Επιβεβαίωση Ντάισελμπλουμ: Προς συμφωνία για το χρέος στις 24 Μαΐου

Επιβεβαίωση Ντάισελμπλουμ: Προς συμφωνία για το χρέος στις 24 Μαΐου
epa05296481 Greek Finance Minister Eucleidis Tsakalotos (L) is welcomed by the President of Eurogroup, Dutch Finance Jeroen Dijsselbloem (R), prior to the start of an Eurogroup Finance ministers meeting in Brussels, Belgium, 09 May 2016. Eurozone's ministers will discuss a deal to unblock a 5 billion Euro aid package to Greece. EPA/OLIVIER HOSLET

Το σημερινό Eurogroup αναμένεται να στρώσει το δρόμο για την τελική συμφωνία ως το τέλος του μήνα.

Μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο προγραμματισμένο Eurogroup της 24ης Μαΐου δήλωσε ότι επιθυμεί ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα, έχουμε μία πρώτη συζήτηση εις βάθος και στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε για το θέμα στις 24 Μαΐου», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «Οι Γερμανοί είναι απρόθυμοι (…) Θα μιλήσουμε γι’ αυτό μαζί τους».

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως, για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2015 που υιοθετήθηκε το σχέδιο αρωγής, το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αυτής της έκτακτης συνεδρίασης των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σόιμπλε: Σήμερα δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ότι «σήμερα δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις».

«Σήμερα θα γίνει συζήτηση και θα δοθούν πολιτικές οδηγίες», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Πριν από τις συζητήσεις για το χρέος, χρειάζεται ανάλυση βιωσιμότητας… Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει λύση μέχρι το τέλος του Μαΐου», πρόσθεσε.

Μοσκοβισί: Το Eurogroup αναγνωρίζει τις ελληνικές προσπάθειες

Την αναγνώριση από το Eurogroup των «πολύ σημαντικών προσπαθειών» της Ελλάδας για τη «μεταρρύθμιση της οικονομίας της» αναμένει σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. «Οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν χθες είναι σημαντικά κομμάτια μίας μείζονος μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη» υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup. Χαρακτήρισε, δε, την ψήφιση αυτών των μέτρων «θαρραλέα» αλλά «αναγκαία» για να «προσελκύσει» η Ελλάδα επενδυτικά «κεφάλαια».

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, που ψηφίστηκε την Κυριακή, απάντησε πως δεν είναι μία «πολλοστή μεταρρύθμισή του», αλλά μία «πραγματική μεταρρύθμιση» που διατηρεί την προστασία των «ευάλωτων» ομάδων, αλλά παράλληλα φέρνει το ασφαλιστικό σύστημα την Ελλάδα «στο επίπεδο των εταίρων της».

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα και την πρόταση της Ελλάδας για έναν «μηχανισμό έκτακτης ανάγκης». Όπως τόνισε, η θέση της Κομισιόν είναι ότι η ελληνική πρόταση είναι στη «σωστή κατεύθυνση» ακόμα και αν μπορεί «να βελτιωθεί περαιτέρω».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον τρίτο πυλώνα, το χρέος, ο επίτροπος Οικονομικών ανέφερε πως η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα. «Ακόμα και αν δε ληφθούν σήμερα αποφάσεις, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα» επεσήμανε.

Ντοντρόφσκις: Υπάρχει κοινή κατανόηση μεταξύ Ελλάδας, θεσμών και κρατών-μελών

Την κοινή πεποίθηση όλων των πλευρών ότι πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία σύντομα εξέφρασε κατά την είσοδό του στο Eurogroup, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις. «Υπάρχει κοινή κατανόηση μεταξύ των θεσμών, των ελληνικών αρχών και άλλων κρατών της ευρωζώνης ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σύντομα. Γι’ αυτό τον λόγο έχουμε το σημερινό Eurogroup για να επιταχύνουμε τη διαδικασία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Β. Ντομπρόφσκις. Σχετικά με τη συζήτηση για το χρέος, επανέλαβε πως εναπόκειται στα κράτη-μέλη, τους πιστωτές, να αποφασίσουν πότε και με ποια μορφή θα προχωρήσουν στα επόμενα βήματα.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δηλώνουν έτοιμοι να μπλοκάρουν τα προληπτικά μέτρα λιτότητας

Ο Τζάνι Πιτέλα, ενόψει της αυριανής συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με θέμα τις «διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις για την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα» και ενόψει της αναμενόμενης δήλωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι εν μέσω της προσφυγικής κρίσης – όταν η ζώνη Σένγκεν και η ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωπες με την χειρότερη κρίση από τη δημιουργία τους – οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του προγράμματος συνδρομής θα μείνουν ανολοκλήρωτες. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια επιτυχή αξιολόγηση. Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι πολύ σοβαρή για να επιτρέψουμε να επαναληφθεί το δράμα του περασμένου χρόνου, περί Grexit. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε ενάμιση μήνα θα έχουμε ένα κρίσιμο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Eurostat αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει καλύτερα από τα προσδοκώμενα σε δημοσιονομικούς όρους και το μόνο πρόβλημα είναι με το ΔΝΤ και ζητάω απ αυτό να ενεργήσει με υπευθυνότητα. Η ευρωομάδα μας θα αντιταχθεί στην απόπειρα του ΔΝΤ και κάποιων συντηρητικών πρωταγωνιστών να ζητήσουν προληπτικά μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα. Αυτό δεν είναι προληπτική λιτότητα. Αυτό είναι ο θάνατος μιας χώρας. Πρέπει να ευχαριστήσουμε τον ελληνικό λαό για τις αξιοσημείωτες προσπάθειές του».

Παντοάν: Η ελληνική κυβέρνηση έκανε βήματα προόδου

«Θεωρώ ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε βήματα προόδου» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, πριν εισέλθει στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, ο κ. Πάντοαν τόνισε ότι στην ελληνική Βουλή «εγκρίθηκαν σημαντικά μέτρα, τα οποία θα εκτιμηθούν αναλυτικά κατά τη σημερινή συνεδρίαση».

Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό, «η όλη γενικότερη στάση δείχνει ότι υιοθετείται μία ανοικτή προσέγγιση και σε ό,τι αφορά δυνατές επιλογές που αφορούν το θέμα του χρέους, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι δεν συζητείται το ενδεχόμενο κουρέματος».

Ο κ. Πάντοαν πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εξέτασε και το ενδεχόμενο να προβλεφθούν μέτρα που μπορούν να λειτουργήσουν ως εγγύηση για το μέλλον, τα οποία να εμπνέονται και από ανάλογα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί στην Ιταλία.

«Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη πριν από ό,τι είχε προβλεφθεί. Είναι μία καλή είδηση, ενώ η δεύτερη καλή είδηση είναι ότι οι αναγκαίοι πόροι για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος αποδείχθηκαν πιο περιορισμένοι από τις αρχικές προβλέψεις» ολοκλήρωσε ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία και στήριξη «με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία».