Επτά πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι με μεγάλη πειθώ

Επτά πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι με μεγάλη πειθώ

Ορισμένες φορές πρέπει να είστε σαφής, αποτελεσματικοί και στιλάτοι όταν υποστηρίζετε τις απόψεις σας, ώστε να γίνετε καλύτεροι ηγέτες. 

Όλοι μας βρισκόμαστε κατά καιρούς στη θέση να πρέπει να πείσουμε κάποιον. Η πειθώ δεν είναι μόνο για τους πωλητές. Ασχέτως της ανάγκης για την οποία απαιτείται, ιδού επτά πράγματα που κάνουν συχνά οι άνθρωποι με μεγάλη πειθώ.

1. Έχουν σκοπό
Οι άνθρωποι με μεγάλη πειθώ έχουν συνειδητοποιήσει τη δύναμή τους και τη χρησιμοποιούν με φειδώ και συνειδητά. Γνωρίζουν ότι στις περισσότερες συζητήσεις δε χρειάζεται να πείσεις κάποιον να πράξει ή να αποδεχτεί κάτι. Οι άνθρωποι αυτοί σπανίως αμφισβητούν ή διαφωνούν όταν υποστηρίζουν μια ιδέα. Με άλλα λόγια, διαλέγουν τις μάχες τους.

2. Ακούν…. πολύ
Οι άνθρωποι με μεγάλη πειθώ ξέρουν ότι το να πιέζεις για την προώθηση των επιχειρημάτων σου δεν οδηγεί πουθενά. Μπορούν να υποστηρίξουν τις θέσεις τους με αποτελεσματικό τρόπο, όμως αυτό είναι το μισό ζητούμενο. Όταν θέλουν να πείσουν κάποιον τον ακούνε προσεκτικά. Η ακρόαση τους κάνει να εκτιμήσουν τη δεκτικότητα του συνομιλητή τους. Επιπλέον, μελετούν προσεκτικά τα επιχειρήματα για να βρουν σημεία αμφισβήτησης. Τέλος επιδιώκουν μέσω της ακρόασης να επιτύχουν τη συναίνεση και να εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός. Δε μπορείς να είσαι πειστικός αν δε γνωρίζεις την αντίθετη άποψη.

3. Συνδέονται με το συνομιλητή
Είναι εύκολο να απορρίψει κανείς κάποιον που προσπαθεί να τον πείσει, αν δεν υπάρχουν συναισθηματικοί δεσμοί προς τον ίδιο ή προς τα επιχειρήματά του. Οι άνθρωποι με μεγάλη πειθώ το γνωρίζουν αυτό και γι’ αυτό επιδιώκουν να βρουν κοινό τόπο για να δημιουργήσουν συναισθηματικούς δεσμούς και κοινούς στόχους. Μπορείς να πείσεις περισσότερους ανθρώπους πιο εύκολα αν είναι δεκτικοί και σύμφωνοι με τις επιθυμίες σου.

Διαβάστε ακόμη: Συμβουλές σωστού management

4. Εκτιμούν την αξιοπιστία
Οι άνθρωποι με μεγάλη πειθώ κατανοούν ότι δεν υπάρχει λόγος να χάνει κανείς το χρόνο του διαφωνώντας για γεγονότα. Τους αρέσουν οι ισχυρές γνώμες. Μάλιστα εκτιμούν κάθε επιχείρημα του άλλου το οποίο έχει βάση. Έτσι είναι δυσκολότερο για κάποιον να απορρίψει εντελώς την οπτική τους. Ο αμοιβαίος σεβασμός που αναπτύσσεται κάνει τον άλλο περισσότερο δεκτικό στην αντίθετη άποψη.

5. Προσφέρουν ικανοποίηση
Οι έξυπνοι άνθρωποι με πειθώ γνωρίζουν ότι δε χρειάζεται να κερδίσουν κάθε μάχη για να κερδίσουν τον πόλεμο. Μπορούν να θυσιάσουν μάχες αν έτσι εξυπηρετείται ο σκοπός τους. Λένε «ναι» όπου μπορούν. Δώστε έδαφος στον άλλον όπου σας παίρνει και κρατήστε σκληρή στάση μόνο για τα απολύτως σημαντικά. Είναι καλύτερο να είστε επιτυχείς παρά να έχετε δίκιο.

6. Γνωρίζουν πότε να σταματήσουν
Οι άνθρωποι με μεγάλη πειθώ γνωρίζουν ότι δε μπορείς να κερδίσεις μια μάχη επιπλήττοντας συνεχώς τους άλλους με ακατάσχετα λογύδρια. Η εξουθένωση του άλλου δεν είναι αποτελεσματική στρατηγική. Υποστηρίζουν τα επιχειρήματά τους με ερωτήσεις που βοηθούν να λήξει η συζήτηση. Μετά σταματούν να μιλούν.

Μήπως δεν κάνετε για μάνατζερ;

7. Ξέρουν πότε να εγκαταλείψουν
Η αναγκαιότητα και η αμεσότητα είναι συχνά εχθροί της πραγματικής πειθούς. Είναι πιθανό να επιτύχει μια λιγότερο σημαντική συμφωνία εξαιτίας της αναγκαιότητάς της, αλλά οι βαθιές ιδέες απαιτούν χρόνο και σκέψη για να ριζώσουν. Οι άνθρωποι με μεγάλη πειθώ παίρνουν το χρόνο τους. Και δίνουν στο συνομιλητή τους το χρόνο και το χώρο για να εξετάσει προσεκτικά τις θέσεις του. Γνωρίζουν ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να πειστεί ο άλλος από μόνος του. Και αυτό δε μπορεί να συμβεί με την παρουσία τους.