Επτά πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν το τέλος του έτους

Επτά πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν το τέλος του έτους

Τσεκάρετε τα αποτελέσματα, ορίστε εκ νέου την ατζέντα σας και προετοιμαστείτε για την εκπλήρωση των σωστών στόχων το 2015.

Βρισκόμαστε στην αρχή του Δεκεμβρίου, και είναι πλέον ώρα να προβείτε σε κάποιες έξυπνες κινήσεις ώστε η επιχείρησή σας να προετοιμαστεί για ένα ακόμα καλύτερο νέο έτος.

Ιδού μια λίστα εφτά σημείων που πρέπει κάθε επιχειρηματίας να λάβει υπόψη του καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους:

1) Σχεδιάστε την ανάπτυξη της επιχείρησης
Μπορεί η επιχείρησή σας να υποστηρίξει την ανάπτυξη που έχει προβλεφθεί για το νέο έτος; Εξετάστε τις προβλέψεις σας για του χρόνου και εξασφαλίστε τον κατάλληλο σχεδιασμό για κάθε πτυχή του προϋπολογισμού. Έχετε το κατάλληλο προσωπικό πωλήσεων για να πετύχετε τους στόχους; Έχετε αρκετό χώρο στο γραφείο για το νέο προσωπικό; Θα αντέξει το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών τον αυξημένο αριθμό πελατών; Θα επηρεάσει η αυξημένη κίνηση στην ιστοσελίδα το κόστος που σχετίζεται με το διαδίκτυο;

2) Βάλτε σε τάξη τα λογιστικά βιβλία
Αν κατά τη διάρκεια του έτους δεν οργανώσατε μηνιαία τα βιβλία σας και δεν πληρώσατε τους απαραίτητους φόρους, ίσως είναι τώρα καιρός να αφιερώσετε χρόνο για τα συγκεκριμένα καθήκοντα. Εξετάστε προσεκτικά τις χρηματοοικονομικές εκθέσεις και συγκρίνετε τις αλλαγές από πέρυσι. Βεβαιωθείτε ότι τα νούμερα θα κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση του χρόνου.

3) Συναντήστε το προσωπικό σας
Μπορεί να σκέφτεστε συνεχώς την επιχείρησή σας, αλλά είναι πολύ εύκολο να παραβλέψετε την επικοινωνία με το προσωπικό της. Είναι σημαντικό όλοι να έχουν γνώση των αλλαγών στην κατεύθυνση της επιχείρησης ή της πιθανής προσθήκης νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Επίσης, το τέλος του έτους είναι η τέλεια περίοδος για να κουβεντιάσετε μαζί τους την απόδοση της εταιρείας και των εργαζομένων, τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά σας, και το σχέδιο για την επόμενη χρονιά.

4) Αναζητήστε τρόπους εξοικονόμησης πόρων
Είστε έτοιμος να προχωρήσετε σε μεγάλες δαπάνες ώστε να εξασφαλίσετε την ανάπτυξη της επιχείρησής σας. Τώρα είναι η ευκαιρία να βρείτε τρόπους εξασφάλισης εκπτώσεων από τους προμηθευτές. Για παράδειγμα, αν αγοράσετε κάποια υπηρεσία λογισμικού, μπορεί να εξασφαλίσετε έκπτωση αν πληρώσετε για όλο το χρόνο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί με το ενοίκιο, αν το καταβάλλετε όλο εξαρχής. Εντοπίστε ευκαιρίες εκπτώσεων και επενδύστε σ’ αυτές τώρα, ώστε να εξοικονομήσετε χρήματα μακροπρόθεσμα.

5) Αξιολογήστε την τεχνολογία της επιχείρησης
Καθώς θα αξιολογείτε το έτος που μόλις ολοκληρώνεται, ελέγξτε πώς το προσωπικό σας χρησιμοποίησε τα υπάρχοντα συστήματα. Μπορεί κάποια προγράμματα λογισμικού να χρησιμοποιούνται συχνά, και άλλα σχεδόν καθόλου. Κάποιες φορές, όταν οι εργαζόμενοι δεν χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα λογισμικού, ή ένα σύστημα ή κομμάτι εξοπλισμού, μπορεί να σημαίνει ότι δεν το καταλαβαίνουν. Άλλες φορές, μπορεί απλά να μην χρειάζεστε το λογισμικό, και άρα αναρωτηθείτε μήπως πρέπει να το ξεφορτωθείτε.

6) Ορίστε στόχους
Οι καλύτεροι στόχοι είναι αυτοί που μπορούν να υλοποιηθούν, όμως είναι εύκολο να ξεχάσετε αυτή την αλήθεια όταν ορίζετε μακροπρόθεσμους στόχους. Ας πούμε, είναι θαυμάσιο να υιοθετήσετε ένα στόχο αύξησης των πωλήσεων κατά 40%. Πώς, όμως; Η υιοθέτηση οποιουδήποτε στόχου απαιτεί αλλαγές στη συμπεριφορά. Τι πρόκειται να πράξετε διαφορετικά εσείς και το προσωπικό σας; Θα δραστηριοποιηθεί η επιχείρησή σας στο μάρκετινγκ; Θα εστιάσετε σε προϊόντα που είχαν ικανοποιητικές πωλήσεις φέτος; Ετοιμάστε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και συμφωνήστε επί των νέων συμπεριφορών που απαιτούνται.

7) Προσφέρετε
Κάντε μια δωρεά για εντελώς εγωιστικούς λόγους – ας πούμε, για να εξασφαλίσετε μείωση φόρου ή θετική δημοσιότητα. Ή δώστε κάτι από αλτρουισμό, επειδή είστε εξαιρετικό άτομο. Όπως και να ’χει, το τέλος του χρόνου είναι μια περίοδος προσφοράς. Θέλετε ιδέες; Ενθαρρύνετε τους εργαζόμενούς σας να δωρίσουν σε μια φιλανθρωπική οργάνωση που δραστηριοποιείται σε χώρο όμοιο με αυτόν της επιχείρησής σας, και δεσμευτείτε να δώσετε κι εσείς άλλο τόσο. Όλη αυτή η διαδικασία βοηθά το προσωπικό και την επιχείρησή σας να αποκτήσουν μια αίσθηση στόχευσης.