Έρευνα ξεκινά η Apple στην Κίνα μετά από καταγγελίες για αναγκαστική εργασία σε εργοστάσιο υπεργολάβου της

Έρευνα ξεκινά η Apple στην Κίνα μετά από καταγγελίες για αναγκαστική εργασία σε εργοστάσιο υπεργολάβου της
epa06218792 A group of activists with Students and Scholars Against Corporate Misbehavior (SACOM) protest outside an Apple Store in Hong Kong, China, 22 September 2017. SACOM claims in a report that Quanta, the manufacturer of Apple Watch 3, exploits student workers and uses forced labor under the cover of internship. Apple released its new Apple Watch 3 and iPhone 8 and 8 Plus in Hong Kong on 22 September. EPA/JEROME FAVRE

Η αμερικανική εταιρεία ερευνά τις πολλαπλές αναφορές για εξαντλητική εργασία φοιτητών που βαφτίστηκε «πρακτική».

 

Η Apple ξεκίνησε έρευνα στην Κίνα μετά τις καταγγελίες μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, σύμφωνα με την οποία ένας υπεργολάβος της αμερικανικής εταιρείας ανάγκαζε φοιτητές να εργάζονται με τη βία, «σαν ρομπότ» για την κατασκευή του Apple Watch.

Οι φοιτητές αναγκάζονταν να εργαστούν στο εργοστάσιο ενός υπεργολάβου της Apple, της ταϊβανέζικης εταιρείας κατασκευής ηλεκτρονικών Quanta, πολλές φορές νύκτες, υπό την απειλή ότι δεν θα πάρουν το πτυχίο τους από την τεχνική σχολή στην οποία σπούδαζαν, κατήγγειλε η ΜΚΟ του Χονγκ Κονγκ Sacom.

«Αν αρνούμασταν να εργαστούμε εδώ, η σχολή δεν θα μας έδινε το πτυχίο ότι ολοκληρώσαμε τις σπουδές μας», δήλωσε ένας φοιτητής, τον οποίο επικαλείται η έκθεση της ΜΚΟ.

Η οργάνωση διεξήγαγε έρευνα το καλοκαίρι, συγκεντρώνοντας τις μαρτυρίες 28 φοιτητών που εργάζονταν σε εργοστάσιο παραγωγής του Apple Watch στην Τσονγκίνκ. Όλοι τους δήλωσαν ότι δεν εργάζονταν εκεί οικειοθελώς.

Οι φοιτητές που ρωτήθηκαν, απάντησαν ότι επισήμως εμφανίζονταν σαν να έκαναν την πρακτική τους στο εργοστάσιο, κάτι που συμβαίνει συχνά στην Κίνα, όπου εργοστάσια συνεργάζονται με τεχνικές σχολές προκειμένου να τα εφοδιάζουν με εργατικό δυναμικό όταν η παραγωγή είναι μεγάλη.

«Είμαστε σαν ρομπότ στη γραμμή παραγωγής», εξήγησε ένας νεαρός 18 ετών. Άλλοι επεσήμαναν ότι αναγκάζονταν να εργάζονται τη νύκτα.

«Το εργοστάσιο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς τους φοιτητές που έκαναν την πρακτική τους», κατήγγειλε ένας φοιτητής.

Η κινεζική νομοθεσία επιτρέπει στα εργοστάσια να χρησιμοποιούν φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους. Όμως σύμφωνα με την Sacom, η εργασία των φοιτητών που ερωτήθηκαν στην έρευνα «δεν είχε καμία σχέση με τις σπουδές τους».

Η Quanta, που παράγει προϊόντα και για άλλες εταιρείες, δεν απάντησε στο αίτημα του AFP να σχολιάσει τις καταγγελίες.

Όμως η Γουέι Γκου, μια εκπρόσωπος της Apple, διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική εταιρεία «ερευνά τις καταγγελίες που κάνουν λόγο για τη στρατολόγηση τον Σεπτέμβριο φοιτητών που έκαναν την πρακτική τους».

Οι καταγγελίες αυτές προκαλούν νέα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζονται τα προϊόντα της Apple στην Κίνα, κυρίως μετά και το κύμα των αυτοκτονιών που σημειώθηκε σε εργοστάσιο υπεργολάβου της πριν μερικά χρόνια. Πολλοί εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ταϊβανέζικης εταιρείας Foxconn, ενός άλλου υπεργολάβου της Apple στην Κίνα, αυτοκτόνησαν γύρω στο 2010.