Έρχεται «επανάσταση» στις οθόνες υψηλής ανάλυσης

Έρχεται «επανάσταση» στις οθόνες υψηλής ανάλυσης

Μια νέα ανακάλυψη πρόκειται να καταστήσει δυνατή την απεικόνιση εικόνων υψηλής ευκρίνειας σε «έξυπνα» γυαλιά και άλλες μικροσκοπικές συσκευές.

του Μάικλ Κέισι

Καθώς η αγορά για «έξυπνα» γυαλιά αρχίζει να μεγαλώνει, η Google βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση της παροχής εικόνας υψηλής ευκρίνειας σε οθόνες με μέγεθος όχι μεγαλύτερο από ένα… νύχι!

Τώρα, ερευνητές υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης πιστεύουν ότι ίσως να έχουν βρει τη λύση στο πρόβλημα αυτό.

Σε μια εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature την περασμένη Πέμπτη, οι Χάρις Μπάσκαραν, Πέιμαν Χοσεϊνί και Σ. Ντέιβιντ Ράιτ αναφέρουν ότι έχουν βρει ένα τρόπο να δημιουργούν pixel με μέγεθος μερικών νανομέτρων που κάποια μέρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εύκαμπτες οθόνες υψηλής ανάλυσης, χαμηλής ενέργειας. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε «έξυπνα» γυαλιά, καθώς και σε συνθετικές οθόνες, «έξυπνους» φακούς επαφής και αναδιπλούμενες οθόνες.

«Οι υφιστάμενες τεχνολογίες μικροαπεικόνισης που βασίζονται σε υγρούς κρυστάλλους, μικροηλεκτρομηχανικά συστήματα και οργανικές διόδους εκπομπής φωτός προσελκύουν την προσοχή εξαιτίας ενός αυξανόμενου ενδιαφέροντος στη φορετή τεχνολογία», αναφέρουν οι συγγραφείς στην εργασία που δημοσιεύθηκε.

«Οι βασικές απαιτήσεις για τις εφαρμογές αυτές είναι οι υψηλές αναλύσεις, οι υψηλές ταχύτητες και η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, όλες εκ των οποίων ικανοποιούνται από την περιγραφόμενη τεχνολογία».

Ουσιαστικά, οι ερευνητές έχουν καταλήξει σε μια νέα χρήση για τα υλικά εναλλαγής φάσης, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες. Τα υλικά αυτά έχουν από μακρού χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση δεδομένων, ειδικά σε επανεγγράψιμα CD και DVD. Αλλά μέχρι τώρα κανείς δεν είχε βρει τον τρόπο να αξιοποιήσει τις δυνατότητες απεικόνισής τους.

Ο Μπάσκαραν είπε ότι αρχικά ενδιαφέρθηκαν για το υλικό, επειδή ήταν ενεργό τόσο οπτικά όσο και ηλεκτρονικά. Αλλά αφότου αυτός και οι συνάδελφοί του άρχισαν να εργάζονται μαζί στο εργαστήριο, συνειδητοποίησαν ότι οι οπτικές τους ιδιότητές είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις από τις διαθέσιμες στην αγορά σήμερα – με ανάλυση που είναι 50 φορές καλύτερη.

«Το πρώτο πράγμα που αποδεικνύεται είναι ότι μπορούμε να έχουμε pixels πραγματικά υψηλής ανάλυσης», είπε ο Μπάσκαραν. «Στην περίπτωσή μας, τα μικρότερα pixels που έχουμε δημιουργήσει έχουν μέγεθος 100 νανόμετρα ή μικρότερα. Κάθε μία από αυτές τις εικόνες έχει πλάτος 70 μικρά, δηλαδή περίπου τη διάμετρο μιας ανθρώπινη τρίχας».

Οι ερευνητές έχουν καταθέσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το προϊόν τους και βρίσκονται σε συζητήσεις με μια ανώνυμη εταιρεία που ειδικεύεται σε εφαρμογές οθονών υγρών κρυστάλλων, είπε ο Μπάσκαραν. Έχουν επίσης λάβει επιχορήγηση ύψους 240.000 δολαρίων για να αναπτύξουν ένα πρωτότυπο από την Isis Innovation, η οποία βοηθά τους ερευνητές της Οξφόρδης να διαθέσουν εμπορικά τις ανακαλύψεις τους.

Διαβάστε ακόμη:

Ελέγξτε τα Google Glass με τη δύναμη του… μυαλού

Πώς το Google Glass μπορεί να σας κλέψει το password

Δείτε πως τα Google Glass θα αλλάξουν όλα όσα ξέραμε για την φωτογραφία