Έρχεται «τσουνάμι» πληρωμών – Συντάξεις, επίδομα 534 ευρώ και επιστρεπτέα προκαταβολή

Έρχεται «τσουνάμι» πληρωμών – Συντάξεις, επίδομα 534 ευρώ και επιστρεπτέα προκαταβολή
Photo: pixabay.com
Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους και πότε.

Τα αναδρομικά – που αφορά η απόφαση του ΣτΕ – θα δοθούν στο σύνολο των συνταξιούχων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην ταλαιπωρηθούν οι Ελληνες συνταξιούχοι.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως «θα υλοποιήσουμε τις δικαστικές αποφάσεις. Αυτό είναι τετελεσμένο, και χωρίς να ταλαιπωρούνται οι συνταξιούχοι στα δικαστήρια, άρα η απόφαση θα καλύψει το σύνολο των συνταξιούχων».

Όσον αφορά τον τρόπο πληρωμής και εάν αυτός θα είναι σε δόσεις ή εφάπαξ με κούρεμα στα ποσά, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι είναι κάτι που ακόμα συζητείται και θα γίνουν ανακοινώσεις όταν υπάρξουν και συγκεκριμένες αποφάσεις. «Πότε πληρώνουμε και σε πόσες δόσεις πληρώνουμε, αν πληρώσουμε σε δόσεις ή αν υπάρχει κούρεμα ή όχι. Αυτό είναι κάτι το οποίο το συζητάμε και πολύ σύντομα με το αρμόδιο υπουργείο, -ουσιαστικά το επισπεύδων υπουργείο, το υπουργείο Εργασίας, θα υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις», επεσήμανε.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τους θεσμούς για την πληρωμή των αναδρομικών, καθώς δεν πρόκειται για κάποια μόνιμη αύξηση σε μια σύνταξη και διαβεβαίωσε ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα αναδρομικά. «Υπάρχει το ταμειακό θέμα, που δόξα τω Θεω, με τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε με υπευθυνότητα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας έχουμε τη δυνατότητα το επόμενο χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι μήνες και χρόνια, να πληρώσουμε τους Έλληνες συνταξιούχους τα αναδρομικά αυτά», υπογράμμισε.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού

Παράταση μέχρι την Δευτέρα 27 Ιουλίου δόθηκε από το υπουργείο Εργασίας σε εργοδότες και εργαζόμενους προκειμένου να υποβάλλουν δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας (δηλώσεις και ορθές επαναλήψεις) για τον Ιούνιο και να κλειδώσουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Ωστόσο, η παράταση αυτή, είναι πιθανό να επηρεάσει την προγραμματισμένη πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης, η οποία έχει ανακοινωθεί για τις 27 και 28 Ιουλίου.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας ότι στις 21 Ιουλίου έληγε η προθεσμία για τις υπεύθυνες δηλώσεις των εργαζομένων που τέθηκαν από τους εργοδότες τους σε αναστολή τον μήνα Ιούνιο, προκειμένου να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr για να εισπράξουν την ειδική αποζημίωση ύψους έως 534 ευρώ για τον Ιούνιο. Την περασμένη Δευτέρα (20/7) έληγε  η προθεσμία για τις ορθές επαναλήψεις των εργοδοτών που έθεσαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας τμήμα ή το σύνολο του προσωπικού τους τον Ιούνιο.

Με την νέα ανακοίνωση, οι δηλώσεις εργοδοτών κι εργαζομένων παρατείνονται έως τις 27 Ιουλίου.

Τον Ιούνιο οι αναστολές επιτρεπόταν σε επιχειρήσεις

  • επισιτισμού,
  • τουρισμού,
  • μεταφορών,
  • πολιτισμού,
  • αθλητισμού, όπως επίσης και σε
  • επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις εποχικών ξενοδοχείων – καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων.

Για τους εργαζόμενους σε όλους αυτούς τους κλάδους που τελούσαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Ιούνιο, η πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης που φτάνει έως και τα 534 ευρώ έχει ανακοινωθεί πως θα καταβληθεί το διήμερο Δευτέρα και Τρίτη 27-28 Ιουλίου.

Ποιοι υποβάλλουν υποχρεωτικά αίτηση

Προσοχή, οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του μηνός Ιουνίου, είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση στο σύστημα «Εργάνη». Αντίθετα, οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούσαν σε αναστολή κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο ή και Μάιο και παρατείνεται η αναστολή τους για τον μήνα Ιούνιο, δεν απαιτείται να προβούν σε δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ).

Εποχικοί χωρίς επαναπρόσληψη

Διαφορετικό χρονοδιάγραμμα ισχύει για τους εποχικούς εργαζόμενους που δεν έχουν επαναπροσληφθεί, οι οποίοι υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις. Ειδικότερα, οι εποχικοί εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης, που απασχολήθηκαν δηλαδή τη σεζόν του 2019, μπορούν να υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα  supportemployees.services.gov.gr έως και 31 Ιουλίου χωρίς να απαιτείται προηγούμενη δήλωση εργοδότη στην «Εργάνη».Μονομερή δήλωση υποβάλλουν οι εργαζόμενοι που δεν έχουν ακόμη επαναπροσληφθεί ή επαναπροσλήφθηκαν μετά την 1η Ιουνίου, όπως και όσοι δεν θα επαναπροσληφθούν φέτος καθώς το ξενοδοχείο – κατάλυμα ή το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο εργάστηκαν το 2019 δεν θα επαναλειτουργήσει. Οι μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις υποβάλλονται από εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους έως και 534 ευρώ είτε για όλο τον Ιούνιο – αν η επιχείρηση δεν λειτούργησε καθόλου το προηγούμενο μήνα – είτε για το χρονικό διάστημα από 1/6 έως την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους εντός Ιουνίου. Σε περίπτωση επαναπρόσληψης εντός του Ιουνίου και εφόσον η σύμβαση έχει τεθεί σε αναστολή, οι εργαζόμενοι υποβάλλουν, πέραν της μονομερούς δήλωσης και δεύτερη δήλωση σε συνέχεια της δήλωσης αναστολής από τον εργοδότη. Αν η μονομερής δήλωση του εργαζόμενου αφορά όλο το μήνα Ιούνιο, το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται αναλόγως των δηλωθέντων ημερών και με ποσό αναφοράς τα 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Στις 23 Ιουλίου πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς 7.302 δικαιούχων ο 2ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ποσό συνολικού ύψους 102,2 εκατ. ευρώ.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙ μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 80.929, στους οποίους έχει καταβληθεί άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση συνολικού ύψους 690,4 εκατ. ευρώ.

Οι πληρωμές του 2ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα συνεχιστούν όταν ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων χορήγησης της ενίσχυσης.