Επιτροπή της Βασιλείας: Προτείνει κανόνες στις τράπεζες για τη διακράτηση κρυπτονομισμάτων

Επιτροπή της Βασιλείας: Προτείνει κανόνες στις τράπεζες για τη διακράτηση κρυπτονομισμάτων
Photo: pixabay.com
Η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία προτείνει μια διπλή προσέγγιση ως προς τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τα cryptoassets που διακρατούν οι τράπεζες. Δεν συμπεριλαμβάνονται πάντως τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών.

Οι τράπεζες πρέπει να βάλουν στην άκρη αρκετά κεφάλαια ώστε να καλύψουν πλήρως τις όποιες απώλειες υποστούν από τη διακράτηση bitcoin, σύμφωνα με πρόταση των παγκόσμιων τραπεζικών ρυθμιστικών αρχών. Πρόκειται για ένα «συντηρητικό» βήμα που θα μπορούσε να αποτρέψει την ευρεία χρήση του κρυπτονομίσματος από μεγάλες τράπεζες όπως αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία πρότεινε μια διπλή προσέγγιση ως προς τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τα cryptoassets που διακρατούν οι τράπεζες. Είναι η πρώτη φορά που μιλά για συγκεκριμένο κανόνα για τον κλάδο αυτόν.

Όπως επισημαίνει στο σχετικό έγγραφο δημόσιας διαβούλευσης, ενώ οι εκθέσεις των τραπεζών στα cryptoassets είναι περιορισμένη, η συνεχιζόμενη ανάπτυξη τους θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα εάν δεν υπάρξουν κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Οι κανόνες της Βασιλεία απαιτούν οι τράπεζες να αναθέτουν «σταθμίσεις ρίσκου» σε διαφόρους τύπους περιουσιακών στοιχείων, που συνυπολογίζονται για να καθοριστούν συνολικά οι κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Για τα cryptoassets η Βασιλεία προτείνει δυο ευρύτερες ομάδες.

Η πρώτη περιλαμβάνει ορισμένα παραδοσιακά assets και stablecoins (κρυπτονομίσματα η αξία των οποίων συνδέεται με ένα εξωτερικό asset όπως το δολάριο ή ο χρυσός, για να σταθεροποιείται η τιμή τους), που θα μπορούσαν να υπαχθούν στους υφιστάμενους κανόνες και να αντιμετωπιστούν όπως τα ομόλογα, τα δάνεια, οι καταθέσεις, οι μετοχές ή τα εμπορεύματα. Αυτό σημαίνει πως η στάθμιση θα μπορούσε να κυμαίνεται από 0% έως 1,250%.  Δεδομένου όμως πως τα cryptoassets βασίζονται σε μια νέα και ταχύτατα εξελισσόμενη τεχνολογία όπως το blockchain, αυτό ενέχει ενδεχομένως μια αυξημένη πιθανότητα λειτουργικών κινδύνων που χρειάζονται «επιπρόσθετες» κεφαλαιακές χρεώσεις για όλους τους τύπους, σύμφωνα με την Βασιλεία.

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin που θα υπόκειται σε νέα «συντηρητική προνοητική αντιμετώπιση», με στάθμιση κινδύνου 1,250% λόγω των «μοναδικών ρίσκων» τους.

Η Βασιλεία επισημαίνει πως δεδομένης της ταχύτατα εξελισσόμενης φύσης των cryptoassets, πιθανότατα θα υπάρξει περαιτέρω δημόσια διαβούλευση για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, προτού δημοσιευθούν οι τελικοί κανόνες.

Σημειώνεται πως τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών δεν συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις.