Επιβιώνοντας στη δουλειά μετά από μια συγχώνευση

Επιβιώνοντας στη δουλειά μετά από μια συγχώνευση

Αν η εταιρεία που εργάζεστε εξαγόρασε μια άλλη εταιρεία, το παιχνίδι πλέον αλλάζει. Ιδού ένας τρόπος για να προσαρμοστείτε σε αυτή την αλλαγή.

της Αν Φίσερ

Ο αριθμός εξαγορών και συγχωνεύσεων στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 25% τον Ιούλιο μετά από ένα υποτονικό πρώτο εξάμηνο. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες άνθρωποι, των οποίων οι θέσεις εργασίας διατηρήθηκαν (και πολλές δεν παρέμειναν), προσπαθούν τώρα να δουν πως θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια εταιρεία μετά από συγχώνευση είναι ένας εντελώς καινούριος οργανισμός. «Αν κάθεσαι στο ίδιο γραφείο στο ίδιο δωμάτιο μπορεί να νομίζεις ότι δεν άλλαξε και τίποτα» επισημαίνει ο Στηβ Σπάιρς, διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας ανθρώπινων πόρων ΒΡΙ. «Όμως στην πραγματικότητα, ιδίως αν η εταιρεία που εργάζεσαι αποκτήθηκε από την άλλη εταιρεία, εργάζεσαι πλέον για άλλο εργοδότη, σαν να έχεις πιάσει δουλειά σε άλλη εταιρεία.»

Διαβάστε ακόμη: Tα πιο στρεσογόνα επαγγέλματα

Υπό μια έννοια είναι ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη για προσαρμογή γιατί οι νεοπροσλαμβανόμενοι εργαζόμενοι συνήθως θεωρούν ότι οι προϊστάμενοί τους έχουν μια συνοπτική εικόνα για τα βιογραφικά τους. Όμως ο ήδη προϋπάρχον εργαζόμενος δε μπορεί να θεωρήσει το ίδιο. «Γνωρίζει το νέο σου αφεντικό ότι ήσουνα αυθεντία σε ειδικές εργασίες;» αναρωτιέται ο Σπάιρς. «Οι διευθυντές συνήθως έχουν τόσα πολλά να αντιμετωπίσουν μετά από μια συγχώνευση που δεν έχουν τον χρόνο να μελετήσουν το ιστορικό του κάθε υπαλλήλου. Άρα είναι στο χέρι του υπαλλήλου να το γνωστοποιήσει».

Η τακτική αξιολόγηση είναι μια τέλεια ευκαιρία. «Συνήθως προτείνουμε στον εργαζόμενο να την προσεγγίσει σε τρία βήματα. Πρώτον, αξιολόγηση των νέων αξιών και προσδοκιών της νέας εταιρείας. Ύστερα, να προσπαθήσει να σκεφτεί με ποιόν τρόπο μπορεί να φανεί χρήσιμος. Και τέλος, να το συζητήσει αυτό με το αφεντικό του, να περιγράψει πως φαντάζεται το νέο του ρόλο και να δει αν συμφωνεί ή διαφωνεί».

Διαβάστε επίσης: Πώς να βρείτε το επόμενο «αστέρι» της επιχείρησής σας

Ο εμπλουτισμός του τρέχοντος ρόλου «μπορεί να απαιτήσει περισσότερα από μια απλή συζήτηση», λέει ο Σπάιρς. «Η αξιολόγηση είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει ένας διάλογος, αλλά πρέπει να συνεχίσει σε βάθος χρόνου». Επισημαίνει ότι έχει συναντήσει πολλούς εργοδότες που είναι διστακτικοί στο να διαταράξουν το status quo. «Οι περισσότεροι βρίσκονται κάπου στη μέση μεταξύ της διστακτικότητας και της τόλμης». «Άρα το να συζητήσει κανείς είναι δύσκολο». Ακόμα κι έτσι, αν η συζήτηση έχει σαν αποτέλεσμα να σου αρέσει ο νέος σου ρόλος όπως και πριν τη συγχώνευση, η προσπάθεια αξίζει.