Νέα «προσγείωση» από ΕΚΤ: «Πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού»

Νέα «προσγείωση» από ΕΚΤ: «Πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού»
ILLUSTRATION - 14 December 2023, Hesse, Frankfurt/Main: The tower of the European Central Bank (ECB) is brightly lit in the early hours of the morning. The European Central Bank (ECB) will announce its interest rate decision at today's Governing Council meeting. Photo: Andreas Arnold/dpa (Photo by Andreas Arnold / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Τι δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Μάρτινς Κάζακς.

Είναι πολύ πρόωρο ακόμα να ισχυριστούμε ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έχει επιλυθεί, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κινείται προς τη μείωση των επιτοκίων της τον Ιούνιο, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Μάρτινς Κάζακς.

Ο κίνδυνος της υπερβολικής αύξησης των τιμών, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες – κάτι που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος οι ΗΠΑ – «αποτελεί μέρος του παιχνιδιού», σύμφωνα με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, ο οποίος μίλησε σε συνέντευξή του στην Ουάσινγκτον, όπου παραβρέθηκε στις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Αυτός είναι ο λόγος που δεν ισχυριζόμαστε πως έχουμε ξεπεράσει το πρόβλημα», σημείωσε ο Κάζακς. «Πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί, καθώς θα ήταν πολύ δύσκολο να αρχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στη μέση ενός τέτοιου κύκλου».

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ πρόσφατα επιβραδύνθηκε στο 2,4%, αν και η αύξηση των τιμών στον τομέα των υπηρεσιών παραμένει διπλάσια από τον στόχο του 2% εδώ και μήνες. Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι αυξήσεις στις αμοιβές των εργαζομένων – ένας κρίσιμος παράγοντας που εξετάζουν οι πολιτικοί αποφάσεων – έχουν υποχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό επιτρέπει στην ΕΚΤ να υπονοήσει ότι πιθανότατα θα μειώσει το κόστος δανεισμού τον Ιούνιο, εκτός εάν οι οικονομικές συνθήκες αλλάξουν δραστικά μέχρι τότε. Ωστόσο, τα επόμενα βήματα παραμένουν λιγότερο σαφή. Ο Κάζακς υπογράμμισε την ανάγκη για μια «συνεπή, βασισμένη στα δεδομένα» προσέγγιση όσον αφορά στη νομισματική χαλάρωση, προσθέτοντας ότι δεν είναι αναγκαίο να “βιαστούμε” να φτάσουμε σε επίπεδα όπου το κόστος δανεισμού θα σταματήσει να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα.

«Ναι, η οικονομία δεν είναι σε τέλεια κατάσταση, αλλά φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη βελτιώνεται», σημείωσε. «Δεν βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση».

Οι επενδυτές προβλέπουν σήμερα μεταξύ τριών και τεσσάρων μειώσεων από την ΕΚΤ μέσα στο έτος, η οποία εκτίμηση συμφωνεί με τις οικονομικές προοπτικές της ίδιας της κεντρικής τράπεζας.

Ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η ΕΚΤ θα έχει περιορισμένες δυνατότητες δράσης αν η Fed αναγκαστεί να αναβάλει τη μείωση των επιτοκίων λόγω των επιμονών πιέσεων στις τιμές. Ο Robert Holzman, μέλος του Αυστριακού Διοικητικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο να αποκλίνει πολύ από το αμερικανικό σενάριο σε τέτοια κατάσταση.

Ο Κάζακς αναγνώρισε τους δεσμούς μεταξύ των δύο οικονομιών που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη λήψη αποφάσεων.

«Φυσικά και ζούμε στον ίδιο κόσμο», σημείωσε. «Οι οικονομίες μας είναι συνδεδεμένες, ειδικά μέσω των χρηματοπιστωτικών αγορών. Αυτό επηρεάζει κατά κάποιον τρόπο τη λήψη των αποφάσεών μας, αλλά η αποστολή μας παραμένει η σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: