Έρχεται και στην Ελλάδα η Cyber Monday

Έρχεται και στην Ελλάδα η Cyber Monday

Τα on line καταστήματα της χώρας συντονίζονται και προχωρούν στην πρώτη δική τους εβδομάδα εκπτώσεων.

Μπορεί να μην είναι Δευτέρα όπως στην Αμερική, μπορεί να μην είναι μία ημέρα αλλά μία εβδομάδα, αλλά όπως και να έχει είναι γεγονός. Το ηλεκτρονικό εμπόριο, που από το καλοκαίρι του 2012 κατάφερε να «συνδικαλισθεί» κάτω από την ομπρέλα του Ελληνικού Σύνδεσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (Greca), προχωρά στην πρώτη εβδομάδα online εκπτώσεων που θα κάνουν πρεμιέρα από αύριο Τρίτη 3 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσουν έως την επόμενη Τρίτη 10 Δεκεμβρίου.

Σύμμαχος τους σε αυτή την προσπάθεια και το Υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο μέσω του υφυπουργού Αθ. Σκορδά «θα κόψει την κορδέλα» σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει το μεσημέρι της Τρίτης. Κινήσεις οι οποίες ενισχύουν τον ανταγωνισμό και ρίχνουν τις τιμές το μόνο σίγουρο είναι ότι χαιρετίζονται από την κυβέρνηση και χαροποιούν τους καταναλωτές, όμως αναμένονται και οι πρώτες αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των μικρών «φυσικών» καταστημάτων, οι οποίοι λίγες εβδομάδες πριν τις γιορτές και ελάχιστες πριν τις «μεσοεκπτώσεις» του φθινοπώρου, θα δεχθούν ένα σημαντικό πλήγμα από τον ανερχόμενο και δυναμικό παίκτη του on line εμπορίου.

Διαβάστε επίσης: Το μέλλον των πληρωμών από το κινητό μας

Τι είναι όμως η Cyber Monday; Είναι μία νεόκοπη εμπορική εφεύρεση – ξεκίνησε μόλις το 2005 για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες – και είναι η «απάντηση» στην Black Friday: την πρώτη Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών όπου σηματοδοτείται η έναρξη των Χριστουγεννιάτικων εκπτώσεων. Κρατάει μόνο μία ημέρα (σ.σ. σήμερα!) και φέτος αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ όπως άλλωστε συμβαίνει και κάθε χρονιά . Χαρακτηριστικό είναι ότι στις ΗΠΑ πέρυσι οι αγορές στην Cyber Monday – μόνο καταναλωτικά αγαθά, όχι π.χ. τουριστικές υπηρεσίες – διαμορφώθηκαν σε 1,46 δισ. δολάρια αυξημένα κατά 17% σε σχέση με το 2011.

H Cyber Monday τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε και στις υπόλοιπες αγορές του Δυτικού – και όχι μόνο – κόσμου με μπροστάρη κυρίως την Amazon, η οποία την λάνσαρε σε χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται. Στην Μεγάλη Βρετανία όπου αναφέρεται και ως «Mega Monday» βάσει μετρήσεων είναι η πλέον εμπορική μέρα του χρόνου για τις ηλεκτρονικές αγοραπωλησίες. Η Γαλλία ακολούθησε χρονικά το 2008, η Πορτογαλία το 2009 και η Γερμανία το 2010.

Η Ευρωπαϊκή αγορά είναι από τις πλέον δυναμικές στις on line εμπορικές συναλλαγές. Μόνο πέρυσι η αξία του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη αυξήθηκε σε σχέση με το 2011 κατά 19% και άγγιξε τα 322 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το 2016, δηλαδή θα προσεγγίσει τα 625 δισ. ευρώ και θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2020.Οι Ευρωπαίοι που είναι e-shoppers υπολογίζονται στα 250 εκατομμύρια και πέρυσι ξόδεψαν κατά μέσο όρο 1.243 ευρώ για αγορές μέσω του Internet.

Μεγάλες αγορές όπως αυτές της Ινδίας, την Ιαπωνίας και της Αυστραλίας μπήκαν και αυτές στο «παιχνίδι» της Cyber Monday μόλις πέρυσι.

Διαβάστε ακόμη: To ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα θα φτάσει τα 3,5 δισ.ευρώ

Στην Ελλάδα αντί της μίας ημέρας επιλέχθηκε η προσπάθεια να ξεκινήσει με διάρκεια μίας εβδομάδας, καθώς το ΔΣ του GRECA έκρινε ότι ο εορτασμός θα αποδώσει καλύτερα για τους καταναλωτές και τα ηλεκτρονικά καταστήματα αν διαρκέσει μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το ELTRUN και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος σε 3,5 δισ. ευρώ έναντι 2,9 δισ. ευρώ πέρυσι και μόνο 1,4 δισ. ευρώ το 2010, ενώ οι καταναλωτές που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές, είτε με καταστήματα στην Ελλάδα είτε για αγορές από το εξωτερικό υπολογίζονται σε 1,5 εκατομμύρια άτομα.

Δουκίδης: «Το ελληνικό e-commerce μπορεί να φτάσει τα 5 δισ. ευρώ»!