Επιτόκια της ΕΚΤ: «Κλειδωμένη» η μείωση τον Ιούνιο – Διαφωνίες για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής

Επιτόκια της ΕΚΤ: «Κλειδωμένη» η μείωση τον Ιούνιο – Διαφωνίες για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured prior to a news conference following the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt am Main, western Germany, on March 10, 2022. (Photo by Daniel ROLAND / AFP) Photo: AFP
Πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η μείωση του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη;

Μεταξύ των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται να υπάρχει σύμπνοια ως προς τη στιγμή για την πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούνιο.

Ωστόσο, οι επόμενες κινήσεις στη νομισματική πολιτική της ευρωτράπεζας, σχετικά με τις πόσες επιπλέον μειώσεις των επιτοκίων θα ακολουθήσουν και πόσο γρήγορα είναι ακόμα «στον αέρα», όπως σημειώνει το Bloomberg.

Οι διαφορές απόψεων που προβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα αναδεικνύουν τις προκλήσεις της εξεύρεσης κοινού τόπου καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πλησιάζουν στο στόχο τους για πληθωρισμό 2%, επιφυλακτικοί απέναντι στους κινδύνους ενός νέου σοκ στις τιμές του πετρελαίου ή καθυστερήσεων στη νομισματική χαλάρωση από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Μόνο τέσσερα από τα 26 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ έμειναν έξω από τη συζήτηση που εκτυλίσσεται κυρίως στις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ έχει επιμείνει στην επίσημη γραμμή ότι το κόστος δανεισμού θα μειωθεί σε «αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα» και τα οικονομικά δεδομένα θα κατευθύνουν το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμπνοια για τον Ιούνιο

Αν και όλοι οι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ο Ιούνιος είναι η στιγμή που η ΕΚΤ θα αρχίσει να περιορίζει τις πρωτοφανείς αυξήσεις επιτοκίων που έχουν επιβαρύνει την οικονομία, καθώς και να περιορίζει τον πληθωρισμό, ο βαθμός πεποίθησής τους διαφέρει.

Λιγότερο ενθουσιώδης είναι ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλζμαν, ο οποίος λέει ότι δεν είναι «πλήρως» πεπεισμένος, αν και τείνει προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Γερμανός Γιόαχιμ Νάγκελ και ο Σλοβένος Μπόστιαν Βάσλε μίλησαν για την αυξανόμενη «πιθανότητα» ενός τέτοιου βήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Φινλανδός συνάδελφός τους Όλι Ρεν φάνηκε πιο πεπεισμένος, υποστηρίζοντας ότι «ο χρόνος θα είναι ώριμος» εάν ο πληθωρισμός εξελιχθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες, ενώ ο Γάλλος Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε ότι η μείωση του κόστους δανεισμού τον Ιούνιο θα πρέπει να προχωρήσει, «εκτός αν υπάρξει κάποια μεγάλη έκπληξη».

Διαφορετικές απόψεις για τις επόμενες κινήσεις

Καθώς ο Ιούνιος μοιάζει με τελειωμένη συμφωνία, μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώνεται στην πορεία των επιτοκίων μετά. Μια ομάδα αξιωματούχων, στην οποία συμμετέχει ο Μάρτινς Καζάκς της Λετονίας, λέει ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού και δεν βλέπει την ανάγκη να μειωθεί βιαστικά το κόστος δανεισμού σε επίπεδα όπου θα σταματήσει να περιορίζει τη ζήτηση.

Μια άλλη, γύρω από τον επικεφαλής οικονομολόγο Φίλιπ Λέιν, υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να εξαρτάται από τα δεδομένα για κάποιο λόγο και θα καθορίζει την πολιτική της από συνεδρίαση σε συνεδρίαση χωρίς να δεσμεύεται εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη, προκαθορισμένη πορεία.

Ο Μάντις Μίλερ από την Εσθονία λέει ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να βιαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων μετά από ένα πιθανό πρώτο βήμα τον Ιούνιο.

Υπάρχουν επίσης εκείνοι που είναι ήδη απασχολημένοι με τη χάραξη της πτωτικής πορείας του επιτοκίου καταθέσεων, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 4%.

Ο Βιλερουά είναι πεπεισμένος ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να «συγκεντρώνει» τις περικοπές στις τριμηνιαίες συνεδριάσεις όταν δημοσιεύονται νέες προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ο Λιθουανός Γκεντιμίνας Σίμκους  παίζει με την ιδέα περίπου τριών μειώσεων φέτος, ενώ ο Έλληνας Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θέλει να δει τέσσερις.

Ο Έντουαρντ Σικλούνα της Μάλτας έθεσε μάλιστα την ιδέα να προχωρήσει σε μεγαλύτερα βήματα μισής μονάδας, χωρίς καθυστέρηση, εάν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό πέσουν κάτω από το 2%.

Η σύγκριση με την Fed

Οι αξιωματούχοι φαίνεται να διαφωνούν σχετικά με το πώς η προοπτική μεγαλύτερης καθυστέρησης στη μείωση των επιτοκίων της Fed θα επηρεάσει την πολιτική στο εσωτερικό της χώρας.

Με τον πληθωρισμό να αποδεικνύεται πιο ανθεκτικός από ό,τι αναμενόταν στις ΗΠΑ, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εκεί να προβούν μόνο σε μία ή δύο μειώσεις – αν προβούν σε καμία.

Ο Χόλζμαν δεν είναι πεπεισμένος ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να τραβήξει «πολύ μακριά» εάν η Fed δεν μειώσει τα επιτόκια φέτος και θα δίσταζε να μειώσει τρεις ή τέσσερις φορές.

Ο Νάγκελ και ο Ολλανδός συνάδελφός του Κλάας Κνοτ σημείωσαν ότι η ΕΚΤ καθορίζει τη νομισματική πολιτική σε παγκόσμιο πλαίσιο,  αλλά τελικά αποφασίζει με βάση τις δικές της προοπτικές.

Ο Μάριο Σεντένο της Πορτογαλίας, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν «κοιτάζει τις ΗΠΑ».

Ο κίνδυνος του ενεργειακού σοκ

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μπορεί να φαίνεται ολοένα και πιο επισφαλής, αν και οι αξιωματούχοι διχάζονται σχετικά με το τι μπορεί να σημαίνει ένα πιθανό άλμα της τιμής του πετρελαίου.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Πιέρο Τσιπολόνε, περιέγραψε ένα τέτοιο σενάριο ως «μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες».

Ο Κνοτ ήταν πιο αισιόδοξος, λέγοντας ότι «αν έχουμε ένα πετρελαϊκό σοκ, αυτό θα γίνει σε ένα πλαίσιο γενικού αποπληθωρισμού σε όλους τους άλλους παράγοντες».

«Η πιθανότητα σημαντικών δευτερογενών επιπτώσεων, θα έλεγα ότι είναι μικρότερη, αλλά είναι σαφώς κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com