Έρχεται το 11ο «Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου»

Έρχεται το 11ο «Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου»

13 ημέρες γεμάτες μουσική στο νησί της Σύρου.

Τη δεύτερη δεκαετία της πολύ επιτυχημένης πορείας του, ξεκινά φέτος,  το  «Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου» υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου μαέστρου  Peter Tiboris.  Το  «Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου» , θα πραγματοποιηθεί για ενδέκατη χρονιά, από τις 12 έως τις 25 Ιουλίου,  στο Ιστορικό Θέατρο Απόλλων “La Piccola Scala” στην Ερμούπολη της Σύρου, που φέτος συμπληρώνονται 151 λειτουργίας του.

Η δεύτερη δεκαετία του Φεστιβάλ Αιγαίου, υπό το γενικό τίτλο : «Εξαίρετη μουσική σε ένα εξαίρετο κομμάτι του Αιγαίου» θα ξεκινήσει με την όπερα του  Luigi Cherubini (1797) «Μήδεια», σε μουσική διεύθυνση Peter Tiboris . Η απαιτητικότατη και δύσκολη αυτή όπερα είναι βασισμένη στο έργο του Ευριπίδη και θα παρουσιαστεί στα Ιταλικά με υπέρτιτλους στα Ελληνικά και τα Αγγλικά. Ο ρόλος που έγινε γνωστός από τη Μεγάλη Κυρία της Όπερας, Μαρία Κάλλας, θα ζωντανέψει από την Καναδο-Φινλανδή  Eilana Lappalainen . Στο ρόλο του Ιάσωνα, ο Paolo Lardizzone. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Dirk Schattner και  τα σκηνικά- κοστούμια ο Jens Huebner.

Στην παράσταση θα συμμετέχουν επίσης καλλιτέχνες διεθνούς φήμης ενώ οι χορωδοί θα είναι από την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Greek Opera Studio.

Η ορχήστρα που θα συμπράξει φέτος με το «Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου»  είναι η Pan – European Philharmonic της Βαρσοβίας, μία ορχήστρα που ιδρύθηκε το 2008 από τον Peter Tiboris και η οποία έχει πάρει μέρος στο Φεστιβάλ ήδη τρεις φορές.

Άλλα έργα που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ είναι : «Ο Πέτρος και ο Λύκος» του Προκόφιεφ,  σε μουσική διεύθυνση του Dirk Boiy και με απαγγελία από τον κάτοικο Σύρου Γεώργιο Μιχαλάκη. Το ΤΡΙΟ 92 (Βραβείο Bachauer 2014) στο Τριπλό Κονσέρτο του Μπετόβεν. Η όπερα Suor Angelica του Puccini από το Greek Opera Studio. Η Εισαγωγή Ροζαμούνδη του Σούμπερτ. Το πρώτο κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Frederic Chopin, η Λειτουργία σε Ντο και η Φαντασία για πιάνο, χορωδία και ορχήστρα του Beethoven, η Συμφωνία Νο. 40 του Mozart, το Φινάλε από το Greek Opera Studio και πολλά άλλα έργα από Έλληνες καλλιτέχνες ενώ δεν θα λείψουν και εκπλήξεις. Το Φεστιβάλ επίσης ανακοινώνει με χαρά την ανάθεση του τίτλου “Associate Conductor” στην Ελληνίδα μαέστρο Ζωή Ζενιώδη.

‘Όπως επισημαίνει ο εμπνευστής και γενικός διευθυντής του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου», Peter Tiboris « Η εξαιρετική παρέλαση διεθνούς επιπέδου καλλιτεχνών συνεχίζεται στη Σύρο και φέτος, κάνοντας αυτό το θερινό Φεστιβάλ το πιο μοναδικό και ξεχωριστό καλοκαιρινό Φεστιβάλ στην Ελλάδα, καθώς και ένα από τα πιο τα πιο ευυπόληπτα παγκοσμίως. Η απόφαση να ανέβει η «Μήδεια», έργο που διαδραματίζεται στην Κόρινθο και είναι βασισμένο στην πρώτη εκπληκτική τραγωδία στο Δυτικό Κόσμο γραμμένη από τον Ευριπίδη, είναι μία ένδειξη του δυναμικού οράματος των καλλιτεχνικών διευθυντών του Φεστιβάλ: «Όλα είναι αδύνατα μέχρι να συμβούν». Η τεράστια ποικιλία των δρώμενων συνεχίζεται συγκεντρώνοντας περίπου 150 παραστάσεις από το 2005 και είναι και η εγγύηση για το Φεστιβάλ του Αιγαίου. Δεν υπάρχουν καλλιτεχνικά ή γεωγραφικά όρια στο τι μπορεί και τι θα κάνει αυτό το Φεστιβάλ. Η Σύρος γενικά και η Ερμούπολη πιο ειδικά ,είναι τυχερή να διαθέτει στο ιστορικό θέατρο Απόλλων ένα διεθνές Φεστιβάλ το οποίο έχει τραβήξει την προσοχή διαφόρων μεγάλων μουσικών κέντρων και καλλιτεχνών από τους χώρους της μουσικής, του θεάτρου και του χορού.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο «Διεθνές  Φεστιβάλ Αιγαίου» έχουν απονεμηθεί  δύο Εθνικά Βραβεία: Το Βραβείο των Κριτικών για το Καλύτερο Φεστιβάλ στην Ελλάδα (2011) και το Βραβείο Bachauer ως το Φεστιβάλ της Χρονιάς (2014) ,ενώ κάθε χρόνο πραγματοποιείται μία μεγάλη παραγωγή όπερας. Να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν έχουν παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, οι όπερες: «Rigoletto», «Cavalleria Rusticana» , «Cosi fan tutte», «Zanetto», «Salome», «Carmen», «Il Barbiere di Siviglia», «La Traviata.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα