Έρχεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Έρχεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

«Δίχτυ προστασίας» 400 ευρώ για τις φτωχές οικογένειες - Από Σεπτέμβριο ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα σε δύο Δήμους - Τι προβλέπει ο νέος μόνιμος μηχανισμός.

Έως τον Σεπτέμβριο θα έχει τεθεί σε εφαρμογή ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Όπως δήλωσε στα Νέα ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση πρόκειται να εκδοθεί πριν το τέλος του μήνα.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι ένας μόνιμος μηχανισμός, για την αντιμετώπιση των φαινομένων της ακραίας φτώχειας, με τη διασφάλιση ενός εγγυημένου επιπέδου διαβίωσης.

Το πρόγραμμα αρχικά φέτος θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε δύο δήμους της χώρας, με αρχικό προϋπολογισμό 20.000.000 ευρώ και θα απευθύνεται σε άτομα που διαβιούν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας, σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής στον συγκεκριμένο τομέα, με άξονες την επαρκή εισοδηματική στήριξη, τη διαμόρφωση αγορών εργασίας που προωθούν την ένταξη των ανθρώπων, που αποκλείονται από την αγορά εργασίας και την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, προκύπτουν τα εξής:   

– Το εισοδηματικό όριο για να λάβει κανείς το εγγυημένο εισόδημα θα κινείται στα 4.800 ευρώ.

– Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα φτάνει τα 400 ευρώ.

– Για τους δικαιούχους θα υπάρξουν και άλλες παροχές όπως: προγράμματα ένταξης στην εργασία, κοινωνικό τιμολόγιο, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

– Καθιερώνεται «κοινωνική επιταγή» που θα ενσωματώνει δικαίωμα αγοράς υπηρεσιών ή αγαθών. Υπενθυμίζεται, ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα καταβάλλεται στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυμαίνεται μεταξύ 200 και 420 ευρώ.

– Συστήνεται πανελλαδικό δίκτυο κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης, το οποίο θα συγκροτείται από το σύνολο των φορέων κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης και πιστοποιημένους φορείς παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

– Θα δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας και παροχής εθελοντικών υπηρεσιών σε Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας σε φοιτητές ή σπουδαστές οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά υπηρεσίες.

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι:

– Άνεργος χωρίς άλλες πηγές εισοδήματος και ιδιόκτητη κατοικία θα δικαιούται 200-230 ευρώ το μήνα, θα έχει τη δυνατότητα ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο, χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και συμμετοχή σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης.

– Έγγαμος συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα έως 4.800 ευρώ και ιδιόκτητη κατοικία θα δικαιούται 300 ευρώ το μήνα (230 ευρώ ο ίδιος και 70 ευρώ η σύζυγός του), θα έχει τη δυνατότητα ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο, χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και συμμετοχή σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Απόρων, όπως για τη σίτιση.

– Έγγαμος άνεργος με δύο παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 4.800 ευρώ χωρίς περιουσιακά στοιχεία και ανασφάλιστος θα δικαιούται 400 ευρώ το μήνα (230 ευρώ ο ίδιος, 70 ευρώ η σύζυγός του και αολι 50 ευρώ το κάθε παιδί). Παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο, χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, συμμετοχή σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης και συμμετοχή σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Απόρων, όπως για τη σίτιση.

Πηγή: News247.gr