NYT: Πώς Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία από ουραγοί έγιναν ηγέτες της ΕΕ

NYT: Πώς Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία από ουραγοί έγιναν ηγέτες της ΕΕ
Greek and European union flags flutters in front of the Acropolis in Athens on November 5, 2013. The so-called troika of international creditors returned to Athens on November 4 for another round of crucial talks with Greece's debt-wracked government, as unions prepared for a general strike. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI (Photo by Louisa GOULIAMAKI / AFP) Photo: AFP
Οι χώρες του Νότου τώρα αναπτύσσονται ταχύτερα από τη Γερμανία και τις άλλες μεγάλες οικονομίες.

Περισσότερο από δέκα χρόνια μετά την ανέλπιστη ανάκαμψη από τη λιτότητα, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία είναι πρωτοπόροι της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, ξεπερνώντας ακόμη και τις παραδοσιακές οικονομικές δυνάμεις, όπως η Γερμανία, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Σύμφωνα με το άρθρο των Liz Alderman και Melissa Eddy, η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε μια σημαντική στιγμή: Οι χώρες του Νότου, που “απειλούσαν” σχεδόν με διάλυση του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2012, τώρα αναπτύσσονται ταχύτερα από τη Γερμανία και άλλες μεγάλες χώρες που κυριαρχούσαν στην περιοχή.

Αυτή η δυναμική ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και προστατεύει την ευρωζώνη από πιθανή ύφεση. Σε μια αντιστροφή των ρόλων, οι χώρες που παλιότερα ήταν σε δυσχερή θέση τώρα εκτοπίζουν τις πιο ανεπτυγμένες. Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία ανέπτυξαν το 2023 με ρυθμό που ξεπερνούσε το διπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης, ενώ η Ιταλία ακολούθησε παρόμοια πορεία.

Λίγο περισσότερο από μια δεκαετία πριν, η Νότια Ευρώπη βρισκόταν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, απειλώντας τη σταθερότητα του νομίσματος. Έπειτα από χρόνια διεθνών προγραμμάτων διάσωσης και αυστηρών προγραμμάτων λιτότητας, οι χώρες αυτές πραγματοποίησαν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που έλκυσαν επενδυτές, επαναφέροντας την ανάπτυξη και τις εξαγωγές, και μειώνοντας τα επίπεδα ανεργίας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αντιμετωπίζει προκλήσεις μετά την άνοδο των τιμών της ενέργειας λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, κάτι που επηρέασε και την οικονομική της ανάπτυξη. Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι εξαιρετικά διαφοροποιημένη, με τις χώρες του Νότου να καταλαμβάνουν το προσκήνιο.

Ταυτόχρονα, Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν επενδύσει σημαντικά στον τομέα των υπηρεσιών, ιδίως στον τουρισμό, ο οποίος ανακάμπτει δυναμικά μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας. Επιπλέον, επωφελήθηκαν από πακέτα οικονομικής ενίσχυσης που ανέπτυξε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Η ανάπτυξη της Ελλάδας είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμα, με επενδύσεις από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και ρεκόρ στον τουρισμό, ενώ η Πορτογαλία επωφελήθηκε από την ανάπτυξη στον τομέα των κατασκευών και τη φιλοξενία. Η Ισπανία επίσης παρουσίασε ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, ενισχύοντας την πορεία της περιοχής προς την ανάκαμψη.

Συνολικά, η νέα οικονομία δύο ταχυτήτων στην Ευρώπη αποτελεί ένα αποτελεσματικό μοντέλο για την ανάπτυξη, όπου οι χώρες του Νότου διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην αποκατάσταση της οικονομικής ισορροπίας στην περιοχή. Αυτή η εξέλιξη επισημαίνει μια νέα εποχή για την Ευρώπη, όπου οικονομικά δυναμικές χώρες που κάποτε αντιμετώπιζαν δυσκολίες έχουν τώρα τη δυνατότητα να διαμορφώσουν το μέλλον της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: