Επτά συμβουλές για να χτίσετε μια ισχυρή επιχείρηση

Επτά συμβουλές για να χτίσετε μια ισχυρή επιχείρηση
Photo: Ingram Publishing

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν πάρετε την μεγάλη απόφαση.

του Τζόελ Χάιατ*

Έχοντας ξεκινήσει τέσσερις εταιρείες και έχοντας διδάξει την επιχειρηματικότητα στο Stanford Business School για πέντε χρόνια, στα διαλλείματα των επιχειρηματικών μου προσπαθειών, έχω πλέον κάποιες ισχυρές απόψεις σχετικά με το τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρηματίες που θέλουν να οικοδομήσουν μια επιχείρηση.

Να είστε παθιασμένοι με τα αγαθά ή τις υπηρεσίες που θα παρέχει η επιχείρησή σας

Η αναζήτηση του πλούτου ως μόνος σκοπός της επιχειρηματικής σας δραστηριότητας δεν πρόκειται να σας ωφελήσει. Αναπόφευκτα, θα συναντήσετε δύσκολους καιρούς. Και δεν εννοώ τα συνήθη λάθη, τις λανθασμένες εκκινήσεις, τις λανθασμένες αποφάσεις κλπ. Εννοώ τα απρόβλεπτα εμπόδια που δεν θα μπορούσε να προβλέψει ούτε ο καλύτερος προγραμματισμός.

Όταν αντιμετωπίζουν σκληρά εμπόδια, οι άνθρωποι που βρίσκονται στο επιχειρείν για τα χρήματα θα αποφασίσουν πιθανώς να προχωρήσουν σε «ευκολότερες» ευκαιρίες. Αλλά εάν βρίσκεστε στο επιχειρείν επειδή είστε παθιασμένοι με την αποστολή και τον σκοπό της εταιρείας, θα βρείτε το δρόμο σας μέσα από αυτά τα εμπόδια, ό,τι κι αν απαιτηθεί. Αυτό είναι καλό για τους επενδυτές, τους υπαλλήλους και τους πελάτες σας, και είναι καλό και για σας. Δεν θα δουλεύετε για μια νεοφυή επιχείρηση, αλλά για έναν σκοπό. Οι κουλτούρες που βασίζονται στην έννοια του σκοπού και της αποστολής είναι διασκεδαστικές και γεμίζουν τους φορείς τους με ικανοποίηση. Και δεν ισχύει το ίδιο για κουλτούρες που βασίζονται στο χρήμα.

Να γνωρίζετε τι γνωρίζετε και να γνωρίζετε και τι δεν γνωρίζετε

Και μην είστε πολύ σίγουροι για το τι γνωρίζετε. Αναζητήστε συνεργάτες και υπαλλήλους των οποίων τα σετ δεξιοτήτων είναι διαφορετικά από τα δικά σας. Ίδρυσα όλες τις εταιρείες μου μαζί με έναν συνεργάτη και σε κάθε περίπτωση οι συνεργάτες μου είχαν σύνολα δεξιοτήτων που εγώ δεν είχα. Θα πρέπει να είστε εξαιρετικά ανικανοποίητος εάν είστε το πιο έξυπνο άτομο στην ομάδα σας.

Προσελκύστε τους καλύτερους ανθρώπους που μπορείτε και δώστε τους τη δυνατότητα να προσθέσουν αξία απομακρύνοντας το φόβο της αποτυχίας. Αντιθέτως, επιτρέψτε τους να ευδοκιμήσουν υποστηρίζοντας τον πειραματισμό. Και επιμείνετε στο ότι θέλετε να κάνουν νέα λάθη, και όχι τα ίδια.

Καθορίστε τους βασικούς παράγοντες που είναι απαραίτητοι για την επιτυχία της εταιρείας σας

Στη συνέχεια, καθορίστε ποιούς από τους παράγοντες έχετε και ποιους δεν έχετε. Αναπτύξτε ένα σχέδιο για να αποκτήσετε αυτά που σας λείπουν, είτε πρόκειται για κεφαλαίο, είτε για ταλέντο κ.λπ. Και να είστε ρεαλιστές σχετικά με το ύψος του χρηματοδοτικού κεφαλαίου που θα χρειαστείτε. Το ποσό αυτό είναι πιθανώς πολλαπλάσιο απ’ αυτό που νομίζετε ότι είναι, γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να προσπαθείτε να συγκεντρώνετε πολλά περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι πιστεύετε ότι θα είναι απαραίτητο.

Επιλέξτε τους επενδυτές σας προσεκτικά

Βεβαιωθείτε ότι τους συμπαθείτε και τους εμπιστεύεστε. Βεβαιωθείτε ότι κατανοούν το όραμά σας για την εταιρεία. Βεβαιωθείτε ότι οι στόχοι τους ευθυγραμμίζονται με τους δικούς σας. Βεβαιωθείτε ότι ο επενδυτικός τους ορίζοντας και οι προσδοκίες τους είναι ρεαλιστικές σε σχέση με την εταιρεία σας. Μην τους παραχωρήσετε τον έλεγχο. Και αν το κάνετε, παραιτηθείτε κι απ’ τη δουλειά σας. Θα είστε πιο ευτυχισμένοι που το κάνατε απ’ το να προσπαθήσετε να διοικήσετε αυτό που ήταν κάποτε η εταιρεία σας.

Μην περιμένετε να συγκεντρώσετε χρήματα μέχρι να χρειαστείτε χρήματα

Εάν το κάνετε, τότε δεν θα είστε σε θέση να διατηρήσετε τον έλεγχο της εταιρείας σας. Οι επενδυτές απαιτούν τον έλεγχο που πιστεύουν ότι επιβάλλουν οι συνθήκες – ή τον έλεγχο που μπορούν να διαπραγματευτούν με επιτυχία, πράγμα που είναι απολύτως ορθό. Έτσι, το να δώσετε εξαρχής ένα μερίδιο της επιχείρησής σας για να κερδίσετε περισσότερα χρήματα νωρίτερα είναι συνήθως μια πιο έξυπνη στρατηγική απ’ το να παραχωρήσετε τον έλεγχο αργότερα επειδή χρειάζεστε απεγνωσμένα τα χρήματα.

Ηγηθείτε μέσω του παραδείγματος

Εργαστείτε σκληρότερα από οποιονδήποτε άλλον στην εταιρεία. Να είστε ειλικρινείς κάθε στιγμή. Φροντίστε την κουλτούρα που δημιουργείται στην εταιρεία και αποσαφηνίστε τις αξίες που καθοδηγούν την κουλτούρα της εταιρείας. Και μην βάζετε αυτές τις αξίες στις αφίσες που κρεμάτε στους τοίχους. Υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της υλοποίησης των αξιών της εταιρείας και της τοποθέτησής τους σε αφίσες. Το τελευταίο είναι εύκολο. Το πρώτο είναι δύσκολο. Οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν γρήγορα τη διαφορά. Και η αξιοπιστία είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των αποτελεσματικών ηγετών.

Ακολουθήστε τον δικό σας δρόμο

Η επιχειρηματική επιτυχία δεν επιτυγχάνεται σχεδόν ποτέ ακολουθώντας τη συμβατική σοφία. Μάθετε ό,τι μπορείτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τους καλύτερους ανθρώπους που μπορείτε. Πάρτε αποφάσεις. Και να έχετε το θάρρος της γνώμης σας.

* Ο Τζόελ Χάιατ είναι διευθύνων σύμβουλος της Globality.

Πηγή: fortune.com