Έρχεται φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές;

Έρχεται φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές;

Την επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές προτείνει η κυβέρνηση στους Θεσμούς.

Ως ένα από τα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων προτείνει η κυβέρνηση την επιβολή ειδικού τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Σε ό,τι αφορά στον συντελεστή με τον οποίο θα υπολογίζεται το τέλος επί τω συναλλαγών, το ζήτημα τελεί υπό διαπραγμάτευση, καθώς δεν έχει καθοριστεί ποιες συναλλαγές θα εξαιρεθούν. Ωστόσο, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ποσοστό της τάξης του 01,%-0,2%.

Το όφελος για τον προϋπολογισμό θα μπορούσε να κυμαίνεται μεταξύ 300 και 600 εκατομμυρίων ευρώ, αν εξαιρεθούν οι κινήσεις από τα ΑΤΜ και οι συναλλαγές έως 500 ευρώ. Παράλληλα, εξετάζεται να εξαιρεθούν συναλλαγές με χρεωστική κάρτα, ώστε να μη λειτουργήσει το μέτρο ως αντικίνητρο στη χρήση του «πλαστικού χρήματος».

Σημειώνεται πως λόγω της αντίδρασης των θεσμών αλλά και των σοβαρών προβλημάτων στην εφαρμογή του μέτρου, η κυβέρνηση απέσυρε την πρόταση περί διπλού ΦΠΑ.

Έτσι, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται πλέον ένα νέο σενάριο, που προβλέπει συντελεστή 7,5% για τρόφιμα και φάρμακα, 15% για ξενοδοχεία, εστίαση και ΔΕΚΟ και 21% ή 22% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες.