερικανικές εταιρείες το περασμένο τρίμηνο, μια αύξηση 48% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι και μια αύξηση 27% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό προκύπτει από την εταιρεία στελέχωσης Challenger, Gray & Christmas, η οποία παρακολουθεί αυτές τις μετακινήσεις από το 2002, σύμφωνα με το Business Insider.

“Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με μια χρονιά εκλογών, μπορεί να καταστήσουν την εποχή αυτή μια ευχάριστη στιγμή για να γίνουν αλλαγές στην κορυφή”.

Τα τελευταία χρόνια, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων έχουν να αντιμετωπίσουν τα πάντα, από ελλείψεις εργατικού δυναμικού και απεργίες μέχρι απολύσεις και πολιτιστικούς πολέμους, πραγματικές συγκρούσεις, την έκρηξη της απομακρυσμένης εργασίας, μπλοκαρισμένες αλυσίδες εφοδιασμού, πανδημικά, λουκέτα, ιστορικό πληθωρισμό, ραγδαία αύξηση των επιτοκίων και μια βαθιά αβέβαιη οικονομική προοπτική.

Ίσως δεν είναι περίεργο που η μέση θητεία για τα αφεντικά του S&P 500 έχει μειωθεί από έξι χρόνια το 2013 σε κάτω από πέντε χρόνια το 2022, σύμφωνα με μια ανάλυση της… μακροζωίας των CEO.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίεση, άγχος και μοναξιά

Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων αναφέρουν τις δυσκολίες της δουλειάς τους εδώ και χρόνια.

“Το να είσαι CEO είναι απαίσιο”, δήλωσε τον Μάρτιο ο Emad Mostaque, το πρώην αφεντικό της Stability AI.

“Μετά από μια έντονη πενταετία, είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για μένα να βρω μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και της επαγγελματικής μου ζωής”, δήλωσε ο Κουίν της HSBC σε δελτίο Τύπου την Τρίτη, υπογραμμίζοντας πως οι κορυφαίοι παλεύουν να συνδυάσουν τη δουλειά τους με τις άλλες ευθύνες τους.

Το αφεντικό της Tesla και της SpaceX Elon Musk έχει τονίσει ότι η διοίκηση μιας εταιρείας δεν είναι “πραγματικά τόσο διασκεδαστική” και “απλά απαίσια” κατά καιρούς. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν ταμπέλα με τα “πιο άθλια προβλήματα της εταιρείας” που κανείς άλλος δεν μπορεί να λύσει, είπε.

Ο Μασκ παραπονέθηκε επίσης το 2022 ότι μερικές φορές αισθάνεται “αρκετά μόνος”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb Brian Chesky είχε μια παρόμοια εμπειρία. “Τα βάθη της μοναξιάς που βίωσα ως CEO είναι δύσκολο να τα περιγράψω με λόγια”, έγραψε στο X τον Ιανουάριο.

Ο συνδυασμός της τεράστιας πίεσης, του άγχους, της μοναξιάς και της έλλειψης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, που συχνά συνοδεύει τη θέση του CEO, μπορεί να εξηγήσει γιατί λίγοι άνθρωποι αντέχουν για πολύ σε αυτόν τον ρόλο. Η σωρεία των πρόσφατων προκλήσεων πιθανότατα τροφοδότησε την έξοδο του περασμένου τριμήνου από την κορυφαία θέση.

Αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις σε κάθε τάση: Ο Γουόρεν Μπάφετ είναι CEO της Berkshire Hathaway για περισσότερο από μισό αιώνα.

Ο 93χρονος άντεξε πιθανότατα τόσο πολύ επειδή απασχολεί έναν στρατό από διευθύνοντες συμβούλους για τη διαχείριση των δεκάδων επιχειρήσεων που απέκτησε με την πάροδο των ετών.

“Αναθέτουμε σχεδόν σε σημείο παραίτησης”, έγραψε στο “Εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη” για τους μετόχους της Berkshire. Η ανάθεση καθημερινών ευθυνών επιτρέπει στον Μπάφετ να επικεντρωθεί σε αυτό που του αρέσει να κάνει: να κατανέμει κεφάλαια εντός και εκτός της εταιρείας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: