Έρχεται το πρώτο χάπι που θα… τυπώνεται

Έρχεται το πρώτο χάπι που θα… τυπώνεται

Το Spritam, ένα χάπι κατά της επιληψίας, αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2016.

Η εποπτική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε, για πρώτη φορά, την άδεια της για την κυκλοφορία στην αγορά της χώρας ένος φαρμάκου, σε μορφή χαπιού, το οποίο θα εκτυπώνεται από τρισδιάστατους εκτυπωτές.

Το φάρμακο λέγεται Spritam, παράγεται από την εταιρεία Aprecia Pharmaceuticals και καταπολεμά την επιληψία. Η κυκλοφορία του αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

Στα σχέδια της φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται η ανάπτυξη και άλλων φαρμάκων που θα μπορούν να εκτυπώνονται. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με την εταιρεία, θα επιτραπεί να δημιουργούνται χάπια που θα περιέχουν μια πιο ακριβή δοσολογία των συστατικών τους. Το εκτυπωμένο χάπι ή ταμπλέτα διαλύεται στον οργανισμό όπως τα συμβατικά χάπια.

Χάπια προσαρμοσμένα σε κάθε ασθενή

Τα εκτυπωμένα χάπια μπορούν επίσης να προσαρμοσθούν καλύτερα στις ανάγκες των ασθενών. Στην πραγματικότητα, με την κατάλληλη ρύθμιση του λογισμικού που ελέγχει τον τρισδιάστατο εκτυπωτή, το χάπι θα μπορεί να περιέχει δοσολογίες δραστικών ουσιών προσαρμοσμένες ακόμη και στις ανάγκες μεμονωμένων ασθενών. Έως τώρα, μια τέτοια εξατομικευμένη προσέγγιση ήταν υπερβολικά ακριβή, όμως οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές ανοίγουν και στην φαρμακευτική -όπως και σε άλλους τομείς- νέες δυνατότητες.

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στην ιατρική, π.χ. για τη δημιουργία εκτυπωμένων εμφυτευμάτων και προσθετικών τεχνητών άκρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ